≡ Menu

Coronaveckan som gått, v19

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 19 (tidigare veckor här)

3 225 har nu avlidit med covid-19. Det är en ökning med 20 procent, eller 546 dödsfall, sedan förra veckan. Trots det har Sverige klarat sin strategi att ”platta kurvan”. Det har funnits vårdkapacitet över hela Sverige under perioden. I ekonomen Adam Altmejds graf här ovan, med uppskattningar om hur dödstalen kommer att se ut, kan man se hur kurvan fortsätter att peka nedåt. I veckan har statsepidemiolog Anders Tegnell återkommande talat om ljusglimtar och under helgen sa han att han tror smittan kommer att lätta under sommaren, dels på grund av flockimmunitetens konsekvenser.
Matematikern Tom Britton, som arbetar nära Folkhälsomyndigheten, har publicerat en beräkning som bedömer att det totalt kommer ha dött 12 000 svenskar med coronaviruset innan allt är över. Forskaren Jan Albert håller med, medan förre statsepidemiologen Johan Giesecke tror på mellan 0,1-0,2 procents dödlighet, säger han till DN (läsvärt!).

Johan Giesecke har annars gjort ett varv runt jordens alla medier i veckan. I tidningen Infobae förklarar han att ”alla kommer smittas, oavsett vad ni gör”, artikeln har över 130 000 reaktioner, vilket lett till lika stora uppföljningar. Internationellt har de största artiklarna om Sverige annars varit en kritisk artikel i Newsweek, en hyllning i National review, positivt i The spectator och så intervjun med Anders Tegnell i Trevor Noahs the Daily show:

Carl Bildt tycker Tegnell vevar för mycket internationellt och att Löfven borde ta statsepidemiolegen i örat.

I Sverige har tre av veckans största nyheter handlat om ekonomi. Flest reaktioner fick nyheten om att vårdpersonal kan drabbas en skattsmäll efter alla gåvor från företag och allmänhet. Detta eftersom gåvor som förmedlas via regionen, och inte mellan personer, blir skattepliktiga. Regeringen har efter nyheten lagt ett förslag på ändring från juni och året ut.

Den andra nyheten handlar om vår pension: Corona kan kan minska inkomstpensionen med mellan 100-200 kronor per månad nästa år. Mycket osäkerhet finns fortfarande, men ett tillägg försvann bland rubrikerna: För många kan pensionen ändå att växa nästa år, eftersom riksdagen i mars enades kring ett tillägg på 600 kr per månad för de fattigaste pensionärerna.

Den sista ekonominyheten handlar om företag som missbrukar statens erbjudande om korttidspermittering. Jättar som SKF sökte om 40 miljoner kr i stöd, men delade samtidigt ut 1,3 miljarder kronor i vinst till aktieägarna. Nu stoppas stöd till storföretag som delar ut vinster.

I veckan har även debatten om Sveriges äldrevårdsboenden fortsatt. Dels eftersom en anställd gick till jobbet trots bekräftad smitta, något personen nu anmälts för. Men också på grund av munskydd.

I början på veckan uppmanade sex virologiforskare Folkhälsomyndigheten att rekommendera munskydd för publika miljöer och äldrevården. Sverige har ingen sådan och är långt ifrån ensamma om det. Här finns en karta över ländernas olika rekommendationer, men inte heller WHO menar att maskerna ger skydd för friska personer. Folkhälsomyndighetens expertgrupp funderade och kom i veckan fram till att de nu rekommenderar kommunerna att ”överväga att lägga till munskydd” i äldrevården. Vetenskapsradion gjorde i veckan ett längre program i ämnet, men sammanfattningsvis kan man konstatera att det kunskapsläget i frågan är svagt. Under en av veckans dagliga presskonferenser blev problemet särskilt tydligt. Som ett pedagogiskt drama med Folkhälsomyndigheten och en tv4-journalist i rollerna:

Annars i Sverige har det blivit viss uppmärksamhet kring att brist på D-vitamin kan göra dig mer sårbar för covid-19. Sverige har också ökat upp testkapaciteten och öppnat upp den för allmänheten, i Stockholm med en drive-in.

Internationellt har det blivit mest uppståndelse kring en 26 minuter lång konspirationsfilm, Plandemic, som sprids i sociala medier. Varje gång någon laddat upp den på Youtube har den fått miljontals reaktioner, innan den försvunnit igen, eftersom Youtube fokuserar hårt på att ta bort vilseledande information om corona. Videon har kategoriserats som djupt konspiratorisk.

I England har en stor skandal rullats upp sedan en av epidemiologerna bakom beslutet med lockdown, har påkommits att själv bryta förbudet. Han avgick efter avslöjandet.

På underhållningsfronten i Sverige tycks våra komiker bli allt mer rastlösa. I veckan släppte Robert Gustafsson två videoklipp om corona, vilka båda fått miljontals visningar.

I veckan som kommer väntas Folkhälsomyndigheten visa resultatet på den stora undersökning som mäter hur utbredd smittan är i Sverige.

Det var allt för den här veckan, skriv i kommentarerna om det är något du saknar från veckan som gått!

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Henrik maj 11, 2020, 07:29

  En liten rättelse: Jättar som SKF har inte fått 40 miljoner i stöd. De hade ansökt om stöd och när reglerna förtydligades så drog de tillbaka sin ansökan.
  /H

  • Emanuel Karlsten maj 11, 2020, 07:33

   Sant, de sökte och fick förhandsbesked om att det beviljades, men delades inte ut. Förtydligar!

 • Wenda Jones maj 11, 2020, 10:44

  2 saker jag själv sett sista veckan som jag tycker har bäring på din artikel:
  apropå Plandemic filmen här en fact check av läkare: https://www.youtube.com/watch?v=TWpjc1QZg84&t=1s

  och apropå D vitamin, den här studien av svenska läkare är publicerad i British Medical Journal men jag har inte själv sett den i Sverige (fast jag kan förstås ha missat!): https://www.bmj.com/content/368/bmj.m1101/rr-10

 • Erik maj 12, 2020, 14:26

  Två frågor till FHM. Varför publicerar men tester från 24/4 först nu 2,5 veckor senare? Varför använder FHM inga antikroppstester? Vill man veta måste man ju anstränga sig för att få veta, men frågan är om man faktiskt vill det.

  • Staffan maj 15, 2020, 20:01

   Antikroppstester är oerhört svåra att få hög tillförlitlighet på. FHM föredrar kvalitet på siffrorna framför snabba siffror, vilket jag tycker är en klok hållning eftersom utfallet påverkar starkt beräkningar om var i epidemin man befinner sig.
   Varför skulle FHM inte vilja veta? Du luktar troll…

 • Totto maj 13, 2020, 15:29

  Att Niel Ferguson fick besök av en tjej i april är ingen skandal och han har inte brutit mot reglerna. Däremot tog ju Hancock tillfället i akt att rikta uppmärksamheten mot någon annat än sig själv och den brittiska regeringen som slingrar sig i frågan om hur många av de utlovade 100 000 testen per dag som faktiskt utförs.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.