≡ Menu

Coronaveckan som gått, v45

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 45.

ENGLISH TRANSLATION

6 022 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 84 inrapporterade dödsfall jämfört med förra veckan. Inte sedan juli har så många döda rapporterats in, och nu börjar det bli aktuellt att åter plocka in Adam Altmejds graf över antal rapporterade döda per dag. Det är tydligt att kurvan pekar tydligt uppåt även framåt och att vi är på väg in i något som börjar likna vårens situation. Sverige har den senaste månaden haft fler dödsfall än hela norden haft tillsammans och nästan alla höstens dödsfall har drabbat svenskar över 70 år.

Antalet inskrivna på intensivvårdsavdelningar ökar också kraftigt. Även här är vi uppe i julis nivåer:

Trenden är mycket bekymmersam, allra mest eftersom de över 80 år är den åldersgrupp som ökar snabbast. Statistiken kommer från Folkhälsomyndigheten som ännu bara har fullständig data från vecka 44, men i den är antalet i gruppen 80+ som skrivs in på IVA snart uppe i samma nivå som i våras. Åldersgruppen 60-69 år, är de som nu (precis som i våras) har flest antal nyinskrivna på IVA.
Värt att notera är också att gruppen 80+ under hela våren var relativt underrepresenterad på IVA. Kritiker menar att detta är för att sjukvården valde bort de äldre från intensivvård, bland annat i rädsla för överbelastning. Andra menar att äldre generellt sett har svårare att klara intensivvård och att det därför var naturligt.

Smittan har mer än fördubblats under den senast inrapporterade veckan. Antalet testade var rekordhöga 189 000 och andelen smittade slog också rekord: 9,7 procent, totalt 18 489 fall.

Fortfarande är det de yngsta, 20-29 år, som är den åldersgrupp som har högst andel smittade och glädjande nog är den uppåtgående trenden för de 70+ något avtagande.

Värre är då att andelen smittade på äldreboenden nästan dubblerats på en vecka.

Allt detta har gjort att Folkhälsomyndigheten utökat rekommendationerna till att gälla fler regioner. De skärpta råden (som i korthet går ut på att undvika inomhusmiljöer och annat umgänge än de man bor med) gäller nu också Halland, Jönköping, Örebro, Kronoberg och Sörmland. Därmed är sju av tio svenskar i något som liknar en nedstängning.

Ännu verkar rekommendationerna inte haft någon effekt. I Uppsala, som var första region med de nya rekommendationerna för två veckor sedan, syns ingen nedgång i antal smittade. I det närmaste har det skett en dubblering mellan de senaste rapporterade veckorna. Men lokala myndigheter menar att det är först nästa vecka åtgärderna kommer visas sig i statistiken.

Vad som däremot är tydligare är att råden inte efterföljs särskilt i regionen. Lokaltrafiken uppges ha ökat antal resenärer och i Googles veckovisa rapport om rörelsemönster i samhället ser man att Uppsala förvisso har 17 procent lägre aktivitet än förra året, men ingen märkbar nedgång efter att de nya rekommendationerna trädde i kraft. Tvärtom en ökning av rörelse på shopping och nöjes-områden under höstlovet.

Uppsala, rörelsemönster ”shopping och nöje”/Google

Alla dessa rapporter får smittskyddsläkare och regering att oroas. Regioner har gått upp i stabsläge under veckan och Tyskland kategoriserar nu Sverige som riskzon. Sjukvården vädjar till allmänheten och ytterligare nio regioner vill också införa skärpta råd. I Uppsala vädjade i veckan en Uppsalaläkare att göra en ”hård nedstängning”. Hälsoministern menar att nedstängning är vad Sverige i praktiken gjort och att någon ny lag inte är aktuell. Regeringen ska däremot bjuda in samtliga övriga partier till samtal om framtida strategier.
Anders Tegnell påstår också att vi än så länge bara är uppe i 10-15 procent av den smitta vi hade i våras och att smittan under hösten inte varit lika dödlig som under våren. Inte heller är den nuvarande utvecklingen mycket mer allvarlig än de scenarior som myndigheten målade upp i somras, men det klättrar snabbt. Folkhälsomyndigheten avfärdar fortfarande att munskydd skulle vara räddningen, eftersom man inte sett positiva effekter på länder som infört allmänna krav på sådana.

Så hur ska man tolka alla nya rekommendationer? I veckan kom till exempel en ny nationell maxgräns för 8 personer per bord på restauranger. Den skulle mest ses som ett avgränsande av befintliga restriktioner än en uppmuntran för stora sällskap att gå på restaurang, uppgav Folkhälsomyndighetens generaldirektör. Men att vi ska jobba hemma, undvika inomhusmiljöer och träna utomhus är klart. Till DN föreslår Stockholms smittskyddsläkare att man ska tänka som i våras och upprätta en ”tät social bubbla” med några få nära personer. I data som Folkhälsomyndigheten samlat in är det tydligt att de flesta som smittas gör det i jobbet, eller i hemmet på privata middagar och fester.

Försökte Anders Tegnell medvetet styra Sverige mot en strategi som skulle innebära tusentals döda? Författaren Johan Anderberg tycks mena det i sin kommande bok ”Flocken”. Folkhälsomyndigheten har i veckan sagt att det varken är ”sant eller relevant”. Men när Svenska dagbladet i veckan publicerade ett utdrag ur boken påstås Tegnell erkänna ovanstående i en konversation med Peet Tull, tidigare chef på Smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.
Under söndagkvällen har denna blogg fått mejlkonversationen av Peet Tull, efter att även författaren godkänt det. Då blir det tydligt att Tegnells två meningar långa svar inte var återgivet tillsammans i bokutdraget. Läst i kontext blir det nu tydligare att Anders Tegnell väljer Tulls ”Alternativ 3” eftersom Sveriges spridning är så stor att de övriga alternativen ”nog inte skulle funka”.

Det gör mejlet mindre explosivt, däremot helt i linje med det som denna blogg redan i somras kunde avslöja: Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten kalkylerade med flockimmunitet som en faktor redan i ett tidigt stadie.

