≡ Menu

Coronaveckan som gått, v23

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 23.

4 659 har nu avlidit med covid-19 i Sverige. Det är en ökning med totalt 264 fall, eller ungefär 6 procent, vilket är fyra procentenheter lägre jämfört med förra veckan. Det innebär att Sverige nu har fler bekräftade dödsfall med covid-19 än Kina. Enligt ekonomen Adam Altmejds prognos är vi inne i en tydlig minskning, men möjligtvis att sluttningen stannat av under senast veckan. Klart är dock att tillståndet blir stadigt bättre: Sverige intensivvårdar för första gången sedan i mars färre än 300 patienter med covid-19 och det provisoriska fältsjukhuset i Älvsjö stängdes i veckan ned utan att någonsin behöva användas. I veckan meddelades också att reserestriktionerna i Sverige nu lättar. Nu får man resa fritt inom Sverige, så länge man är symptomfri. Det ledde till ett sällan skådat bokningstryck.

Regeringen tycks också ha bytt strategi. Efter att i veckan lovat att alla i Sverige ska kunna testa sig gratis för covid-19 säger minister Per Bolund att vi nu kan ”trycka tillbaka smittan fullständigt”:

Om det verkligen är den nya strategin verkar inte helt klart, Folkhälsomyndigheten kunde inte svara rakt om det under fredagen och framför allt är det otydligt vad smittspårning egentligen betyder. I det smittskyddsblad regionernas läkare har, definieras smittspårning som att informera den smittade om att de nära kontakter personer haft, ska vara varsamma.

Sveriges överdödlighet diskuteras återkommande. Kanske är det så att Sverige är bättre än andra länder på att rapportera vilka som dör med covid-19? Financial times slog hål på den illusionen när de jämförde de länder i världen som har ”kvalitetsdata” över just överdödlighet. Sverige ligger då i paritet med Frankrike.

I veckan blev det en stor nyhet när Sveriges radio släppte en intervju där Anders Tegnell uttryckte självkritik för den linje Sverige valt.
”Skulle vi stöta på samma sjukdom, med precis vad vi vet om den i dag, tror jag att vi skulle landa i att göra mittemellan det som Sverige gjorde och det som resten av världen gjort.”, sa Anders Tegnell, men kunde inte specificera mer exakt vad det skulle innebära.
Nyheten fick enormt genomslag i Sverige, men framför allt i världen där några av de största medierna gjorde stora rubriker på att Tegnell erkänner misstag. Hemma i Sverige tonade Tegnell snabbt ned saken. Det här var inget nytt, menade Tegnell eftersom han tidigare uttryckt att det dött för många i Sverige och att han alltid är självkritisk. Under presskonferensen samma dag sa han att han ibland känner sig som en slagpåse.

Efter att George Floyd dödats av amerikansk polis under ett gripande i USA, har demonstrationer – trots corona – hållits över hela världen. I Stockholm samlades först 60 000 digitalt, men det var de fysiska demonstrationerna som fick uppmärksamhet. Dels för att de var våldsamma, men också för att de spred smittan. ”Hål i huvudet” sa professor Björn Olsen om protesterna. Men det hindrade inte tusentals från att ändå ta sig ut. Det blev stundtals brutalt (men inte bara), men mest uppmärksamhet fick klippet där en kvinnlig polis försökte deeskalera en hotfull situation genom att gå på knä, hålla upp en skylt och på så sätt delta i demonstrationen. Det har gjorts flera gånger tidigare i USA, men polisen Martin Marmgren påminner om att det hänt även i Sverige. Tilltaget fick hård kritik, även om polisledningen inledningsvis har gett sitt stöd till den knäböjande polisen.

Sjukvården fasar nu för att protesterna ska öka trycket på vården, i en tid där de behöver semester som bäst. Mest uppmärksamhet för den hållningen fick sjuksköterskan Anna Rosendal i Uppsala, som i veckan gick ut med en vädjan:

Apropå sjuksköterskor har Aftonbladets Andreas Bardell i veckan gjort ett starkt fotoreportage om ”spåren av covid-19”, där vårdpersonal berättar om sina erfarenheter. I tidningen Vårdfokus berättas också om hur 600 sjuksköterskor världen över har dött med viruset.

WHO har i veckan kommit med en uppdaterad rekommendation kring munskydd: Det rekommenderas nu i miljöer där avstånd inte kan hållas. Beskedet fick kalla handen av Anders Tegnell.

Regeringen och Folkhälsomyndighetens förtroende fortsätter att minska enligt två undersökningar som presenterades i veckan. Förtroendet för regeringen minskar med 20 procentenheter och i Folkhälsomyndighetens fall minskar det med åtta procentenheter till 63 procent, vilket fortfarande är högre förtroende än innan pandemin.

Det nya opinonsläget har också inneburit att borgfreden bland riksdagspartierna brutits. Jimmie Åkesson publicerade i helgen en debattartikel i Dagens nyheter där han krävde att Anders Tegnell skulle avgå. Vilket tjänstemän på myndigheter inte kan göra. Det och flera andra felaktigheter har jag skrivit om här. Generaldirektör Johan Carlson har också gått ut och kallat utspelet ”närmast patetiskt”.

Till sist:
Håkan har gjort en hatt som piper när någon kommer närmare än två meter.

Nästa vecka:
Väntas de nya antikroppstesterna presenteras. Då vet vi mer om hur utbredd smittan är i Sverige.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få detta veckobrev i din mejl

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Lars Jämtnäs juni 8, 2020, 01:49

  Tack för bra sammanfattning. Förstod dock inte argumentationen i följande stycke:
  ”Kanske är det så att Sverige är bättre än andra länder på att rapportera vilka som dör med covid-19? Financial times slog hål på den illusionen när de jämförde de länder i världen som har ”kvalitetsdata” över just överdödlighet. Sverige ligger då i paritet med Frankrike.”

  Oklart vilken illusion som avses. Sverige och Frankrike tillhör ju de ”bättre” i detta avseende (>90% av överdödligheten har fångats) och kan därmed jämföras på mer rättvisa premisser. Jämförelser svårare med t.ex. Storbritannien (75%), Nederländerna (60%) eller Italien (50%). Även länder med relativt låga dödstal underrapporterar (Österrike under 60%).

 • James juni 8, 2020, 07:20

  Finacial times undersökning jämför dödligheten under pandemin med historiska dödstal för samma perioder. Säger alltså ingenting om hur stor andelar fallen som fångas i statistiken.

  • Oscar juni 8, 2020, 15:57

   Hej! Bra veckorapporter här tack!

   Jag får dock inte ihop WHO:s och statistik med bilden att corona fortsatt avtar?

   Who säger att vi hade över 2000 nya fall den 4/6 .

   Är det testningen som kommit igång eller?

   Mvh Oscar

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.