Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 20 (tidigare veckor här)
This story is also available in english
3 679 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 14 procent, eller 454 fall, sedan förra veckan. Det är nu flera veckor i rad där Sverige inte bara sett en platå, utan också en långsamt fallande kurva av nya dagliga dödsfall. Det blir också tydligt i ekonomen Adam Altmejds graf här ovan. Men i veckan gick Sverige om de tidigare så hårt drabbade Italien och Spanien, räknat i antal döda per miljon. Grafen från Financial times är inte helt enkel att förstå eftersom den börjar den dagen ett land uppnått 0,1 döda per dag och per en miljon invånare (i sju dagars medelvärde). Eftersom både Kina och USA har så stor befolkning ligger de långt under, men nyheten och jämförelsen fick stort genomslag i Sverige.

De höga dödstalen fick en infektionsläkare att i veckan hävda att myndigheter gjort sig skyldiga till dråp. Det var ordval han sedan ångrade, även om kritiken kvarstod. I veckan berättades också om ett äldreboende där halva avdelningen avlidit med covid-19. Regeringen har nu lovat skjuta till 2,2 miljarder till äldreomsorgen, men får kritik för att vara för sent.
Frågan om vad vi egentligen vet om flockimmunitet har diskuterats flitigt i veckan. Sveriges strategi är fortfarande att ”platta kurvan” och skydda våra svaga och äldre, men flockimmunitet skulle så klart hjälpa Sverige på vägen. I DN debatt har de 22 forskarna gjort comeback och säger att ”flockimmunitet är en farlig och orealistisk strategi”. I veckan rapporterade först Spanien och sedan Världshälsoorganisationen att studier visar att väldigt få i världen utvecklat antikroppar mot covid-19. Men statsepidimiolog Anders Tegnell oroas inte av resultaten. Dels för att Spaniens utveckling – där många på ett mindre område smittades väldigt snabbt under väldigt kort tid – är väldigt olik Sveriges. Dels för att det generellt är svårt att jämföra länder. Han tror fortfarande att Sverige kommer att märka avstannade effekter i mitten av juni, på grund av flockimmunitet.
I veckan har Folkhälsomyndigheten också gått ut med att de tror att 0,6 procent av de som smittas med covid-19 dör. Tidigare har Tegnell gissat på att dödstalen inte skulle vara värre än årlig influensa, på 0,1 procent, vilket förre statsepidemiologen Giesecke också trott. Om myndighetens bedömning kvarstår och alla svenskar smittas, kommer 30 000 svenskar dö med covid-19.
Den svenska läkare som i veckan dog med covid-19, har väckt många reaktioner. Hans familj är övertygad att han blev smittad i tjänsten.
Även ytterligare ett dödsfall, där en dotter valt att filma sin döende mamma inne på ett sjukhus, har fått stor spridning. Olika falanger och alternativmedier har valt att använda videon som bevis för att svensk vård inte hjälper sjuka. Samtidigt publicerade Expressen i veckan ett längre och uppmärksammat reportage inifrån intensivvårdavdelningar som ger en mer nyanserad bild av sjukvården. Många har i veckan också reagerat på nyheten att barn till vårdpersonal mobbas och fryses ut, och att en sjukskösterskas bil vandaliserats.
Sverige har nu kapacitet att göra 100 000 corona-tester i veckan, men gör bara en tredjedel på grund av olika flaskhalsar ute i kommunerna. I Stockholm har fallet med covid-smittade Isabel fått mycket uppmärksamhet, eftersom ingen kan göra provtagning på henne, då hon redan är konstaterat coronasmittad. Ett problem som fler vittnat om.
Debatten om ansiktsmask fortsätter. SAS har nu beslutat att alla som reser med flygbolaget måste ha med sig och bära ansiktsmask. Det gjorde Norwegian också, men backade sedan. Tegnell är tveksam.
Tegnell är däremot mer öppen för att lätta rekommendationerna för våra äldre. Först i Aftonbladet och sedan i GP hintas om att nya råd är på gång. Samtidigt har regeringen gått ut med hårdare linjer kring inrikesresor: Nu får vi åka bil i max två timmar.
Men om Sverige ser vissa ljusglimtar, är våra grannländer mer skeptiska. Danmark vill lätta gränserna mot alla – utom Sverige. Samma beslut indikerar Finland att de kommer ta. I Norge är landets statsepidemiolog kraftigt kritisk mot Sveriges hållning. Vi har förlitat oss på gamla epidemiologiska modeller från spanska sjukan och Giesecke och Tegnell borde vara mer ödmjuka.
Även internt i Sverige finns gott om kritik. Mest uppmärksamhet i veckan fick Jimmie Åkessons känga. I veckan har också en KD-politiker arbetat för att regeringen ska stänga systembolagen.
Internationellt har det blivit mest drag kring att Greta Thunberg bjöds in till CNN:s stora corona-special. Guardian har sammanfattat bråket och här ser du Gretas framträdande. Även New york times stora Sverige-special om vår relativt höga dödligheten har fått stor spridning. För många är Sverige fortsatt även något att se upp till. I USA sprids skyltar med ”Be like Sweden” och i Spanien har det blivit en stor nyhet om ett ljudmeddelande som bjuder in till en fest så att viruset kan sprida sig ”som i Sverige”.
Till sist: Dr Alban hamnade lite oväntat i coronahändelsernas centrum när han i veckan släppte en Tegnell-låt. Låten är en pastisch på hans gamla reklam-låt ”Tio små moppepojkar”.
Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen.
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.
Hej Emanuel,
Jag vet inte om du är med på presskonferenserna längre men jag skulle gärna vilka få en kommentar från FHM kring dessa stackare som är hemma med väldigt långvariga symptom.
Det verkar vara tusentals människor som varit sjukskrivna i 6,8,10 veckor och som fortfarande inte är friska. Detta alltså personer med för milda symptom för att tas in av sjukvården. Många har dock varit ett par turer till akuten och blivit hemskickade igen. Såg ett inslag på TV4 i morse som behandlade detta bl a.
Görs det någon uppföljning av dessa av FHM och hur ser man på ännu mer långtgående effekter för denna gruppen. Och framförallt har man koll på hur många det rör sig om?
Med vänlig hälsning,
Per