Minkar kan ha muterat coronaviruset och allt är Danmarks fel. Eller det är i alla fall där det fått störst konsekvenser efter att människor först smittat minkar med covid-19 och viruset sedan muterat och återinfekterat människor. Nu ska därför 15 miljoner minkar avlivas. Även i Sverige har minkar smittats, men här har det ännu inte återinfekterat människor och inte heller finns beslut om massavlivning.

Ekonomi

Flera nyheter gällande ekonomi har kommit i veckan.

Budgettillskott: Regeringen skjuter till tio miljarder kronor till regioner och kommuner för att hantera ökade sjukvårdskostnader och 3 miljarder för kostnader i samband med tester. Det senare tycks behövas, eftersom till exempel Västra Götaland och Stockholm i veckan flaggat för att de nått ett tak i testning.
Bidrag: Enskilda firmor kan nu söka ekonomiskt stöd. Tidigare har det bara varit aktiebolag som kunnat få hjälp, men en ändring har nu kommit som börjar gälla från 9 november. Nu börjar snart också bidrag från kulturrådet delas ut till kulturarbetare.
Korttidspermitteringar går ut vid nyår, men nu vill tre riksdagspartier förlänga dessa och även inkludera kulturarbetare.
Konkurser minskar i Sverige. Faktum är att konkurserna i år är färre än året innan. Detta antas bero på de många statliga stöd och bidrag som finns.

Några nyheter i korthet:

I dag så vill jag berätta om en sak som jag fick veta i går eftermiddag. En person i min närhet har i sin tur vistats…

Publicerat av Stefan Löfven Torsdag 5 november 2020

Till sist:

Att Statsepidemiolog Anders Tegnell har en minst sagt avslappnad inställning till videointervjuer har vi sett prov på många gånger. Men frågan är om veckans tv-intervju inte tog priset, när hans fru passerar i bakgrunden i morgonrock.

Det var allt för den här veckan, tipsa gärna om du saknar något.

Pågående arbeten för denna blogg:
– Granskning av rapporten kring vilka yrken som smittar.
– Vilka personer påverkade Sveriges tidiga strategi + genomgång av de senaste avslöjade mejlen kring Peet Tull.
– Arbetsförmedlingen.
I veckan får vi också reda på om denna blogg vinner Stora journalistpriset.

Vill du vara med och möjliggöra fortsatt arbete?

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required

RÄTTELSE: I en tidig version av denna text kunde det läsas som att författaren Johan Anderberg hade dolt andra meningen i Tegnells mejlsvar. Sant är att han återgett den längre fram i svd-texten, men då inte som citat. Min text är uppdaterad för att tydliggöra detta.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Klas L november 8, 2020, 21:26

  ‪Bra sammanställning, tack! Funderar dock på om det möjligen blev fel/missvisande avseende ”Inte heller är den nuvarande utvecklingen mer allvarlig …”. Länkad artikel tar bara upp IVA till v43, då var inte verkliga inläggningar högre än FHM:s scenarios, men sedan dess har verkligheten sprungit ifrån totalt‬.

  Det framstår möjligen som en vurpa när du med stöd i v 43-siffror påstår att annan media rapporterat felaktigt v45, men jag kanske missar ngt? (Bara kollat från mobilen så ngt kan blivit fel, korrigera gärna isf)

  Tack för bra rapportering!

  • Emanuel Karlsten november 8, 2020, 22:08

   Tack Klas! I ivern att beslå DN med den miss de själva rättat, borde jag såklart tagit med uppdateringen från fredagen, när jag själv rapporterar. Tack för att du säger till!

 • Tommy Andersson november 8, 2020, 23:18

  Känns absolut som om de borttagna rekommendationerna för 70+ borde legat kvar i o med att de nästan uteslutande är de som dör nu. Verkar som om en del helt missuppfattat rekommendationerna och varför de togs bort, hörde t ex en dam på radion som var så glad när de försvann för nu kunde hon äntligen få krama sina barnbarn igen…tror på fan att pensionärerna blir sjuka!

 • Arne november 8, 2020, 23:25

  Tack för en bra sammanställning!

  Finns det någon ytterligare information om hur Tegnell har räknat fram att smittspridningen nu är 10-15 % av i våras?

  Vi testade väldigt lite i våras så det är så klart svårt att veta hur många som var smittade då, men det är också ganska svårt att veta hur många som är smittade nu då test är en bristvara. Om vi nu har 20 000 positiva tester denna vecka skulle det innebära att vi hade 130 – 200 000 smittade under en vecka i våras. Denna beräkning bygger på att vi nu lyckas testa alla smittade (Inte troligt). Om vi hypotetiskt nu lyckas testa 50 % av de smittade så innebär Tegnells siffra att vi hade 260 – 400 000 smittade under en vecka i våras.

  Tycker denna fråga är relevant då Tegnells siffror eventuellt kommer ifrån de modeller som FHM tog fram under våren och som pekade på att vi skulle nå hög immunitet i Maj och Juni. Dessa modeller visade sig ju sig vara felaktiga..

  • Kristoffer november 9, 2020, 01:46

   Ja, jag undrar också vad Tegnell fick de 10-15% från. Vore intressant att se hur han räknat på detta. Om han glömt inkludera eftersläpning av olika mätvärden (dödsfall, iva osv) eller vet något som inte framgår av rådata.
   Jag reagerade själv direkt över dessa 10-15% när jag läste denna veckosammanfattning. Som jag tolkar datat så är det betydligt värre än så, snarare i nivå med vårens topp redan denna eller nästa vecka:

   IVA-inläggningar: 1/5 av vårens högsta värden enligt grafen på denna sida. IVA ligger dock uppåt två veckor efter smittspridningen (tror det talats om i snitt 11 dagar och sen brukar inrapporteringen för en viss dag bli komplett först efter några dagar). Med tanke på att smittspridningen verkar ha dubblats senaste veckorna så förväntar jag mig en IVA topp lika hög som i våras när dagens smittade hamnar på IVA om två veckor.
   Dock, iom att 80+ är vanligare på iva nu så kanske det är så att kriterierna för inläggning sjunkit och därmed att större andel av sjuka tas in på IVA. Vilket skulle innebära att smittan denna vecka kan ha varit ungefär hälften så stor som under toppen i våras.

