≡ Menu

Coronaveckan som gått, v20: Ingen våg i maj trots myndighetens scenario/ Riksrevisionens kritik/ 5e dos påbörjad – men miljontals doser kan kasseras

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 20 (16 – 22 maj 2022):

18 941 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 44 dödsfall sedan förra veckan.

Smittan fortsätter minska nationellt, men i flera regioner ligger den kvar på samma nivå som föregående vecka. Även de med förkylningssymptom ligger kvar på ungefär samma nivå. Antal bekräftade fall har nu minskat stadigt de senaste tio veckorna, då allmänheten slutade testas på bred front.

Även antalet inom sjukvården minskar, även om det skiljer sig beroende på region. I Norrbotten läggs till exempel ingen in på grund av covid-19, utan nu snarare med covid-19.

I motsats till Folkhälsomyndighetens förväntade scenario har det inte kommit någon smittovåg under maj månad. Tvärtom har smittan alltså fortsatt minska, både i antal fall och i sjukvården. Folkhälsomyndigheten menar nu att det kanske inte kommer någon våg innan hösten.
Den mer smittsamma undervarianten till omikron har fortsatt att hittas i Sverige, men det rör sig fortfarande om enstaka fall. I andra länder har den börjat bli dominerande och lett till fler dödsfall. Men hittills finns inget som pekar på att varianten ger annat sjukdomsförlopp, bara att den är mer smittsam.

Riksrevisionen ger staten hård kritik för dess pandemihantering i ny rapport. Dels saknades tillräcklig skyddsutrustning och regering och myndigheter borde gjort mer åt problemen. Dels saknades det samsyn mellan myndigheter om hur skyddsutrustning skulle användas. Dels gjorde Länsstyrelsernas orimliga tvekan kring deras ansvar att åtgärder dröjde ännu längre.

Vaccin:

7 832 652 har nu fått minst en dos vaccin (87,2% av befolkningen över 12 år) och 7 636 781 (85,0% av befolkningen över 12 år) är fullt vaccinerade. 5 363 592 har fått en tredje dos (65,0% av befolkningen 18 år och äldre).
Totalt har 22 361 635 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 130 000 doser – 20 000 färre än förra veckan.

I Östergötland har regionen börjat dela ut en femte dos vaccin. Regionen är först i landet och det handlar primärt om de som är särskilt sköra och handlar om att öka deras immunförsvar.

Miljontals doser i Sverige kan komma att slängas, på grund av låg efterfrågan. I EU kan det handla om så mycket som hundratals miljoner doser. Inte heller är det lätt att skänka bort dem till andra länder, för det finns det nu viss mättnad. Att många doser kommer slängas beror på att det köptes in enorma satser för att helgardera sig. Inför hösten väntas fler vilja vaccinera sig igen, men då finns ett uppdaterat vaccin med bättre skydd mot omikron som många väntas vilja välja istället. Som en åtgärd mot svinnet hoppas EU nu kunna stoppa eller skjuta upp leveranser.

Medieprofilen Carolina Gynning har inte tagit någon dos. I veckan ledde det till viss uppmärksamhet, men SVT menar att de inte kommer att tvinga henne till vaccinering, trots hennes medverkan i deras program Stjärnorna på slottet i sommar.

Nyheter i korthet:

Det var allt för den här veckan!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Claes Persson maj 23, 2022, 00:40

  Varför fortsätta skriva döda ”med” covid, vi vet ju alla att detta är en av världshistoriens största bedrägerier. Om någon blivit helt frisk från covid 28 dagar innan den person avlidit av något helt annat, registreras personen som död ”med” covid. Hur stupid kan man bli?

 • Inge maj 23, 2022, 05:14

  Blir det inte lite löjligt att nu fortsätta redovisa antalet dödsfall orsakade av eller med covid när nivåerna är så låga jämfört med alla andra dödsorsaker? Borde inte nu antalet personer som fått allvarliga biverkningar av covidvaccinet vara mer aktuellt att uppmärksamma?
  Även detta att den vänsterextrema lobby organisationen EXPO ges så stort utrymme i den allmänna debatten att beskriva vad som är den politiskt korrekta världsbilden, oftast utan att bli ifrågasatta är något anmärkningsvärt.

