≡ Menu

Coronaveckan som gått, v47

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 47.

(Read this in english!)
Lyssna på sammanfattningen som podd – eller se video.

6 406 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 242 inrapporterade dödsfall jämfört med förra veckan. Alla har inte avlidit under denna vecka, men vi får gå tillbaka till första veckan i juni för att hitta en enskild vecka där det rapporterats in en högre siffra. Och tittar vi på prognosen för vad som kommer att rapporteras in i efterhand kommer denna vecka ligga på runt 40 dödsfall per dag.

Sverige fortsätter att slå rekord i antal tester per vecka och andel smittade. Under senast inrapporterade helveckan, vecka 46, passerades för första gången en kvarts miljon tester och 12,9 procent av dem var positiva. Ökningen är däremot inte lika snabb som tidigare, men det beror sannolikt på att regionerna nått maxkapacitet i testning. Det är därför svårt att veta om den utplaning som denna vecka finns i en del regioner beror på restriktionerna slagit igenom, eller testningen nått maxkapacitet.

Att det fortfarande är riktigt allvarligt beskrivs kanske bäst av att titta på vårdkapaciteten. Sverige och Stockholm är snart uppe i aprils nivåer när det handlar om covid-patienter inlagda på sjukhus.

Och inte minst ser vi en väldigt bekymmersam utveckling på landets äldreboenden. Men även här är det svårt att veta om det beror på ökad testning under våren, eller om smittan faktiskt ökat.

Det är med bakgrund av det Sveriges regering nu tagit ett unikt beslut: Max 8 personer får träffas vid allmänna sammankomster. Aldrig i modern historia har svenskars frihet begränsats genom lag på detta sätt. Lagen gäller i minst fyra veckor, men flera frågade sig direkt vad en allmän sammankomst är. Här är en fråga-svar, men kort sagt gäller det inte arbetsplatser, skolor och elitidrott, däremot offentliga och religiösa möten (men begravningar fick ett undantag med 20 personer). Svensk lag tillåter inte särskilt långtgående begränsningar av vår mötesfrihet och det är svårt att förbjuda någon att spontanträna fotboll eller vara fler än åtta personer i en butik eller buss. Därför fokuserade Statsministern istället på att lagen ska vara normerande: Normen är nu att aldrig samlas mer än åtta personer, helst bara träffa de man bor med. Inte gå på gym, bibliotek inte bjuda till middag. Inte hitta kryphål eller ursäkter. Under söndag kväll hölls ett tv-sänt tal till nationen med samma budskap.

Trots det hittades nya kryphål direkt. Dels bland hemmafestare, men också bland krögare, som var besvikna på den nya bestämmelse som trädde i kraft på lördagen: Ingen alkoholserveringen efter 22. Så några krogar stängde därför och öppnade 23 igen med matservering och folkölvilket är lagligt.

Regeringens nya tuffa linje står i kontrast med vårens hantering. Då var Folkhälsomyndighetens råd istället styrande. Nu framstår det allt mer som att regeringen vill hålla taktpinnen, med eller utan Folkhälsomyndighetens stöd, vilket flera medier skrivit om i veckan. Folkhälsomyndigheten tycker till exempel inte att restauranger driver smittan och i måndags gick Statsepidemiolog Anders Tegnell ut i radio och sa felaktigt att biografer kunde fortsätta ha öppet, trots nytt maxtak. Expressen har skrivit en lång och mycket läsvärd text om det nya politiska spelet där anonyma regeringsföreträdare målar en mörk bild av framtiden: Kanske kommer vaccin inte hjälpa oss?

Sverige har återigen seglat upp som ett hett ämne hos internationella medier. Artikel i Business insider, Washington post och Le monde har fått störst spridning. Alla med fokus på Sveriges förändrade strategi – och om vi lyckats eller misslyckats.

Vaccin. I veckan presenterades ett genombrott hos ytterligare ett företag. Moderna har nu ett vaccin som, precis som Pfizer, ger över 90 procents skydd. Sverige meddelade i veckan att de nu har säkrat vaccin till hela befolkningen. Men det beräknas ta tid att vaccinera alla och fortfarande är många i Sverige skeptiska mot vaccinets eventuella biverkningar.

Munskydd. I veckan har diskussionen fått extra bränsle av att medier tolkat det som att WHO gett Sverige en direkt uppmaning att bära munskydd. Men ordagrant säger WHO till Svenska dagbladet: ”Vi rekommenderar alla länder i situationer där det finns samhällsspridning att överväga användning av munskydd” och särskilt i trånga miljöer där avstånd är svårt.Det hjälpte inte heller att tunga Vetenskapsakademien rekommenderar munskydd: Folkhälsomyndigheten tycker fortfarande att det inte finns tillräckligt starkt underlag. I veckan kom dessutom den kanske största studien hittills på munskydd: I Danmark har man studerat 6 000 personer och kommit fram till att den som bär munskydd inte skyddas i någon större utsträckning.
– Den bästa studien som gjorts är den danska, eftersom den studerar verkligheten, kommenterar Anders Tegnell till denna blogg.
Själv tycker jag att Medpage today skriver den bästa texten om studien.

Nästa vecka drar Black friday igång och näringsministern gick i veckan ut med en vädjan att ta det lugnt och hålla avstånd. Butikspersonal uppges vara oroliga för den trängsel som kan komma uppstå.

Nyheter i korthet:

Till sist:

Min coronabevakning prisades i veckan med branschens finaste: Stora journalistpriset. Jag är enormt tacksam för priset och det stöd ni visat mig! Tack igen!