   Dödsfall: Uppe i ca 1/10 av vårens värden men här är det både eftersläpning i när dödsfall inträffar (ofta flera veckor) samt i hur lång tid det tar att dödsfallet rapporteras in. Så för flera veckor sedan hade vi en smittspridning som gav 1/10 så mycket coronadödsfall. Så vad dagens smittspridning (dubblerat senaste veckorna) skulle ge för dödsfall borde därmed vara ett antal dubbleringar av 1/10. Bara två dubbleringar (två veckors fördröjning av dödsfall inkl rapportering) skulle ge dödfall motsvarande hälften av vårens nivå. Om dödsfallsrapportering ligger i snitt tre veckor efter smittotillfället så skulle dagens smitta ge 80% av vårens dödsfall (utifrån en dubblering av smitta senaste tre veckorna).

   Sjukhusplatser: 840 jämfört med 2300 som mest enligt platz.se/coronavirus . Med tanke på att det lär vara minst en vecka eftersläpning på inläggningar så är vi alltså uppe i nästan vårens nivåer om man tar hänsyn till en dubblering av smittan varje vecka.

   Smittade på Äldreboenden: 1/3 så många _förra_ veckan (dvs v44) i denna veckorapport från Emanuel Karlsten jämfört med toppen i våras. Visserligen var det nog ett större mörkertal även på äldreboenden i våras, men å andra sidan har det talats mycket om att boendena skulle vara bättre skyddade nu och därmed utgöra en mindre andel av befolkningssmittan jämfört med i våras…

   De översta tre är de jag i huvudsak tittat på (samt motsvarande data för region Stockholm som presenteras på sll.se) då det borde vara några av de värden som är hyggligt jämförbara över tid. Notera att alla beräkningar är höftade – mång mindre faktorer är bortrationaliserade men borde bara ge mindre avvikelser som bör vara irrelevant när vi kollar om det är 10-15% av vårens smitta eller ungefär lika mycket som vårens topp.

   Allt verkar enligt min bedömning peka mot att vi den gångna veckan (v45) antagligen legat strax under vårens topp och att det är stor risk att vi under kommande vecka kommer att ha mer smittspridning än i våras. Sen är det lite oklart exakt hur stor smittspridningen är jämfört med våren – men det är ändå stor skillnad på om vi ligger på 10-15% eller på minst hälften av vårens nivå.
   Om jag har rätt i denna bedömning är det synd att detta inte tydligt kommuniceras. För om jag inte missminner mig var det på gränsen till att vården klarade av vårens topp och en fortsatt ökad smittspridning skulle då leda till att vi inte kvalar in i vad vården kan mäkta med.
   Att någon ska ge en exakt nivå på smittspridningen förväntar jag mig inte för det kan lätt skilja en faktor 2. Så eventuellt kanske det är lättare för någon utomstående att höfta till med en nivå (så att FHM slipper få ständiga frågor i framtiden om varför de tex sa 65% när det i framtida beräkningar kommit fram att det tex egentligen var 80% av vårens nivå vid det datumet).

   Men för att få bättre efterlevnad av rekommendationerna så vore det bra om det lyftes hur bråttom det är att få ner smittspridningen under 1. Att leva som under sensommaren och hösten går inte om vi ska kunna vårda alla covidsjuka framöver.

   • Urban november 9, 2020, 16:14

    Instämmer! Ja, Tegnell är otrolig (vilket är djupt oroande). Ständigt tonar han ner (alternativt missbedömer) spridningens omfattning i Sverige medan han är snabb att prata om att ser mörkt ut i andra länder. Lite Trump-varning får man säga. Vi är ytterst nära vårens smittspridning. Förhoppningsvis kommer dödstalen dock inte bli lika höga då läkarkåren lärt sig mycket från våren (sätta in propplösande, kortison, m.m.) men vet i sjutton med tanke på den explosionsliknande smittspridningsökningen vi nu upplever plus att det nu är långt till sommaren. Ytterst tråkigt att vi nu hamnat i detta läge ännu en gång.

 • Har ej twitter så lägger en rant här, förlåt! november 8, 2020, 23:32

  Vad bra att du fick ta del av mailet, mycket relevant och så var det ju sant, vi kan ju nu rätt enkelt förstå att smittspridningen var omfattande redan då. Märkligt dock hur det verkar finnas en konstant ovilja att lägga fram de legala förutsättningarna som gör det omöjligt att införa en lockdown i Sverige i svensk media. Förutom Svt som faktiskt publicerade en artikel om det dagen efter Uppsalas infektionsläkare uttalade sig i Aktuellt. Är det okunskap eller någon slags kollektiv ovilja att göra människor uppmärksamma på det, om de snabbt vill få igenom en förändring utan att folk opponerar sig? Eller rör det omvärldspolitik?

  Så otroligt tröttsamt vidare att läsa alla kommentarer som vill bre på och befästa någon, ursäkta språket, jävla massmördarstämpel på FHM och Tegnell. Titta – han visste, han visste att människor skulle dö, fyy faan asså. Jesus folk, ja människor dör, i en pandemi kommer människor också att dö, människor dör i alla länder, människor kommer fortsätta att dö, även om ett vaccin kommer. Det är sorgligt men också allas vår lott i livet till syvende och sist, vi ska alla den vägen vandra (ej av detta virus dock). Jag hade tyckt det vore mer anmärkningsvärt om de inte kalkylerat med att människor kommer stryka med helt ärligt, då hade den svenska naiviteten verkligen kunnat diskuteras.. Tänk de kommentarerna liksom: Vaaaa, trodde de på riktigt att ingen skulle behöva dö? Så jävla typiskt svenkt och alla gick på det, vilken jävla flock.

  Vi är en flock som går emot strömmen, det kan ingen ta ifrån oss i alla fall. Och en flock som ändå är relativt informerade, inte panikslagna och generellt till synes rationella. Tack för det, FHM och Tegnell och Agnes och Emma och MSB och svenska skolan och.. jaja..

