≡ Menu

Coronaveckan som gått, v6

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 6.

12 428 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 313 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Totalt innebär det att Sverige står för tre fjärdedelar av alla som dött med covid i norden:

(Statistik från Expressen)

Även om det finns en del regionala skillnader kan man på nationell nivå konstatera att all data om corona i Sverige är nedåtgående eller står still. Antalet tester har de senaste tre veckorna legat konstant runt 190 000. Anders Tegnell tror att det beror på att smittan minskat och färre behöver testas, men länsstyrelserna är oroliga för att folk bara slutat testa sig. Bland de provtagna så fortsätter dock andelen positiva fall minska. Bara 10 procent, eller knappt 20 000, testades positivt för covid, en minskning med 5 procentenheter på en vecka.

Fallen minskar i alla åldersgrupper, förutom äldre barn, 10-19 år som brutit den nedåtgående trenden.

Mest positivt är kanske att fallen på äldreboenden minskat ganska dramatiskt, vilket väl är rimligt, till följd av att så många vaccinerats där.

Men trots all positiv data finns mycket som pekar på att vi är på väg att hamna på en platå – och att smittan snart kan röra röra sig uppåt igen. Det har den redan gjort i flera regioner som i veckan larmat om ökad smittspridning. Oron för en tredje våg är stor. Allra mest för att den brittiska mutationen (B.1.1.7) fortsätter öka dramatiskt. I de fyra regioner som presenterade stickprov förra veckan, har ytterligare testprov nu publicerats. I Västra götaland har 20 procent av de analyserade proverna varit det nya viruset, nästan en dubblering mot föregående vecka. I Skåne 12% och Gävleborg 16,2%. Det är svårt att säga vad det innebär för hela Sverige, men över hälften av Sveriges regioner tror att de har spridning av viruset. De flesta regioner har dock inte kapacitet eller data och kan därför inte veta. Behovet är akut eftersom målet är att minst 10 procent av de positiva testerna ska undersökas. Nu ska Statens veterinärmedicinska anstalt hjälpa till.

Två nya åtgärder har i veckan presenteras:
– Tåg- och busslinjer som reser över 15 mil får nu bara bokas till 50 procent. Åtgärden gäller från 14 februari till 31 maj, men gäller bara nybokningar.
– Alkoholförbudet efter 20:00 ska nu gälla fram till 28 februari.

Den här veckan börjar sportlovsveckorna i Sverige. Regeringen känner viss oro, liksom Sälenborna och experter. I Sälen har det muterade coronaviruset fått visst fäste, även om det handlar om få fall. Men trots oroande signaler är sjukvårdschefen i till exempel Jämtland-Härjedalen inte orolig eftersom det gick bra under jul och nyår. Samma inställning har Folkhälsomyndigheten som tycker att det är bättre att man är är i fjällen med avstånd, än går i gallerior och trängs på ledigheten.

I veckan har ett reportage från Vetenskapsradion fått stor uppmärksamhet. Det handlar om en Facebookgrupp, Media Watchdog of Sweden, som sägs ha haft stor påverkan på både debatten i Sverige och Sverigebilden utomlands. Framför allt har gruppen haft ett högt tonläge i sociala medier, där Sverige till exempel jämförs med nazityskland, eller förklarar för olika debattörer att de arbetar för åtal om hur de har uttryckt sig. Reportaget har fått kritik från olika håll, mest om att udden riktats mot medborgare som är kritiska mot Sveriges linje. Sveriges radio menar sig varit förberedda på den kritiken: ”Vi vill beskriva hur påverkan går till och hur forskare och universitetsanställda finns med i processen. Vi ville beskriva hur mediebilden av corona skapas”.
I veckan meddelade en av forskarna som tagit emot mycket hat att han nu väljer att sluta med sin covid-forskning.

Vaccin

Minst 341 656 svenskar har nu fått minst en dos vaccin. Av dem har också 116 000 fått två doser, vilket innebär att två procent av den vuxna befolkningen hittills är fullt vaccinerade mot covid-19. Fokus är på de sköraste och hittills har minst tre av fyra som bor på särskilt boende vaccinerats.

Kurvan över de som fått en dos avtar tyvärr, vilket beror på ytterliga förseningar i leveranser. Dels kortsiktiga transportförseningar, dels långsiktiga. De långsiktiga förseningarna påstås ha varit kända för Sverige i två veckor och ska därmed ändå inte ändra vaccinationsmålet – att alla som vill ska vaccineras innan midsommar. Totalt har 116 500 vaccindoser den senaste veckan tagits bort från februari och fördelats ut på på mars och april. Hälften av alla Sveriges vaccinationer planeras nu komma från Pfizer.

