Stockholm är sämst och Gotland är bäst när det gäller vaccinering av de med hemtjänst. Detta trots att tillgången till vaccin är ungefär jämnt fördelad.
Men vad är det som har hänt?

En sammanställning av data, som delats av medarbetare till socialministern, visar att leverans av vaccin är relativt jämnt fördelad bland Sveriges regioner. Däremot har Gotland fått ovanligt många doser, vilket är planerat eftersom Gotland har en hög andel deltidsgotlänningar. Gotlands vaccinsamordnare berättar att de, via data från resebolaget Destination gotland, vet att minst 6 000 personer – de flesta äldre – vistas på ön utan att vara skrivna där.
– I praktiken skulle den här gruppen alltså kunna vara nästan 50 procent större och det är för att kunna täcka in vaccination av dessa personer som Gotlands tilldelning är något högre i förhållande till befolkningsstorlek, förklarar vaccinsamordnare Christine Senter.
Men om Gotland varit tveklöst bäst, visar datan också att Stockholm varit särskilt dåliga på att vaccinera de med hemtjänst. Sämst i Sverige rent av. Det bekräftar också Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg.
– Det är olyckligt och jag förstår att många känner frustration.
Det finns viss eftersläpning i rapporteringen av antal vaccinerade, men bortsett från det medger Thyberg tre problem.
1) Förändrade rekommendationer kring Astra Zenecas vaccin
Regionen menar att de planerade för 454 500 doser av Astra Zenecas vaccin i februari. Tanken var att de skulle användas för vaccination av personer med just hemtjänst.
– Men så kom beskedet att vaccinet både var försenat och inte skulle användas till personer över 65 år. Då styrde vi om planeringen med kort varsel, säger Magnus Thyberg.
2) Valt att fokusera på de som fått en första dos
– Den andra anledningen till den låga vaccinationstäckningen är att de som fått dos 1 inom given tid också behövde få dos 2. Region Stockholm fullföljde därför vaccination med Pfizers och Modernas vaccin till personer som fått dos 1 och som stod i tur att få dos 2 av samma vaccin, exempelvis de som bor på särskilt boende samt vårdpersonal, säger Magnus Thyberg.
3) Osäkerhet i hanteringen
Man valde inledningsvis också bort Pfizers och Modernas vaccin för de med hemtjänst, eftersom båda dessa vaccin behöver förvaras i extrem kyla. Det var enklare att då invänta Astra Zenecas vaccin, som inte har sådana problem. Allt eftersom förstod regionen att vaccinet nu kan transporteras direkt i sprutorna och att det därmed lättare kan ges till personer med hemtjänst.
– Det är alltså först nu som vi kan distribuera Pfizers vaccin till personer i hemmet som är över 65 år och som har hemtjänst. Tidigare har det endast varit vaccinationer för äldre med hemtjänst som kunnat ta sig till vårdcentraler som har fått det.
Men det är förklaringar på problem som alla regioner haft. Och Magnus Thyberg medger att Stockholm har hanterat det dåligt.
– Täckningsgraden har varit för låg och vi gör nu vårt yttersta för att arbeta så intensivt vi kan för att komma ikapp med vaccinationerna till de som är äldre och som har hemtjänst. Från och med måndag den 22 februari kommer husläkarmottagningarna att sätta igång med vaccinationer av personer som har hemtjänst i hemmet, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg.
Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig.
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.
Fas 2 vaccineras för fullt på åtminstone en privat vårdcentral i Botkyrka, i region Stockholm. Det kanske är därför vaccinet inte räcker till alla i fas 1, som har hemtjänst?