  • Sandra november 8, 2020, 23:56

   Fast tycker det snarare varit för mycket hejarop till fhm. Så har jag känt hela tiden, sektlikt nästan. Vi vill så gärna att vår strategi ska vara lyckad till slut (jag vill med) så vi försvarar allt fhm säger.
   Känns som Tegnell ofta säger saker han inte vet o låter tvärsäker. Massa killgissande helt enkelt.
   Sen även säger saker som passar för tillfället. Munskydd var oviktigt för vi hade ju inga. Man smittar inte utan symptom så det räcker att alla som känner sig förkylda håller sig hemma så blir inga gamla smittade. Ändå blev det många som blev sjuka på boenden.
   Nej ingen vet exakt hur Corona funkar o vad som kommer hända men är rätt skrämmande att endel låter så tvärsäkra o sen visar sig o ha fel många gånger om. O alla bara hejar på för att vi så gärna vill tro att vi har rätt o folk inte har dött i onödan.
   De kan fortfarande inte ge rekommendation på mask på boenden utan tycker att enhetschefen ska göra en bedömning. Där hänger allt på tillgång eller ekonomi.
   Man väljer aldrig det säkra utan säger hela tiden att det inte finns tillräcklig forskning o så kör man på, chansar o är fhms-testkaniner. I kollektivtrafiken blir tex ingen smittad, nehe men då behöver man väl inte hålla avstånd i köpcenter heller där det finns större luftomsättning o yta? Man skulle ju kunna rekommendera mask i kollektivtrafiken där folk står så tätt alt. tvinga in fler bussar. Men där låtsas man att det inte är nått problem. Stackars folk som inte har alternativ att ta cykeln eller bilen. De många i förorterna som ska till äldreboendet o ta hand om äldre som trängs på tunnelbanan.
   Men det är säkert inget problem. Norge o Finland kommer snart ifatt o då får alla se att vi inte gjorde nått fel…

 • Svar november 9, 2020, 01:10

  Vi kan så klart diskutera vad som gått fel, nu var det ju inte just det som jag skrev om här över dock.

  Jag tror att problemet med munskydd är att det kommer med risker helt enkelt. Om vi ska ha munskydd i kollektivtrafiken t.ex. så ska vi ta på och av oss dom hela tiden. Jag antar att du menar att det är för att minska spridning från asymptomatiska, eftersom alla med symptom ska och bör hålla sig hemma, men de smittar med stor sannolikhet i mindre grad. Deras munskydd dock, kommer med virus efter användning, virus som kommer på händer, som hamnar där händer läggs och där andra lägger sina händer. Nu har många händer virus på sig, händer som rättar till munskydd, händer som kliar sig i ansiktet, händer som glöms att spritas.. ja du ser åt vart det lutar helt enkelt. I tillägg, och som FHM har killgissat sig till (eller inte), så inger de med stor sannolikhet en falsk trygghet, de ger inget fullgott skydd mot spridning, de kostar pengar, de ska bytas ut eller tvättas och de ska slängas och hanteras på ett säkert och miljövänligt sätt. Vi vet slutligen med säkerhet, att de inte påverkat utvecklingen positivt i många av de länder som haft tvång. Det som fattas är studier över användning på samhällsnivå, och då framförallt när det gäller risker. Här tycker jag att det är märkligt att du inte vänder dig till bolagen inom kollektrivtrafiken istället, kräver fler avgångar t.ex. – det hade gett fler arbetstillfällen och mindre smittorisk, win win kan man tycka.

  Ja sekt, flock eller idioti, så kan det kännas ibland, det gör det dock inte sant. Jag håller fast vid att detta är den flock jag helst tillhör i dagens värld.

  • Svar till Sandra alltså november 9, 2020, 01:14

   ..

  • Sandra november 9, 2020, 23:26

   Jag menade inte att diskutera vad som hade gått fel utan med svara på ditt sätt att offermåla Tegnell/fhm som får en massmördarstämpel. Vilket jag inte tycker att han fått, tvärt om så tycker alla så synd om honom att han kan säga vad som utan att någon ifrågasätter.
   Men ja det är svårt att inte komma med kritik för att försöka styrka det jag menar med att han killgissar hela tiden. De ger inga klara direktiv utan enhetschefer o busschaufförer får göra en egen bedömning så de slipper ta ansvar.
   Kollektivtrafiken som äldreboende som restauranger o arbetsplatser ”följer” fhms rekommendationer, argumentet till äldrevårdsarbetare som inte fick masker i våras. Jag har bil o kan köra till jobbet o kan jobba hemifrån också. Skönt för mig men detsamma gäller inte alla. Det finns folk som måste åka buss/tunnelbana för att komma till jobbet eller handla. Fler jag känner mår piss av detta. Om man inte ser till att kräva avstånd som man ju kan på restauranger så tycker jag inte man kan avfärda mask. Om alla har mask så är det ju för att skydda varandra inte bara mig själv. Men då måste ju alla ha mask. Det finns faktiskt forskning som visar att det har effekt inte som Tegnell säger. Jag blir själv påmind om att hålla avstånd när jag ser andra med mask. O får du då coronavirus på din mask så hade du nog redan andats in det viruset utan mask också. Sen kan du inte jämföra med effekten av mask på länder som Italien, spanien osv, svensk befolkningstäthet är ju ett skämt i jämförelse. Vi vet heller inte hur det hade sett ut utan mask för dem. Tyvärr är det norge o finland vi bör jämföra oss med men det är lite för ”jobbigt”.
   Huvudsaken med detta är ju att ju större samhällsspridning vi får desto fler kommer dö. Därför var det också bara prat i våras om att skydda äldre osv. Det räcker inte att 70åringar låser in sig med matkasse när undersköterskor trängs som sillar med 50 andra i en halvtimme påväg till jobbet.
   Man ska inte bara prata utan göra nått. Så ja massmördare kan man inte beskylla nån för men står man bara o ordbajsar o tonar ner läget 2h i veckan så har man väl ändå lite ansvar för situationen?

   • Urban november 10, 2020, 15:37

    Sandra, jag håller fullständigt med dig. Jag tror det är som du skriver att vi så gärna vill att Sveriges strategi (”den svenska modellen”) ska vara den bästa. Tror det är någon form av nationell masspsykologi (som även till stor del färgat massmedia även om journalisterna på senare tid börjat bli lite bättre på att utföra sin granskning av exempelvis FHM) som ofta uppstår när en nation står inför allvarliga kriser. Genom historien finns det många exempel där man efteråt har undrat hur sjutton majoriteten av en befolkning har kunnat lita blint och följa maktens/myndigheternas tillrättalägganden av sanningen, Det är psykologi på hög nivå.

