Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 47 (22 – 28 november 2021).
Nästan allt den här veckan handlar om de vaccinpass som ska införas 1 december och den nya virusvarianten som skapat panik över hela världen. Vi kommer till det, men håller oss ändå till den mall som gällt under dessa 1,5 år som coronaveckan skrivits.
15 145 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, en ökning med 35 fall, vilket är sju fler fall jämfört med förra veckans ökning.
Antalet smittade ökade med 22 procent under senaste inrapporterade helvecka – trots att i princip endast ovaccinerade rekommenderades testa sig denna vecka. Men många regioner har trots det låtit allmänheten fortsätta testa sig. Smittan har ökat ojämnt i landet, men särskilt snabbt har den ökat i Västra götaland, där den ökade med 63 procent – den största ökningen sedan förra hösten.
Trots det står den ovaccinerade minoriteten fortfarande för de flesta av alla nya bekräftade fall (56 procent).

Antalet som testade sig ökade denna vecka. Efter att antalet varit nere och vänt under höstlovet – som alltså korrelerade med de ändrade test-rekommendationerna – är antalet testade nu uppe i nivå med hur det var innan. Andelen positiva har varit ungefär desamma under dessa tre veckor, 6 procent.

Ser vi på antal smittade per 100 000 invånare är det fortsatt tydligt att vaccinet ger ett starkt skydd.

Tittar vi bland de unga kan man ana en ännu tydligare vaccineffekt. Bland barnen är antalet fall bland vaccinerade (där samtliga är relativt nyvaccinerade) nära noll. Vi ser också att de ovaccinerade 10-11-åringarna skjuter i höjden, medan 12-15-åringar minskar – det vill säga den åldersgrupp som börjat vaccinera sig under denna period.

Vårdbelastningen ökar något och vi börjar nu se allt fler vaccinerade äldre som intensivvårdas. I de skuggade staplar, som indikerar att datan ännu inte är fullständig, börjar det se ut som att antalet vaccinerade är fler än de ovaccinerade. Vilket kan stämma under perioder och är också naturligt givet att nästan alla äldre och svaga är vaccinerade. Fortsatt är risken att behöva intensivvård för covid-19 fem gånger så hög om du är ovaccinerad.

Omicron
En ny variant av covid-19 har upptäckts i Sydafrika och har på kort tid spridit panik över hela världen. Men kanske är larmet överdrivet?
Anledningen till reaktionen är att varianten har ovanligt många mutationer. Den kombinerar in mutationer från deltavarianten, vilket gör den mycket smittsam. Än så länge är kunskapen låg, men oron från experter är att de ovanligt många mutationerna skulle kunna kringgå skyddet från både vaccin och genomgången infektion. Vaccinleverantörerna har redan flaggat för att deras vaccin skulle kunna fungera något sämre och har påbörjat uppdateringar – men de är klara om tidigast 100 dagar. Sverige har säkrat gott om doser från vaccintillverkarna, men det kommer dröja minst minst ett halvår innan de första uppdaterade doserna kan distribueras i Sverige.
Främst handlar experternas oro om hur snabbt omicron har spridit sig i Sydafrika. Det har gjort att många andra länder har – i strid med WHO:s rekommendation och tidigare kunskap – försökt stoppa sydafrikanska flyg, inte minst efter att passagerare återkommande upptäckts bära på viruset. Att det sprids så snabbt gör att experter oroar sig för att det kan slå ut andra varianter och bli dominerande. I veckan upptäcktes de första fallen i Europa (trots flygförbud), men i Sverige – som bara undersöker 40 procent av alla bekräftade fall (men samtliga efter utlandsresor) – har inga fall upptäckts, än. Det har kommit kritik om att Sverige borde ha krav på testning, men istället har Sverige en rekommendation om att alla över sex år ska testa sig vid hemkomst från resor utanför norden. Resenärer som varit i vissa afrikanska länder rekommenderas utöver det till hemkarantän i sju dagar – oavsett symptom.
Men är omicron farligare än andra varianter? Inte utifrån vad vi hittills vet – men än så länge vet vi väldigt lite. Läkaren som först upptäckte Omicron menar att hon inte behövt lägga in en enda patient med varianten, men understryker att man inte kan dra slutsatser än. Även WHO och Norge har gått ut med analyser om att man inte vet om omikron är farligare än andra varianter och att dagens vaccin sannolikt skyddar mot svår sjukdom och död – men att kunskapsunderlaget är svagt. (uppdaterat med förtydligande ang WHO)
Vaccinpass
Folkhälsomyndigheten har nu kommit med förtydliganden angående vaccinpass, som nu är antaget och börjar gälla på onsdag 1 december.
Sedan tidigare gäller alltså vaccinpass (ID-kort + E-hälsomyndighetens vaccinationsbevis) för allmänna sammankomster inomhus (inklusive nattklubbar) med fler än 100 personer (de under 18 år behöver ej vaccinpass).
Men. Vaccinpass kan undvikas om:
- Alla deltagare har sittplats.
- Sällskap om max 8 personer håller avstånd om minst 1 meter i sidled samt framåt och bakåt till andra sällskap.
Alternativet har tillkommit efter samtal med kyrkor som reagerat hårt på att besökare måste visa upp legitimation inför gudstjänstbesök, något som man menar strider mot grundlagen. Andra arrangörer är förvirrade och undrar om de nu behöver bygga en hage åt de ovaccinerade. Länsstyrelserna kommer kontinuerligt göra stickprov för att kontrollera att reglerna efterföljs.
Vaccin
7 309 362 har nu fått minst en dos vaccin (85,6% av befolkningen över 16 år) och 7 021 519 (82,2% av befolkningen över 16 år) är fullt vaccinerade.
Bland 12-15-åringar är vaccinationstäckningen nu 48,9 procent. Precis som förra veckan är det bara en ökning med drygt 5 procentenheter, trots att regioner nu öppnat upp för vaccinering av alla i denna åldersgrupp.
Totalt har 15 644 748 doser vaccin delats ut i Sverige, vilket är en ökning med 400 000 och 50 000 fler än förra veckans ökning.
Totalt går vaccineringen alltså fortsatt trögt när det gäller de kvarvarande ovaccinerade. Pågående svensk forskning visar att vaccinkritiken ofta inte handlar om argument, utan identitet, varför fakta om vaccinet sällan biter.