Regionerna är rejält irriterade på de uteblivna doserna. Skåne och Halland har redan gett upp och tror inte att de kommer att kunna vaccinera alla som vill innan sommaren. Flera regioner överväger nu också att bara ge en dos till vissa personer. I Skåne har man gått emot rekommendationerna och sparar nu doser så att den som fått en första dos säkert också ska få den andra.

Ekonomer menar att för varje dag som vaccineringen försenas förlorar Sverige miljoner. Andra undrar varför Danmark kan lyckas så mycket bättre – trots att de har samma avtal som Sverige. Svaret på det senare verkar vara att Danmark lyckas utvinna sju doser från en flaska istället för fem eller sex, som i Sverige.

Flera regioner har tillfälligt stoppat vaccineringen av vårdanställda, efter att flera vaccinerade uppvisat liknande biverkningar. Biverkningen i sig är inte ovanlig eller farlig och handlar mest om förkylningstypiska symptom. Men eftersom det handlar om sjukvårdspersonal som är kritiska för verksamheten skjuter man upp vaccineringen några veckor, eftersom alla inte kan vara sjukskrivna samtidigt.

Vaccinfusket fortsätter, även om det fortfarande är få fall det handlar om. Det är någon chef i Nacka, Brandmän vid Norrhälsinge och trettio regionanställda i Norrbotten. I Linköping misstänks 12 doser stulits.

Vaccinviljan i Sverige fortsätter att öka, nu uppger 85 procent att de tänker vaccinera sig. Flera åtgärder ska nu göra så att fler ska nås av rätt information: Facebook har också beslutat att skärpa reglerna för vad man får publicera om vaccin och nästa vecka påbörjar Folkhälsomyndigheten en nationell vaccinationskampanj för att få fler att vaccinera sig. Det senare har varit efterlängtat bland regionerna. SKR har också lovat att de äldsta inte ska behöva ha Bank-ID för att boka vaccination.

Nyheter i korthet

Till sist:

Även om digitalisering har tagit otroliga kliv framåt, har den också medfört en rad nya problem. Den här videon från (nya?) humorgruppen Bombad sammanfattar det och videon har i veckan samlat över 200 000 visningar:

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Mikael Rasmusson februari 14, 2021, 23:01

    Andelen B117-mutationer tror jag fördubblades var 8:e dag i Storbritannien, så den data som presenteras verkar trovärdig.

    • Ingrid Olsson februari 16, 2021, 12:59

      A Tegnell har vid flertal tillfällen framfört en avvikande uppfattning betr B117: det finns inget som stöder påståenden att B117 skulle vara mer smittsamt. Till stöd för detta påpekade han i Gomorron Världen i söndags att Danmark har stor andel av det muterade viruset men en minskad smittspridning. Glömde emellertid att nämna att i Köpenhamn är samtliga butiker, utom apotek o livsmedel, stängda. Likaså frisörer, restauranger, gym mm. Då minskar per automatik även resandet i kollektivtrafiken.

      Ingrid O.

      • Mikael Rasmusson februari 16, 2021, 17:32

        Tegnell glömde(?) nämna Irland och Portugal. Han är antingen dåligt påläst eller selektiv.

  • Anna februari 14, 2021, 23:53

    Tack för en bra sammanställning som vanligt! Jag är nyfiken på varför fhm verkar lite för angelägna att inte prata om att lärare utsätts för smitta? Här är forskare och fackförbund tveksamma till undersökningen https://www.dn.se/sverige/kritik-mot-fhms-rapport-om-smittade-larare/

    Det kanske är pga att alternativt är att stänga grundskolan också vilket är sämre för barnen på alla plan. Det är jag med på, men kan vi inte istället uttrycka enorm tacksamhet till lärarna som går till jobbet varje dag. Jag är så tacksam för att de trots smittspridning i min dotters parallellklass kör på och gör det lite extra mysigt nu innan lovet. Vilka hjältar!

  • Tove februari 15, 2021, 12:19

    När får säger att ”alla som vill ska få vaccin före midsommar” menar de då dos ett eller dos två? Har detta förtydligats någon gång? För gemene man låter det ju som att ”alla som vill ska få leva som vanligt efter midsommar” men det tar ju (med svenskt sommarmått mätt) ganska lång tid från första dos till full effekt.

  • Eva Atle Bjarnestam februari 15, 2021, 12:35

    Artikeln i Expressen är ju riktig, men den är ett bra exempel på hur man väljer ut det som passar syftet. Man kan ju gräva från andra hållet också. (Samma datum som Expressen; siffrorna ändrar ju sig varje dag):

    Land – Döda/1milj invånare
    San Marino 2119, Belgien 1855, Slovenien 1776, Storbritannien 1696, Tjeckien 1670, Italien 1535, Bosnien-Hercegovina 1490, Portugal 1462, Nordmakedonien 1424, Ungern 1404, Montenegro 1384, Bulgarien 1382, Spanien 1373, Andorra 1371, Lichtenstein 1361, Kroatien 1292, Frankrike 1236, Sverige 1220, Litauen 1126, Schweiz 1120, Polen 1069, Slovakien 1050, Rumänien 1006 osv.