    • .. november 10, 2020, 22:06

     För tusan Urban.. det är inte masspsykos i Sverige, den pågår utanför våra gränser. Ni slänger era bedömningar lite för vinden, för nu ska den befästas, er verklighetsbild, till varje pris. Man undrar ju vad den egentliga agendan är helt ärligt. Vad är ditt alternativ Urban? Att vi alla ska sitta gråtandes i fosterställning av rädsla, ange våra grannar och använda polisen mot regelförbrytare för att lugna ner sådana som dig? Hade det känts bättre då? Eller är det de förbannade munskydden du syftar till? Är det verkligen du och Sandra som ska göra bedömningarna för hur och när de ska användas inom äldreomsorgen? Känns det rimligt, om du verkligen tänker efter?

     • Urban november 11, 2020, 10:40

      Jag får be om ursäkt att jag framlägger min åsikt :-) Uppriktigt sagt förstår jag inte vad du menar. Det är väl inga i Norge och Finland som legat i fosterställning och gråtit(*)? Däremot tog dem pandemin på allvar redan i februari/mars och även nu i början av hösten när man såg hur smittspridningen började öka. De vidtog åtgärder (testning, smittspårning m.m.). Om du har tid över så kan du exempelvis titta på ”Uppdrag granskning”.

      (*) Däremot finns det dessvärre många som legat i fosterställning och gråtit i Sverige när de mist nära anhöriga eller när de (förmodligen – fast ingen vet säkert) fått men för livet efter att ha legat inne på IVA.

      • .. november 11, 2020, 10:50

       Så det är testning, spårning och isolering som du tycker brast. Bra, då var det konstaterat. Det är något som går att diskutera, de andra svävande omdömena du knappar fram skulle jag säga tillför i princip ingenting i debatten..

      • .. november 11, 2020, 10:53

       Och ja.. människor har gråtit, men sådana känskoargument tillför heller inget. Alla förstår det, ingen förnekar det, alla önskar att färre hade dött.

 • Roger Sperrling november 9, 2020, 01:32

  Igen en massa dribblande med siffror istället för att diskutera VERKLIGHETEN…!?

  För den visar ju inte att någon Pandemi eller ens Epidemi verkligen föreligger över huvud taget – någon annan stans än MÖJLIGEN i det av FAKE-NEWS dominerat och mest av alla folk/länder miljövidriga snabbmats-ätande övergödda USA’s mesotrofa befolkning..?!

  – Men vi kan ju inte ens heller vara helt säkra på om deras statistik och diagnos-traditioner verkligen sanningsenligt visar på det…?!

  Låt mig därför igen påminna om att denna influensa som orsakas av ett vanligt Corona-virus (som det lär finnas 95.000 olika av!) och som hysteriska media-rapportörer och Politruker envisas med att kalla CoVid19 – bara är en lite extra besvärlig influensa precis som Spanska-sjukan (100-tals till tusentals ggr värre!) liksom Asiaten, Hongkong-, Svin- och Fågel-influensan var!

  Och som (CoVid19) är ett av de 850.000 Zoonoser som sprids via djur i form av Virus/Bakterier/Prioner/Parasiter etc och som kan spridas till och orsaka sjukdom även hos människor!

  OCH nota bene att nu har en ny säsongs-influensa börjat spridas = av ett nytt Corona-virus som redan många miljoner här i Asien redan haft/genomgått! – Och som är så likt det vi kallar CoViD19 att det efter en genomgången förkylning av detta nya influensa-virus även ger en viss eller ganska god immunitet också mot CoVid19…?!
  – Om så….är ju detta ett ytterligare exempel på inkompetensen och oförmågan hos både läkare, läkemedels-industrin och Politrukernas okunskap och oförmåga att förutse, förebygga eller skapa effektiva vacciner (och ffa inte fort nog..!) och dito läkemedel för att skydda människor i en överbefolkad värld som dessutom är mitt i en ekologisk katastrof (JA!) som dessa idioter har orsakat och alldeles för länge vägrat göra något radikalt åt – utan istället fortsätter bluddra om ekonomisk tillväxt..!

  Så snälla rara – var vänliga börja använda dom 10^14 hjärnceller som naturen/Gud fader? har gett oss för att försöka förstå vad som EGENTLIGEN försiggår och varför!

  Och det hade varit fan så mycket bättre nu om alla mina läkar-kollegor hade läst kurs-böckerna istället för att fuska med standard-svaren och missförstånden i Medicinar-kompendierna från MF så att deras kunskaper är ihåligare än en Schweizer-ost!

  DET ÄR DAGS ATT VAKNA UPP TILL VERKLIGHETEN NU OCH SE DEN SOM DEN EGENTLIGEN ÄR…!

  roger.sperrling@gmail.com

  • csvanefalk november 9, 2020, 23:06

   När var sista gången vi såg denna grad av IVA-vårdade och döda pga av en ”lite extra besvärlig influensa” i Sverige, Roger?

   • Roger Sperrling november 9, 2020, 23:39

    Var vänlig presentera dig med ditt riktiga och fulla namn, bild och utbildning/titel – så skall jag svara dig på din nivå!
    roger.sperrling@gmail.com

    • csvanefalk november 10, 2020, 00:46

     Vad har min bild att göra med din oförmåga att svara på en enkel fråga?

     Återigen – NÄR såg vi senaste denna nivå av IVA och dödsfall för ”en lite extra besvärlig influensa”?

     • Roger Sperrling november 10, 2020, 01:05

      ÅTERIGEN… – JAG SVARAR DIG NÅR DU SLUTAR LEKA TITTUT…!

      OCH TILL ALLA ANDRA SOM LÄSER DET HÄR OCH SKRIVER ANONYMT ETC…
      VILL JAG BARA PÅPEKA ATT JAG ALLTID SPELAR MED ÖPPNA KORT, UTTRYCKER SANNINGEN OCH VÄGRAR VARA SOM SÅNA TASK-SPELANDE YNKRYGGAR SOM MÅNGA TYVÄRR ÄR HÄRSTÄDES OCH UTE PÅ NÄTET…!

      roger.sperrling@gmail.com

      +639952517498

      +639955040811

      • csvanefalk november 10, 2020, 01:08

       Du har fått mitt namn, jag har ingen skyldighet att ge dig andra personuppgifter, och kommer inte att göra det heller.