Även vaccineringen med en tredje dos till våra äldsta går trögt. Ännu har bara drygt hälften av de med hemtjänst vaccinerats med en tredje dos, trots att tillgången till vaccin är god och beslutet om tredje dos gällt sedan slutet på september.

Denna långsamhet och att regionerna ansvarar för denna långsamhet har Folkhälsomyndigheten återkommande tydligt pekat på i veckan. Inte minst när regionerna anklagat Folkhälsomyndigheten för att vara sena med besked om tredje dosen. Regionerna menar att det inte räcker med besked om när en tredje dos ska börja, utan att de också behövde besked om när en tredje dos ska vara färdigvaccinerad.
Men i veckan kom alltså beskedet om en tredje dos. Den gäller nu för alla, utifrån en viss prioritetsordning som mest handlar om att äldst och skörast går först.
Med bakgrund av det är den låga vaccinationstakten bekymmersam. Enligt en rundringning har 17 av 21 regioner inte tillräckligt med personal eller lokaler för att kunna svara upp på en storskalig vaccinering. ”Extremt olyckligt”, kommenterar Folkhälsomyndigheten och ordkriget mellan myndigheten och regionerna fortsatte. Regeringen meddelade samtidigt att regionerna nu får 100 miljoner extra för att öka takten.
Nyheter i korthet
- Även den som bor ihop med någon som har fått covid-19 ska nu testa sig och sedan stanna hemma i minst sju dagar. Detta enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer.
- Tusentals kan få vänta i flera veckor på sitt vaccinbevis. Det handlar om de som skickat in och begärt ett via pappersformulär.
- Vaccinen har hittills räddat en halv miljon liv bara i Europa, enligt en uträkning från WHO.
- EU har godkänt att länder kan förhandsköpa ett slags ”mirakelpiller” mot covid-19, men Socialstyrelsen har ännu inte lagt beställningen. Det är en sak jag undersökt i veckan och du kan läsa mer här.
Det var allt för denna vecka, saknar du något? Skriv en kommentar.
Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig.
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.
PS. Nordkorea klarar sig fortfarande bäst! Forfarande noll Covid!
Länder med noll Covid! 25november.
1. North Korea 🇰🇵
2. Turkmenistan 🇹🇲
3. Tuvalu 🇹🇻
4. Nauru 🇳🇷
Det är kul med statistik, men lite på hur man pressenterar datat så kan man bevisa lite vad man vill genom att ändra skalor eller göra ett urval av data som bekräftar ens syfte. Du länkar ofta till data från SCB vilken är en bra och trovärdig källa. I länken nedan har man också hämtat data från SCB men där har man tagit med lite fler år än vad man normalt brukar visa när det gäller överdödlighet. Du har säkert berört detta tidigare men det tål ändå att upprepas då vi dagligen blir matade med uppgifter om den stora överdödlighet som råder på grund av Covidpandemin, har man lite mer än femårs perspektiv på tillvaron så framstår dock Sveriges dödstal under de två senaste åren som högst normala över tid.
https://checkfact.org/dodlighet-per-ar/
Visst kan man manipulera siffor och statistik för att bekräfta sitt syfte. Precis som du har gjort här. Menar du att vi skall beräkna nutidens dödlighet per år inkluderandes siffror från 200 år sedan då folk dog som flugor av infektioner och virus som vi idag har botemedel att ta kål på? I såfall ser det självklart inte så farligt ut. Men om vi tittar på en tidsram på 5 år så gick Sveriges dödlighet upp med 10% efter flera år av en konstant nedgång, det är att ganska stort hopp tycker jag. Inte katastrofalt men tillräckligt för att inse att Covid inte är något att trivialisera.
Jag påstår inte att SCBs siffror är felaktiga eller manipulerade men att de kan presenteras på ett sätt som för tillfället passar ett visst syfte ofta av ekonomisk art.
