≡ Menu

Coronaveckan som gått, v3

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 3.

11 005 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 682 inrapporterade dödsfall jämfört med förra veckan. Efter att två veckor i rad haft rekordnoteringar faller nu siffran, men det är fortfarande den tredje högsta veckosiffran hittills. Dödsfallen kommer fortfarande långt tillbaka i tiden, i vissa fall över en månad tillbaka. 28 december har till exempel under veckan blivit vår dödligaste dag; 121 personer dog med covid-19. Tidigare var 17 december den dödligaste dagen, då totalt 117 dödsfall registrerats.

Testningen för covid-19 har de senaste tre inrapporterade helveckorna legat på en platå, långt under julens siffror. Runt 200 000 tester per vecka.

Men här finns flera positiva signaler: Antalet bekräftade fall är det lägsta på två månader, vilket också andelen positiva testade är.

Kurvan över sjukvårdsbeläggning fortsätter också att minska. Redan förra veckan kunde vi se positiva signaler och kurvorna har därefter fortsatt nedåt. Sett över hela riket är det ovanligt branta nedåtgående kurvor.

Vad minskningen beror på är inte helt klart. Innan julhelgerna varnade myndigheterna att resande och nya möten skulle göra att smittan ökade. Så verkar det inte ha blivit. Inte heller verkar resorna till fjällen påverkat. Kanske har det till viss del att gör att med att rekordmånga nu också jobbar hemifrån. Anders Tegnell varnar ändå för att en ny våg kan komma nu när skolor och arbeten kommer igång. Under en presskonferens visade Folkhälsomyndigheten upp bilder över hur influensan spritts de senaste åren. Anders Tegnell menar att coronaviruset kan få en liknande kurva, men hittills i år är just influensakurvorna helt platta, vilket är unikt.

Mest orolig är svenska myndigheter över det nya, muterade viruset från Storbritannien. Viruset fick i veckan fäste i Oslo, varpå Folkhälsomyndigheten beslutade att rekommendera att alla som besökt Norge ska testas och isoleras i en vecka. De bad också regeringen stänga gränsen till Norge, vilket Sverige beslutade att göra fram till 14 februari. Hur det i praktiken ska genomföras är oklart. Hittills har bara 55 bekräftade fall av det muterade viruset hittats i Sverige, men Folkhälsomyndigheten medger att det kan vara lika spritt här som i Norge.

Regeringen har uppdaterat restriktionerna: Alkoholstopp på krogen från kl 20.00 förlängs – förbudet gäller nu fram till 7 februari. Rekommendationen om distansarbete förlängs också till 7 februari. Munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid gäller nu under hela våren. Däremot lättas rekommendationen om distansundervisning på gymnasier, den ska nu bara delvis behöva ske på distans.

Vaccin.

Minst 147 000 personer har nu vaccinerats i Sverige, men fortfarande har bara hälften av de levererade doserna förbrukats, enligt TV4 som gjort följande sammanställning:

Den låga förbrukningen beror på försenade leveranser, logistiska misstag vilket gjort att regionerna då valt att spara doser, så att de som fått en första dos också ska få sin andra. I veckan har också flera av de som fick den första dosen också fått en andra dos. Från och med nästa vecka ska förseningarna vara uppklarade och vaccinet skeppas i de planerade volymerna. Sveriges vaccinsamordnare tror fortfarande att alla som vill ska kunna vaccineras innan midsommar, trots att Astra Zeneca i veckan varnade att de inte kommer att kunna leverera lika mycket vaccin som utlovat.
I veckan har det också rapporterats om en chef på ett äldreboende som gett sin familj vaccin före anställda, och om ett annat äldreboende där tolv smittats, trots att de tagit första dosen. Det krävs två doser för att få ett 95-procentigt skydd. Men Socialstyrelsen menar att de generellt ser en minskad smittspridning på äldreboenden nationellt.
Fortfarande känner många oro för vaccinet och dess eventuella biverkningar, även om de flesta längtar. Hittills finns bara 136 personer som fått biverkningar, alla förväntade och oftast lindriga.
Men om Sverige inte fått så många doser, är det ändå inget mot världens fattigaste länder. Sammantaget har det där bara förbrukats 25 doser. WHO varnar nu för ett katastrofalt moraliskt misslyckande om inte de rikare länderna delar med sig av vaccinet. Det enda det gör är att förlänga tiden innan viruset blir utrotat.

Svenskarna bokar resor till fjällen för fullt. Enligt Skistar är bokningsläget nästan i nivå med förra året, då viruset inte fanns. Samtidigt blickar Gröna Lund och flera nöjesfält framåt med tillförsikt och tror sig kunna öppna till våren eller sommaren. Men Uppsala har redan ställt in sitt valborgsfirande.

Nyheter i korthet:

Till sist:

Komikern Jacke Sjödin har fått en rejäl skjuts av coronan, genom att göra komiska sånger om viruset. Den här veckan är han tillbaka med en hatsång:

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Hmm-food för fika januari 25, 2021, 14:42

  Om jag får tipsa om min egen blogg så har jag där lagt upp argument mot de mest hårdföra personerna och deras argument mot att vi har en pandemi etc.

  https://foodforfika.wordpress.com/2021/01/25/till-alla-er/

  (Om det inte är ok med dig, så radera gärna)

 • Maja J januari 25, 2021, 21:04

  Tack för hjälpsam sammanfattning!
  Oerhört orättvist och talande att så få doser går till fattigare länder… Återstår att se om det är en fråga som kan organisera en global solidaritetsrörelse framöver? Än så länge känns det dock som att alla endast kan blicka framåt till dagen då man själv/ens eget land fått tillräcklig del av vaccinet, till en början.
  (Men visst var det ex som WHO gav – att i Guinea hade endast 25 doser delats ut – och inte sammantaget i alla världens fattigaste länder? Inte på något vis ett försvar, de har fått alldeles för lite doser, men ville bara ge feedback på formuleringen.)

 • Bengt Hansson januari 26, 2021, 19:24

  Sekvenseringen kan påskyndas genom att poola prover (=slå samman flera hundra eller fler). Sedan omtestning på positiva poolprov. Effektivt när man letar efter en nål i en höstack.

 • Kristoffer januari 28, 2021, 10:07

  Egentligen inte så mycket en kommentar om föregående vecka utan en om innevarande.

  Antalet bekräftade fall verkar inte längre minska i Stockholm utan snarare svagt vända uppåt. Se till exempel https://platz.se/coronavirus/?lan=stockholm
  Dvs, hur Stockholmarna agerade i förförra och förra veckan är inte tillräckligt för att få bukt med smittspridningen. Skulle gissa på att viktiga faktorer är att många återvänt till jobb och vardag efter julhelgen samt att det kommit positiva nyheter om att smittspridningen varit på väg ner (så att fler slappnat av).
  Kan såklart vara en chimär (tex om fler av de smittade som testat sig nyligen). Men jag misstänker att det inte är det, för det har varit stillastående smittotal i uppåt två veckor nu och mitt intryck är att folk slappnat av lite mer igen.
  Så vore bra att det lyfts upp någonstans så att Stockholmarna förhoppningsvis blir lite mer försiktiga och beter sig mer likt hur de gjorde under slutet av december. Åtminstone något snäpp mer likt december än nuvarande beteende.
  För nu har vi chansen att fortsätta att få ner smittspridningen istället för att vänta flera veckor på att sjukhussiffrorna (och senare dödstalen) bekräftar att smittspridningen ökar igen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.