       Nej Roger, du varken spelar med öppna kort eller uttrycker sanningen – hade så varit fallet hade du inte haft problem att svara på enkla frågor. Det enda du tydliggör är att du inte har en aning om vad du pratar om.

      • Roger Sperrling november 10, 2020, 01:31

       SOM SAGT…SVARAR JAG PÅ DINA FRÅGOR OM..OCH NÄR…DU SVARAR PÅ MINA FRÅGOR..!

       TILL DESS ÅTERGÅR JAG TILL ATT ENBART SKRIVA OM… OCH UPPLYSA OM… RELEVANTA FAKTA RUNT OCH OM DENNA GALNA COVID19 HYSTERIN…!

 • Martin november 9, 2020, 08:34

  ”6 022 har nu avlidit MED covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 84 inrapporterade dödsfall jämfört med förra veckan.”

 • Roger Sperrling november 9, 2020, 09:24

  VARFÖR SKRIVER SÅ MÅNGA MEDICINST TOTALT OBILDADE BLUDDER-MAKARE EN MASSA IRRELEVANT SKIT HÄR NU…?

  HAR DOME HACKAD DIN SITE – ELLER VAD I HELSKOTTA PÅGÅR…?

  VI MÅSTE FÅ STOPP PÅ DOM HÄR DUMHETERNA NU SSSM…!

  roger.sperrling@gmail.com

  • Namnlös is my right and choice ;) november 9, 2020, 17:13

   Varför skriver du inte under den/de kommentarer du syftar till och lägger fram dina motargument? Har svårt att se att en kommentar blir mer trovärdig för att någon har en bild och sitt fullständiga namn med – det är väl argumenten som avgör trots allt? Kritiskt tänkande är då avgörande tänker jag och viktigt at besitta för alla som läser. Desinformation, fulargumentation eller andra åsikter bara kan ju kännas stressande och upprörande, men då bör de bemötas istället. Tror inte att din trovärdighet ökar av skrikinlägg som de här dessvärre, bild och namn till trots..

   • Roger Sperrling november 9, 2020, 22:19

    SORRY BOBBY… – MEN JAG DEBATTERAR AV PRINCIP ALDRIG MED ANONYMA OBILDADE NAMN-LÖSA IDIOTER UTAN VARKEN BILD ELLER PRESENTATION AV DERAS UTBILDNING OCH/ELLER YRKES-TITEL – FÖR DET ÄR TOTALT MENINGSLÖST EFTERSOM DET ALLTID ÄR TYPISKT FÖR OCH DÅ ALLTID ÄR NÄT-TROLL, SD-PACK OCH NYNASSAR SOM BARA VILL PROVOCERA OCH SOM DITO ÄR BÅDE SÅ OBILDADE OCH SÅ YNKLIGT FEGA ATT DOM INTE ENS VÅGAR STÅ FRAM MED SITT RÄTTA ANSIKTE ELLER NAMN..!
    SÅ TACK OCH ADJÖ MED DIG NISSE.. !

    ROGER SPERRLING
    Läkarutbildad m.m. Internationell Hälso-, Miljö-, Freds-Demokrati- och Människorätts-arbetare och -aktivist

    • csvanefalk november 9, 2020, 23:08

     Du säger att du har läkarutbildning Roger. Vart och när? Vad är du specialiserad inom? Arbetar du aktivt som läkare i nuläget och isåfall var?

     Frågar eftersom jag tvivlar på att du själv har någon form av relevant medicinsk bakgrund. Du får gärna bestyrka.

     • Roger Sperrling november 9, 2020, 23:50

      1/ JAG LÅTER MIG VARKEN IMPONERAS ELLER DOMDERAS AV OBILDADE NOLLOR SOM INTE ENS KAN SKILJA PÅ VAR OCH VART, SAGT BARA SÅ DU VET…!

      2/ OCH JAG SVARAR DIG NÄR DU PRESENTERAR DIG MED NAMN, EN TYDLIG PORTRÄTT-BILD, DIN UTBILDNING/TITEL OCH INFORMATION OM VAR DU ARBETAR BOSSE!

      roger.sperrling@gmail.com
      +639952517498

      • csvanefalk november 10, 2020, 00:45

       Christopher Svanefalk heter jag. Detta är min bild, annars hittar du mig på valfri platform.

       Du är inte läkare, eller hur? Återigen, vad är din bakgrund?

      • Roger Sperrling november 10, 2020, 00:53

       1/ Jag bad INTE om en landskapsbild med 1/3-del hiimmel och 2/3-delae torr gräsmark + en pygmé på…

       2/ Och DU har dessutom fortsatt inte presenterat dig själv med utbildning, titel och arbetsplats…

       3/ Så fort du har rättat till och kompletterat med dessa informationer – så återkommer jag med mina vidare informationer..!

       roger.sperrling@gmail.com

      • Roger Sperrling november 10, 2020, 01:10

       BLA-BLA-BLA….!

       HA-HA-HA….!

      • csvanefalk november 10, 2020, 00:49

       Förresten, hoppas du med din djupa kunskap om så mycket även förstår hur klokt det är att lägga ut din email och telefonnummer (!!!) på en allmän webbplats.

      • csvanefalk november 10, 2020, 01:01

       Jaha, vill du ha min *arbetsplats* nu också?

       Nej, Roger, du har fått mitt namn. Att du vill ha så mycket annan personlig information om mig finner jag allmänt obehagligt, det är inte heller på något sätt relevant för frågan jag ställde till dig – en fråga du uppenbarligen inte kan svara på.

       Du gör det fullständigt tydligt att du varken har någon relevant medicinsk bakgrund eller kunskap om vad du babblar om. Jag ser bara en bitter 70 åring utan relevant sakkunskap som nu spenderar sin tid med att spy galla på Internet – precis som de många gamla rasister du verkar förakta.

       Det är tragiskt Roger, och jag hoppas att du kommer att må bättre, ha det bra.