Du har rätt i att vi kan inte direkt jämföra dagens överdödlighet med vad som hände för 200 år sedan, men de flesta av oss har ändå mer än fem års perspektiv på tillvaron och det räcker då att gå tillbaka ca tio år i tiden för att finna ett högre antal avlidna i relation till folkmängden än vad vi har haft de senaste två åren, det är dock mänskligt att glömma samtidigt som vi behöver påminnas om att historien oftast upprepar sig, detta är varken den första eller den sista smitta som drabbar världen inte ens den allvarligaste räknat i människoliv och överdödlighet utan endast en i mängden av sjukdomar som alltid har skördat människoliv eller som predikaren utrycker det ”inget nytt under solen”
Skillnaden är att vi nu även har drabbats av en mediapandemi med dagliga skräckrubriker med hot om nya smittor och inskränkningar av det slag som världen tidigare aldrig har upplevt.
Åsa, du själv är manipulerande och håller dig inte till fakta och verklighet utan blåser upp ”plandemin”! 2020 var en dödlighets ökning på 7,8% (inga 10%) vs 2019! 2019 som var i sin tur historiskt lägsta dödligheten registrerad i Sverige någonsin!!! Jämför du det bara mot 2018 så är det en ökning av knappa 5% och det räknas som normal års dödlighets fluktuering. Göm inte häller att vi pratar vi om dödlighets ökningen under, som media presenterar det, historisk största Hälsö hot sedan den spanska sjukan!!!
Men det intressanta är att vi från vecka 5 och under hela sommaren 2021, då vaccination tog fart, hade historiskt lägsta dödlighet, men desto mer vi vaccinerades under sommaren och kom in mot höst, dödligheten ökade! Förförande råder det politiska uttalade ”pandemi” oavsett att dödligheten 2021 kommer mest troligt att sluta på lägsta nivå under de senaste 10 åren! Vilken paradox, vi har lägsta historiska dödlighet och pandemi samtidigt, under året 2021! Året när våra politiker och media skrämmer våra barn med det fruktansvärda hotet och marknadsför Spike Proteinet, som man vet allt om sedan 80-talet, som mirakelvaccin som ska rädda världen! Hade det inte varit så tragiskt med alla vaccina incidenser, så hade jag skrattat åt det!
https://checkfact.org/statistik-biverkningar-covidvaccin/
Jag har inte manipulerat siffrorna, det är det som är skönheten med kalla fakta i siffror. Sedan kan man ju diskutera hur de skall tolkas etc. Den diskussionen toro jag inte är lönsam att ta med personer som tror att det hela är planerat av någon – vem det nu skulle vara…
Titta på SCBs siffror, skillnaden mellan 2019 med 88766 döda och 2020 med 98124 döda = 10.0144%
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/doda-i-sverige/
Kolla även Sicence.org för vetenskaplig information som kan förklara allt det där andra du påstår. Eller ännu bättre läs Emmanuels eminenta sammanfattning där han länkar till vanliga argument och motargument.
Just dessa påståenden kring att det i stort sett varit ofarlig verkar så ofta missa en väsentlig faktor:
Att överdödligheten 2020 är resultatet _efter_ restriktionerna.
Att använda överdödligheten 2020 rakt av och använda den som argument för att det var onödig panik är som att säga att:
Vad onödigt att tåget nödbromsade så att folk trillade omkull i tåget – det blev ju knappt någon som skadade sig vid kollisionen med lastbilen.
Det är inte resultatet efter restriktioner som motiverar varför de behövdes. Utan det förväntade resultatet om de _inte_ gjorts.
Först när man gjort sådana beräkningar kan man börja jämföra åtgärdernas pris jämfört med nödvändigheten.
Emanuel.
Planerar du att sammanfatta (tabell eller graf) överdödlighet i början av 2021? Jag tittade på de preliminära data, för Hela Skandinavien, och det är förvånande när man jämför 2020-21 och 2016-19. Jag kollade statista com, dst dk, ssb no, stat fi. Deras xlsx-filer öppnas mycket snabbt.
Sverige 2016-19 = 90 976, 2020 = 98 124, 2020 överskott ~ 100/ totalt ~ 7 200
Finland 2016-19 = 54030, 2020 = 55488, 2021 överskott ~ 2000/ totalt ~ 3400
Danmark 2016-19 = 53819, 2020 = 54645, 2021 överskott ~ 2200/ totalt ~ 3000.
Norge 2016-19 = 40 719, 2020 = 40 612, 2021 överskott ~ 100/ totalt ~ 0. De är bäst.
Skillnaden i Danmark, Finland, Sverige (per capita) är för närvarande små. Överdödlighet 5 / 6/ 7/ 10 000 personer
Har det publicerats någon lista på omicron symptom i Sverige. Det ser ju väldigt annorlunda ut enligt info från Sydafrika