≡ Menu

Coronaveckan som gått, v41

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 41.

(Read this story in english — lyssna på veckosammanfattningen som podd, eller video nedan)

5 894 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en minskning med 1 dödsfall jämfört med förra veckan. Det handlar inte om att någon återuppstått, utan att en region i veckan korrigerat sina siffror med -12 döda. Mer korrekt är därför att säga att det under veckan rapporterats in 11 avlidna, vilket är i nivå med veckan innan. Även antalet svenskar inlagda på IVA är i stort sett oförändrat, däremot fortsätter smittan att öka – även om det totala antalet på sjukhus med covid-19 är på en stabil nivå.

(gul linje: Fall idag; Röd linje: Totalt på sjukhus; Blå linje: inlagda på IVA)

Lokalt är det värre. Stockholm fortsätter till exempel att drabbas värre än andra regioner. Vilket är märkligt, tycker Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell. Smittan borde spridas mer i stora regioner som Skåne och Västra götaland, som tidigare inte drabbats lika hårt. Samtidigt har mönstret sett ut så även i andra delar av världen: De städer som drabbades hårt, har också haft en tuff andra våg. Å andra sidan är de stadsdelar som i våras var hårdast drabbat, nu skonade. Nu är det istället innerstaden smittan sprids i, och kranskommunerna som har låg smitta. Men forskare säger också att det kan bero på att fler i innerstaden testar sig.

Stockholm (gul linje: Fall idag; Röd linje: Totalt på sjukhus; Blå linje: inlagda på IVA)

Värst drabbat av smittspridning är Uppsala som i veckan gjorde sin högsta notering någonsin. Närmast tidigare kommer en notering från början av juni, då allt fler i Uppsala hade möjlighet att testa sig. Uppsala ser också en ökning i antal inlagda på sjukhus och har därför ökat antalet sjukhusplatser.

Uppsala (Gul linje: Fall idag; Röd linje: Totalt på sjukhus; Blå linje: inlagda på IVA)

Det är också Uppsala som varit i fokus när myndigheter än en gång påmint om att det är unga, 20-30 år, som driver smittan och oftast via fester och hockeyträningar. För samtidigt som Uppsala län var påväg upp i stabsläge och bussar hyrdes från grannregioner för att minska trängsel, planerade en studentnation i staden fest för 400 gäster. Högskoleministern röt ifrån och sjukvårdsdirektören i Uppsala kallade det ”obegripligt dåligt gjort”. Då backade nationen och fick istället lov och pris av minister och direktör.

Mest oroväckande är smittökningen på äldreboenden i Sverige. Efter att äldreboenden förra veckan öppnade upp för besökare rapporterar nu regioner över hela landet att smittan bland de äldsta och mest sköra ökar. I Skåne efterfrågas tydligare riktlinjer kring det hävda besöksförbudet, men de konstaterar samtidigt att det är först om en vecka som man kan dra likhetstecken mellan hävandet och smittan. I Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport minskade smittan på äldreboenden mellan vecka 39-40.

Avloppsvatten avslöjar att smittan i Stockholm närmar sig samma nivåer som staden hade i maj. Det menar i alla fall forskare på KTH som regelbundet analyserat prover från tre olika reningsverk. Det skulle i så fall bevisa att uppgången av fall i Stockholm inte bara har att göra med att fler har tillgång till tester. Viruset kan spåras via avföring innan man fått symptom, vilket gör det till en bra indikator för hur stor spridningen är. Liknande tester har gjorts i Uppsala, vilket gjorde att forskarna kunde se ökningen veckor innan den slog igenom i statistiken. Forskarna vill nu att politiker ska visa större intresse för metoden.
Men hur säker är metoden? När Svenska dagbladet grävde djupare blottlades flera osäkerheter, som forskarna sedan själva medgav. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att metoden måste vara säkrare innan den kan användas som prognos och att myndigheten tills dess har andra mätmetoder som är bättre.

Apropå smittökning så har flera politiker i veckan ifrågasatts. Först ut var Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, som fångades på video dansandes tätt intill vänner – dagen efter att statsministern vädjat att avstå trånga hemmafester. På samma fest var också KD-toppen Ella Bohlin, som ansvarar för sjukvården i Stockholm. Båda ångrar sig i efterhand.

Även Jimmie Åkesson valde i veckan att bryta rekommendationerna och gå på 50-årsfest där han sågs hålla armen om yngre och äldre.

Det blir ingen höjning av publikgränsen denna vecka heller. Många hade förväntat att regeringen skulle ta beslut på sammanträdet under torsdagen, men smittan i samhället är just nu för hög, menade regeringen. Varför ska teatrar åläggas det största ansvaret för smittan?, frågade sig Expressen kultur, och menade att butiker och lokaltrafik och flyg kommer undan.

Samtidigt har några av Sveriges trendigaste nattklubbar kring Stureplan öppnat igen. Kanske delvis eftersom de länge legat i strid med sitt försäkringsbolag, som inte vill dela ut pengar för nattklubbens nedstängning i mars – försäkringsbolaget menar att nattklubben skulle kunna varit öppen. Så Sturekompaniet har helt enkelt byggt om sina dansgolv till restauranger.
I fredags öppnade till exempel Spy bar och ägarna lovade bordsservering och avstånd. Det gick sådär:

Spy bar och Uppsala stadsteater i går kväll. Känns väl inte riktigt som att samma regler gäller för alla.

Publicerat av Niklas Hjulström Lördag 10 oktober 2020

Men det är inte bara nattklubbar som bygger sig runt regler, även Scalateatern i Stockholm ska nu göra om sin teater till krogshow, för att kunna öka från publikbegränsningen på 50 till över 200 gäster.