      • Roger Sperrling november 10, 2020, 01:21

       MEN DU ÄR INTE SÄRSKILT RELEVANT ÖHT BOSSE…

       OCH INTE DINA FRÅGOR HELLER…

       OCH DINA FÖRSÖK ATT SMUTSKASTA MIG OCH MISSTÄNKLIGGÖRA MIG OCH MINA UTBILDNINGAR, YRKES-ERFARENHETER OCH MITT INTERNATIONELLA U-HJÄLPS-, FREDS- OCH MILJÖ-ENGAGEMANG OCH ARBETE ETC BEVISAR BARA ATT DU MEST SANNOLIKT ÄR EN SIMPEL SKITPRATANDE OCH LÖJLIG LITEN FEG OCH YNKLIG SD-MAEODÖR.. !

      • csvanefalk november 10, 2020, 01:13

       ”””BLA-BLA-BLA….!
       HA-HA-HA….!”””

       Ja, se vilket moget uppträdande av en klok och bildad man mer än dubbelt så gammal som jag själv.

       Jag lägger av här Roger, hoppas du får det bra.

      • Roger Sperrling november 10, 2020, 01:36

       TACK FÖR ATT DU LÄGGER AV NU – DITT PARANOIDA BLUDDER GER MIG NÄMLIGEN INGET SOM HELST UTBYTE..!

       roger.sperrling@gmail.com

    • Sandra november 9, 2020, 23:34

     Skulle jag vara du så skulle jag skaffa ett anonym alias snabbt!
     Jag brukar oftast hoppa över dina kommentarer, du svarar ju tom på dina egna o skriver med versaler för att vara extra ”TYDLIG” som en 5åring.
     Kanske är du läkare som du tjatar så mycket om, vad vet jag. Men du framstår mest som psykotisk eller pårökt när du skriver. Så med din retorik vet jag inte om du åstadkommit nått freds- eller människorättsarbete.

     • Roger Sperrling november 10, 2020, 00:03

      SORRY AGDA…MEN JAG BESVARAR INTE ANONYMA OCH OBILDADE HYSTERISKA KÄRRINGARS TOMMA PÅHOPP OCH HYSTERISKA LÖGNER OCH INTRIGÖSA PÅSTÅENDEN..!

      SÅ OM DU PEESENTERAR DIG MED DITT FULLA NAMN, TITEL, UTBILDNING OCH EN TYDLIG PORTRÄTT-BILD – SÅ SKA JAG SVARA OCH FÖRSÖKA UPPFOSTRA OCH BIBRINGA DIG LITE VETT, SANS OCH FAKTA SOM DU KAN BASERA DINA SKRIVERIER PÅ ISTÄLLET FÖR DINA MENLÖSA TOMMA HARANGER OCH OBILDAT BLUDDER SOM DU SPYR UR DIG NU…

      ANNARS… BYE, BYE, SWEETIE-PIE…!

      • Argumentera är en konst i sig! november 10, 2020, 00:35

       Tonen Roger, tonen för bövelen.. Jag förstår din frustration dock, har själv gått i taket många gånger senaste halvåret. Men om vi ska vara ärliga så har titlar och utbildningar hit och dit inte varit någon garant för vettiga inlägg i debatten under den här pandemin. Vikten av kritiskt tänkande är däremot värt att lyftas mer än någonsin, för att sortera bland alla dessa självutnämnda auktoriteter i frågan om inte annat..

      • Roger Sperrling november 10, 2020, 00:43

       STOOOORT TACK FÖR DINA SYNPUNKTER..!

       MEN IBLAND MÅSTE VI FÅ TYST OCH STOPP PÅ DESSA SD- OCH NYNASSAR SOM PROVOCERAR OCH BARA STÖR DEN FAKTISKA DEBATTEN FÖR ATT ISTÄLLET FÖRSÖKA FÅ TILL EN DISKUSSION OM PÅVENS SKÄGG…

       SALVE SALVORUM…!

       roger.sperrling@gmail.com

     • Roger Sperrling november 10, 2020, 00:26

      HAHAHAHAAAA….!

      FÖR I HELGOLAND ”SANDRA” …

      – DU ÄR JU RENT AV TRAGIKOMISK…!

      OCH – SOM SAGT – JAG VARKEN SVARAR ELLER DEBATTERAR MED ANONYMA ANSIKTS- OCH RYGGRADS-LÖSA OBILDADE SD-MARODÖRER OCH PROVOKATÖRER…

      SÅ TACK & ADJÖ….

      P.S. DETTA ÄR ETT FORUM FÖR DISKUSSION OCH INFORMATION OM DEN ÖVERDRIVNA HYSTERIN OCH DESINFORMATIONEN RUNT SÄSONGS-INFLUENSAN SOM KALLAS COVID19…
      INTE EN PROPAGANDA-KANAL FÖR SD OCH SVBK-PATIENTER… ! D.S.

 • Roger Sperrling november 9, 2020, 09:28

  VARMING! – ALLA SOM SKRIVER UTAN BILD OCH KOMPLETT NAMN OCH TITEL ÄR LÖGNARE TILLS MOTSATSEN ÄR BEVISAD…!

 • Roger Sperrling november 9, 2020, 09:30

  VARNING! – ALLA SOM SKRIVER UTAN BILD OCH KOMPLETT NAMN OCH TITEL ÄR LÖGNARE TILLS MOTSATSEN ÄR BEVISAD…!