    https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/
    https://ourworldindata.org/grapher/total-covid-cases-deaths-per-million?time=2019-12-31..latest
    https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_death_rates_by_country

    • Jerzy februari 16, 2021, 16:54

      Nu råkar det vara så att Sverige, Norge, Finland och Danmark går att jämföra eftersom länderna är ganska lika på många sätt, i motsats till de flesta andra länder i Europa. Men om man vill jämföra äpplen och päron så finns det alltid San Marino eller Andorra…

  • Hmm-food for fika februari 15, 2021, 14:31

    400 barn drabbades av narkolepsi. Av dessa 400 skulle enligt statistiken 200 barn fått det även utan vaccin för det är ca så många som drabbas varje år alla år.

    Nu har vi 200 st barn diagnostiserade med lång covid och sannolikt är det fler som inte fått diagnosen än.

    Andelen artiklar som publicerades efter svininfluensan är inte ens i närhet med hur många som skrivs nu vid corona. Och ingen verkar upprörd. Än.

    Jag tycker fenomenet och medias roll i det hela är mycket intressant.

    https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/aven-barn-drabbas-av-langtidscovid

    • Hmm-food for fika februari 15, 2021, 14:37
    • Kristoffer februari 15, 2021, 23:27

      Det måste dock vägas mot hur många barn som far illa på grund av åtgärder för att begränsa smittan (och särskilt hur det skulle påverkas av mer åtgärder för att begränsa smittan ytterligare).
      Dessutom så är det en relativt liten grupp att ta hänsyn till jämfört med covidskador på vuxna. Så den ger antagligen ingen stor påverkan när negativa effekter från pandemibegränsningsåtgärder ska vägas mot positiva effekter av att begränsa smittan.

      • Hmm-food for fika februari 16, 2021, 02:16

        Känns som att du inte läste allt jag skrev.

  • Arne februari 15, 2021, 17:55

    Hur tar folkhäslomyndigheten fram prognosen för hur mycket vaccin som ska levereras? När vi får förseningar så räknar man magiskt med att företagen kommer kunna leverera mer vaccin under nästkommande månader. Det känns inte helt intuitivt att när ett företag inte klarar av att nå tidigare mål så utgår man ifrån att de kommer vara effektivare än tidigare lovat längre fram. Snarare hade jag tänkt att ett företag som inte klarar att nå sina mål under januari och februari kanske inte kommer att nå sina mycket högre mål för kommande månader..

    Så hur kommer denna prognos till , är det så att tex pfizer gör nya löften för kommande månaderna ? Eller tar fhm fram ett nytt best case scenario för att kunna nå midsommar målet ?

    • Mikael Rasmusson februari 15, 2021, 19:41

      Det där har med tillgång och efterfrågan att göra. Tillverkarna prioterar de länder som betalat mest och godkänt deras produkt först, därför har EU hamnat på efterkälken. Förhoppningsvis ger FHM några prognoser, exakta leveransvolymer är nog svårt att få med mer än ett par veckors varsel.

      • Arne februari 15, 2021, 23:23

        Förlåt, jag var nog lite otydlig. Tabellen i blogginlägget här är fhm ”prognos” för vaccinleverans och jag är lite nyfiken på hur det går till när den uppdateras.

        • Hmm-food for fika februari 16, 2021, 02:18

          Det Michael säger stämmer dock inte.

  • WST februari 20, 2021, 18:52

    Mycket bra och intressant analys.
    Det finns en diagram till i FHM veckorapporten som skulle kunna komplettera din analys.
    Och detta är figur 4B ”Figur 4B. Antal nya intensivvårdade patienter …per åldersgrupp och vecka.” och jämföra med fig. 2A ”Incidens av bekräftade fall per vecka och åldersgrupp”

    Incidens kurvor går upp och ner i jämn och slätt takt. Hacket kring årsskiftet beror på mindre tester veckan 52, man antal nya smittade borde ha varit mera i linje med föregående veckor.

    IVA vårdade ar en procent av alla symptomatiska, och därför borde växa när antal smittade per ålder ock vecka ökar, men med en fördröjning på 1-2 vecka.

    Men iVA kurvor hoppar upp och ner och synkroniseringen med incidensen är inte självklar.
    Om en kurva går ner starkt, betyder det att intagningar, har minskade, även om antal fall, incidensen för 1-2 veckor sedan var konstant eller ökade. dvs, man vägra ta in nya patienter från den åldersgruppen.

    Om man tar gruppen 80+ och veckan 20, så ser man att få patienter från den gruppen fick vård, och det känner vi till. Det fanns inte samma generella spär den här gången, men starka minskningar av nyintagningar av vissa åldersgrupper måste förklaras och man kan mistänka vägrad vård.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.