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Andreas Ortmann november 23, 2020, 04:52

  Your, and Tegnell’s, reading of that Danish study seems wanting:
  https://a-ortmann.medium.com/face-masks-dont-work-not-848f15d0eff0

  • csvanefalk november 24, 2020, 10:41

   Apart from plugging your blog, what do you find wanting?

   • Andreas Ortmann november 24, 2020, 18:56

    How about you read what I wrote. That should answer your question.

 • Martin november 23, 2020, 07:19

  Enda sättet att hantera virus, för människor som art, är att utsättas för det så att vårt immunförsvar lär sig hantera det. Det här sker med alla virus hela tiden oavsett om de är nya eller återkommande.

  Antalet positiva testsvar ska ses som något bra. Ju fler som testar positivt och inte dör desto fler immuna har vi. Antalet som dör av viruset som andel av de som får det är den relevanta siffran.

  Virus är ”liv” och det är snudd på omöjligt att utrota liv. Livet finner alltid en väg.

  • IL november 23, 2020, 15:30

   hantera virus, för människor som art, är att utsättas för det
   —————————————————————————————
   Så är det med översvemning och jordbävning. Det blir bara förändrat topografi. Men då behövs varken Löfven, Tegnell, FHM eller regering.
   IL

  • C november 24, 2020, 09:25

   Konstigt resonemang på många sätt. Vet du vad vaccin är, och hur många liv de räddat? Tror du att alla virus som funnits, har bevarats för att hela mänskligheten ska utsättas för det, för att så snabbt som möjligt ta kål på de människor som inte hade utsatts för det naturligt?

   ”Ju fler som testar positivt och inte dör desto fler immuna har vi.” Tre fel: en person som testat positivt kan dö senare; immunitet är inte garanterad att vara livet ut; det finns många konsekvenser som stannar kvar efter att viruset är borta, d.v.s. det är mycket bättre att inte bli smittad än att riskera att få konsekvenser av viruset.

   Du verkar se egenvärde i att virus finns, svårt att förstå för mig. Bara för att saker finns, ska de inte få härja fritt.

 • Urban november 23, 2020, 11:16

  Antal avlidna i Sverige av covid-19 senaste veckan: 242 (förmodligen fler i realiteten eftersom trenden är ökande och det är eftersläpning i siffrorna)
  Antal avlidna i Finland av covid-19 under hela pandemin: 375
  Det ska bli intressant (eller snarare skrämmande) vad FHM och Regeringen kommer med för krystad ursäkt denna gång. Det enda man kan vara säker på är det är inget fel på vår strategi.

 • Göran november 23, 2020, 17:08

  Tack för en väldigt objektiv bevakning. Mycket uppskattat. Grattis till priset.

  En kommentar ang. Munskydd: alla pratar om att munskydd inte skyddar en själv. Och det visade också den danska studien. Hur ser det ut med att skydda andra? Om smittspridningen till medmänniskor kan minskas torde det vara solidariskt att använda munskydd?

  • J november 23, 2020, 17:34

   Det finns inte så mycket forskning på befolkningsnivå som visar att ett munskyddkrav har en stor effekt men det är väldigt svårt att efterforska. Det betyder inte att vi bör inte inför ett munskyddkrav på vissa platser. Jag tycker att våra grannländer gör ett bra jobb att forklara att det kanske kan hjälpa men att det är ett komplement till andra åtgärder. I USA däremot säger de grundlös saker som överdriver effekten av munskydd. Till exempel den amerikanska CDC sa om alla bär munskydd pandemi kommer att sluta. Det stämmer ju inte.

 • Hans Palm november 23, 2020, 20:43

  Man kan faktiskt diskutera Medpage Todays slutsats om vad den danska studien visade. Den visade visserligen inte att användningen av munskydd minskade risken med 50%, varifrån nu den hypotesen kom. Men vad visade den istället?

  Baserat på rådata, 42 smittade i gruppen med munskydd och 53 i gruppen utan, så visar studien faktiskt på att användningen av munskydd totalt sett reducerade risken att bli smittad med 20%. Det är bra! Det är få personer så man kan ifrågasätta om resultatet är statistiskt signifikant men vissa har fokuserat på skillnaden mellan 1,8% och och 2,1% istället för att faktiskt titta på rådata.

  Vidare framgår inte om personerna som har rekommenderats att använda munskydd har använt dem i hemmet och på arbetsplatsen. Troligen inte i hemmet i alla fall. Och det är ju i hemmet och på arbetsplatsen de flesta sägs bli smittade. Om beaktar att totala användningen ger hela 20% minskad smittorisk så kan man på ganska goda grunder anta att skyddet i de konkreta situationer där munskyddet gör nytta (kollektivtrafik, trånga och dåligt ventilerade utrymmen etc. där man inte kan hålla avståndet) så bör då skyddet vara avsevärt bättre än 20% just där.

  Det är väldigt märkligt att ingen har fokuserat på dessa slutsatser som faktiskt går att dra av rådata. Istället har man fokuserat på den helt oväsentliga skillnaden mellan 1,8% och 2,1%. Mycket märkligt!

  Så i ärlighetens namn, varför inte skriva en artikel om att munskyddet, enligt rådata från danska studien, faktiskt ger minst 20% skydd? Att den faktiskt visar på det helt motsatta mot vad många kablade ut att den egentligen visade?

  • Hmm-food for fika november 28, 2020, 03:01

   Har tänkt samma sak samt att det finns fler hål i studien samt flera andra som visar på en mycket godare effekt gjort på ett större underlag.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.