  Emanuel även om Coviden nu är i avtagande och i det närmaste är ett uttjatad ämne, så kan du vara lugn, för nu kommer Monkeypox, så det finns alltid något nytt att skriva om.
  https://www.dn.se/sverige/sannolikt-eu-gemensamt-vaccin-mot-apkoppor/

 • Inge maj 23, 2022, 09:13

  Verkligheten blir allt mer fantastisk!
  Det som tidigare var en del i alla de konspirationsteorier kring covidvaccinet som omedelbart avfärdades som Fake News, bekräftas nu av Pfizers CIO Albert Bourla vid World Economic Forum i Davos som ”New Tech” ”Imagine the compliance”

  Man har tagit fram ett biologiskt ID i form av ett piller som trådlöst kan läsas av och visa att du är vaccinerad!

  Allt för att rädda mänskligheten.

  ”Albert Bourla explains Pfizer’s new tech to Davos crowd: “ingestible pills” – a pill with a tiny chip that send a wireless signal to relevant authorities when the pharmaceutical has been digested. “Imagine the compliance,”

  pic.twitter.com/uYapKJGDJx

 • Ingemar maj 24, 2022, 22:19

  Att skriva om är också WHO;s plan att göra sig själva övernationell myndighet. WHO:s avtal med nationernas FHM-myndigheter, skall uppgraderas på en internationell konferens. Enligt den skall WHO:s beslut vid pandemier och andra hälsofaror som strålning, övertrumfa regeringarnas och EU:s lagar och förordningar. WHO gör sig alltså till en världsregering! En regering som styrs av läkemedelsindustrin!

 • Inge maj 25, 2022, 15:41

  Man brukar ofta framhålla att all vetenskap varit eniga och legitimerat de åtgärder som vidtagits i samband med bekämpningen av covid 19, men det finns nu ett stort antal läkare och medisinska forskare, ja närmare bestämt minst 17000 som på vetenskapliga grunder ifrågasätter hela upplägget och nu nått samförstånd om att dela tio grundläggande principer gällande hanteringen av denna pandemi.

  1. Vi förklarar och data bekräftar att injektionerna av experimentell genetisk terapi med COVID-19 måste avslutas.

  2. Vi förklarar att läkare inte bör blockeras från att ge livräddande medicinsk behandling.

  3. Vi förklarar att det nationella undantagstillståndet, som underlättar korruption och förlänger pandemin, bör avbrytas omedelbart.

  4. Vi förklarar att medicinsk integritet aldrig mer bör kränkas, och alla restriktioner för resor och sociala förhållanden måste upphöra.

  5. Vi förklarar att masker inte är och har aldrig varit ett effektivt skydd mot luftburet luftvägsvirus i samhället.

  6. Vi förklarar att finansiering och forskning måste etableras för vaccinationsskador, dödsfall och lidande.

  7. Vi förklarar att ingen möjlighet bör nekas, inklusive utbildning, karriär, militärtjänst eller medicinsk behandling, på grund av ovilja att ta en injektion.

  8. Vi förklarar att överträdelser av det första ändringsförslaget och medicinsk censur från regerings-, teknik- och medieföretag bör upphöra, och Bill of Rights upprätthållas.

  9. Vi förklarar att Pfizer, Moderna, BioNTech, Janssen, Astra Zeneca och deras möjliggörare, undanhållit och medvetet utelämnat information om säkerhet och effektivitet från patienter och läkare, och bör omedelbart åtalas för bedrägeri.

  10. Vi förklarar att myndigheter och medicinska myndigheter måste hållas ansvariga.

  Fritt översatt och hämtat från:
  https://globalcovidsummit.org/news/declaration-iv-restore-scientific-integrity

 • Inge maj 27, 2022, 06:32

  Precis som om det inte var nog med de skador som covid vaccinet har orsakat, nu har det visat sig att även maskerna som skulle förhindra smittan orsakat allvarliga problem. Forskare har hittat 39 mikroplaster i kirurgiska lungprover från 11 av 13 personer. Det fanns 12 typer som vanligtvis skulle hittas i plastflaskor, garn, kläder och kirurgiska masker.

  https://www.globalresearch.ca/microplastics-from-masks-found-deep-lungs-living/5781332

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.