  • Jerzy april 7, 2021, 13:31

   Skriver man jämnt med versaler och med punkter före utropstecken kan det tyda på sekundär funktionell analfabetism eller något ännu värre…

   • Roger Sperrling april 7, 2021, 15:47

    JO….DET TROR JU TYDLIGEN DU OCH KANSKE EN DEL ANDRA MENTALT EFTERBLIVNA IDIOTER SOM DENNA FAKADE IDENTITET ”JERZY UTAN EFTERNAMN OCH BILD”…!
    MEN DET ÄR JU UPPENBARLIGEN EN PERSON UTAN NÅGON SOM HELST MEDICINSK UTBILDNING ELLER KOMPETENS – EFTERSOM DETTA DUMHUVUD OCH MARODÖR TYDLIGEN INTE HAR HÖRT TALAS OM ATT NÅGON KAN HA ETT HANDIKAPP AV NÅGOT SLAG; SOM T.EX. SVÅR ASTIGMATISM OCH/ELLER ANDRA SYNPROBLEM PGA ÅLDER M.FL. ORSAKER! – OCH I SYNNERHET OM MAN SOM JAG OFTA TVINGAS SKRIVA FRÅN EN MOBIL DÄR TEXTEN INTE GÅR ATT FÖRSTORA UPP MERA…. VARFÖR JAG FÖR ATT SE VAD JAG SKRIVER MED ÖKAD TYDLIGHET BEHÖVER NYTTJA VERSALER…!
    KAN DU FÖRSTÅ DET FARBROR MELKER – ELLER ÄR DU HELT BAKOM FLÖTET?
    OCH VAD GÄLLER MINA ”DARLINGS” MED PUNKTER OCH UTROPSTECKEN ETC, ETC…. – SÅ FÅR DU NOG HITTA PÅ NÅGOT ANNAT SOM ATT ”DEBATTERA OM PÅVENS SKÄGG”…! OCH VAD GÄLLER SEKUNDÄR FUNKTIONELL ANALFABETISM – SÅ BORDE DU NOG KNIPA IGEN KAKHÅLET OCH HÅLLA MER STYR PÅ PEKFINGERVALSEN OCH PLADDRET….EFTERSOM DU SJÄLV INTE ENS KAN STAVA OCH SKILJA MELLAN JÄMT OCH JÄMNT..! HAHAHAHAHAHAAAA…! SÅ TILLÅT MIG LE ÅT DINA CHROUNSCHOUGERIER SOM AVSLÖJAR ATT DU ÄR EN JÖNSAPETTER OCH SANNOLIKT HÖR TILL DOM OBILDADE NÄTTROLLEN FRÅN SD-PACKETS KADER AV PLADDERMAKARE! OCH OM DU INTE KAN HÅLLA DIG TILL ÄMNET SOM ÄR = COVID19 = SARS-COVID2 OCH HYSTERIN ELLER INFORMATION OCH FAKTA OM DETTA ÄMNE, SÅ TYCKER JAG ATT DET VORE MERA PASSANDE OM DU BARA HELT ENKELT ISTÄLLET TAR OCH KNIPER KÄFT OCH SLUTAR PLADDRA OM OVIDKOMMANDE DUBIÖST SKIT…! OCH DITO LÅTA BLI ATT FÖRSÖKA SMUTSKASTA OCH MISSTÄNKLIGGÖRA MIG ELLER ANDRA PÅ DETTA FORUM…!
    I VART FALL TÄNKER JAG ABSOLUT INTE IGEN BESVARA NÅGRA SOM HELST AV DINA FELSTAVADE DUMHETER EFTERSOM DU JU UPPENBARLIGEN ÄR YTTERLIGARE ETT SÅNT FEGT ÄCKEL SOM INTE TÖRS VISA DITT ANSIKET ELLER SKRIVA UT DITT RIKTIGA OCH FULLA NAMN ELLER VILKEN UTBILDNING DU HAR, NÅGON TITEL ELLER DIN BEFATTNING ETCETERA….! JAG TYCKER DU BORDE SKÄMMAS SOM INTE ENS KAN HÅLLA DIG TILL DET FAKTISKA ÄMNET! SÅ AJÖSS MED DIG…!

 • Karin november 9, 2020, 17:49

  Angående åldersfördelningen hos de nya fallen skriver du ”…den uppåtgående trenden för de 70+ något avtagande”. Men enligt diagrammet ser det snarare ut att vara tvärtom, denna kurva blir inte bara brantare utan så vitt jag kan se ökar även ökningen något (andraderivatan är positiv). Lite svårt att säga helt säkert utifrån ett diagram, kanske du har faktiska siffror som bekräftar det du skriver?

 • Sebastian Lysen november 11, 2020, 01:19

  Jag ser många som använder statistiken från SCB gällande det minskade antalet döda i år jämfört med de senaste fem åren. Om det nu är så att vi har färre dödsfall i år borde det ju finnas en tydlig minskning i någon eller några dödsorsaker – har du någon statistik över detta mån tro? Jag har försökt att hitta den dramatiska minsknigen, men inte lyckats ännu.

  • Daniel Gothe november 12, 2020, 08:52

   Vi har inte färre dödsfall totalt jämfört med förra året, men vi började året under medel, fick en stor kamelrygg i April/Maj då vi med råge tog igen ”tappet” från föregående år och sedan har kommit tillbaka ner lite. Just nu ligger vi fortfarande några tusen över medel. Minskningen är inte dramatisk, den är väldigt liten och utbredd över tiden efter den stora ökningen fram tills för någon vecka sedan.

   SCBs statistik för i år är dessutom preliminär och ändras (ökas) för varje ny rapport då korrigeringar läggs till. Exempel – den 21 mars låg vi, ackumulerat, 1 400 under genomsnittet. Den andre juli ”toppade” vi med 4 100 ÖVER genomsnittet. Med andra ord hade vi under perioden mellan den 21e mars och 2e juli en överdödlighet på 5 500.

   Sedan dess har vi långsamt ätit upp skillnaden och den förste november var den nere på 2 800 – dock enligt preliminära siffror.

   Tyvärr har filen från SCB inte med dödsorsaker, men väl demografisk information så som geografisk data, ålder, kön och härkomst.

 • Tona november 11, 2020, 07:49

  Du skriver
  ”Även i Sverige har minkar smittats, men här har det ännu inte återinfekterat människor”

  Är det senare verkligen konstaterat? Eller är det bara inte konstaterat att mink infekterat människor?
  För att kunna konstatera det behövs genomsekvensering av virus från a) minkar och b) alla infekterade personer som kan ha varit i kontakt med minkarna (och deras kontakter).
  Det är inte en helt trivial sak att göra.

  Det som gör den danska nyheten så ruskig är att de i Danmark faktiskt också sekvenserat mängder av virus från folk som inte haft med minkar att göra och i den mängden (ca 5000 om jag minns rätt) hittat några stycken av åtminstone en variant (jag ser framemot en mer gedigen publikation från dem).

  För Sveriges del (och dito Finlands) misstänker jag att det helt enkelt inte ännu finns data på detta. Jag hoppas att man arbetar på det.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.