Förtroendet för regeringen fortsätter att sjunka, det visar nästan varje undersökning, varje vecka. Samtidigt är det kanske inte så konstigt, eftersom siffrorna tidigare varit extremt höga. I onsdags presenterade Göteborgs universitet en förtroendeundersökning från våren som visade rekordsiffror. Dels för public service (SVT gjorde en rekordnotering på över 80 procents förtroende), men också för regeringen. ”Jag tror aldrig att jag i mitt liv kommer att se en lika stor ökning av förtroendet för regeringen”, sa statsvetaren Henrik Ekengren Oskarsson. Det är alltså från den platån regeringen nu sjunker. Sjunker gör det förresten även för Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M), även om minskningen inte varit under en lika lång period.

Nyheter i korthet:

Till sist: I Piteå har man startat en tillfällig Drive in-Palt för att stötta coronadrabbade:

Succé för palt drive-in i Piteå. 200 paltar såldes på en halvtimme

Publicerat av SVT Nyheter Norrbotten Fredag 9 oktober 2020

Det var allt för den här veckan – saknar du något? Skriv gärna i kommentarsfältet.

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Håkam oktober 11, 2020, 23:34

  Hej

  Saknade något om idrottens reaktioner i samband med den indragna ökningen till 500 personer.

 • Tommy Andersson oktober 12, 2020, 01:28

  Så på en vecka dör det nu ungefär 1 person per miljoner invånare i Sverige av Covid-19. Under samma vecka dör följaktligen 99% av andra orsaker. Är det inte också så att de 300-2000 som vanligtvis dör av andra respiratoriska sjukdomar en säsong nu istället kommer att dö av Covid-19. Vad är det jag missar? Varför räknas det som en epidemi?!!!

  Svenska regeringen verkar nu till sista falla för trycket från omvärlden och media genom att fundera på lokala lockdowns (eller det har vart så diffust så man kanske skall kalla de restriktioner), restriktioner för köpcentrum (finns det några indikationer på att dessa påverkar smittspridning?) samt hålla kvar gränsen på 50 personer även för arrangemang som vem som med mycket liten sannolikhet kommer till att driva någon smittspridning (ex vis fotbollsmatcher på stora arenor utomhus).

  Dags att sluta med varenda restriktion förutom där de verkligen spelar roll, runt dem i riskgrupper. Borde vara betydligt viktigare att inspektera ex vis vårdhem och äldreboende än att folk håller avstånd på krogen…finns det ens några bevis på att dessa inspektioner gett några som helst resultat på smittspridningen?

 • Tommy Andersson oktober 12, 2020, 01:41

  Det var för övrigt uppfriskade att se på SVTs nyhetsmorgon någon som äntligen ifrågasatte alla lockdowns och följderna av de åtgärder som gjorts runt om i världen när Anna-Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi idag intervjuades. Hon påstod att omvärldens läxa i framtiden när man ser pandemin i perpektiv är de oproportionerliga åtgärder som har gjorts där botemedlen kommer att kosta mer liv än de som räddas.

  Noterbart var även att hon som stod för intervjun på slutet påpekade att det kan finnas andra åsikter i frågan, det har jag inte hört när någon av alla alarmister som skanderar katastrof blivit intervjuade…är dock tyvärr inte förvånad.

 • Ragnhild oktober 12, 2020, 11:40

  Tack för sammanfattningen. Skulle dock gärna vilja ha datum längs x-axeln på diagrammen för att lättare följa händelseförloppet.

 • Ingemar Siby oktober 12, 2020, 20:37

  Får man fråga något så självklart varför det är farligt med en sjukdom som är smittsam, men få insjuknar och ännu färre dör?
  Vill inte myndigheterna erkänna att de haft fel hela tiden (prestige), eller finns det – som jag skrev för ett halvår sedan – en dold agenda någonstans?
  Som jag påpekat förut: 120 milj. riskerar att dö av svält PÅ GRUND av restriktionerna (Oxfam i juli)
  En domstol i Madrid har ogiltigförklarat den spanska regeringens beslut att begränsa rörelsefriheten i Madrid: Skälet är att det strider mot grundläggande rättigheter. Till råga på allt är det högerstyret i Madrid som överklagat vänsterregeringens beslut! Omvända världen alltså!
  Har vi sämre grundläggande rättigheter här i Sverige? Frihet att förflytta sig och ha möten är väl grundlagsskyddat. Har alltså regeringen struntat i grundlagen när den infört restriktioner mot stora sammankomster? Men följer regeringen lagen när den INTE infört restriktioner för stormarknader, gallerier, köpcentra och andra konsumistiska evenemang.

 • Mikael Rasmusson oktober 13, 2020, 20:06

  Provtagningen ligger på en ganska jämn nivå, så det är klart att smittan ökar i Sverige precis som i övriga Europa.

 • Marit Strindlund oktober 13, 2020, 21:16

  Hej Emanuel,

  Det är inte vi på Folkoperan (som du skriver i texten) som bygger om vår salong för att göra krogshow, utan Scalateatern. Men kanske vi borde göra det? Hos oss sitter publiken (50 själar) nu med mer än 10 meters avstånd från varandra i salongen som i vanliga fall rymmer strax under 600 personer, men om de äter middag på restaurang innan föreställningen har de i bästa fall en dryg meter till närmaste bordsgranne……..

  Detta framstår både som ologiskt och som ett vansinnigt slöseri med konstnärlig kraft och de skattemedel som går till kulturell verksamhet. Våra lokaler är utformade för att på ett säkert sätt slussa människor in och ut, och vi skulle under nu rådande läge inte ha tagit in mer än ca 30% av salongen.

  Varma hälsningar
  Marit Strindlund, Chefdirigent och Musikalisk ledare, Folkoperan

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.