≡ Menu

Dessa vinner Oscars 2011 – tror jag #oscarsgalan

Det är något maniskt över det här med Oscarsgalan. Oklart varför jag går igenom den här processen varje år. Sitter uppe en hel natt. Hetsar mig igenom ett 20-tal av årets bästa filmer på några veckor. Men jag gör det. Jag vet inte var filmintresset grundades. Ingen annan i släkten har intresset. Men hemma står 300 vhs-band med 600 filmer som jag spelat in från TV. Organiserat i sifferordning (gjort kartotek som sedermera blev ett excelark) med betygsättning och korta kommentarer till varje film. Så mina vänner kunde använda det som ett bibliotek när de lånade film. Fick ett drömjobb som maskinist på Visbys biograf. Och sådär fortsatte det. Hela tiden med Oscarsgalan i grunden.

I år är det min 15:e i ordningen. Ingenting har någonsin kunnat stå i vägen.Jag har letat upp satellit-tv på Zambisk vildmark. Smugit in i tv-försedda officershytter under lumpens fältövning. Bloggannonserat efter någon med tv). Tagit in på hotell för att kunna se den obskyra kanalen Oscarsgalan sändes på.

Och nu är det dags igen. Jag har laddat rejält. Kolhydrater och kaffe så starkt att det kan ätas med sked. OCH! Mitt tips: Här är de som går hem med en oscarsstatyett ikväll:

Best Motion Picture of the Year:

Kommentar: Det är egentligen inget tvivel. Även om Social network har ett starkt manus (eller, kom igen, det är egentligen dialogen som är stark där), True Grit det storslagna, och Black swan hollywoodsvärtan så är det i Kings Speech allt samlas. Det vackra fotot, den starka berättelsen och det bländande skådespelet. Det är en fantastisk, fantastisk film. Och den måste vinna.

Best Performance by an Actor in a Leading Role

The King’s Speech: Colin Firth

Får Social network och Jessie Eisenberg den här kommer jag gråta mig till sömns. Att gå med en pinne i röven och prata snabbt får inte vara nog för en Oscar. Och även om Jeff Bridges är mycket bättre i år än i Crazy Heart, har han redan fått sin långochtrogentjänst-oscar. I år är det Colin Firths tur. Allra mest för att han är väldigt bra.

Best Performance by an Actress in a Leading Role

Black Swan: Natalie Portman

Med stor varning för Jennifer Lawrence (winters bone) tror jag ändå på Natalie Portman. Hon är själva skälet att Black swan fått så mycket uppmärksamhet och relativt oförtjänt kärlek. Ett skört porträtt fyllt av så mycket känsla. Jennifer Lawrences återhållsamma tolkning är å andra sidan mycket svårare och på ett sätt mer beundransvärd. Men det blir ändå Portmans kväll.

Best Performance by an Actor in a Supporting Role

NOMINEES

Vinner inte Christian Bale finns ingen rättvisa i världen. Det här är bländande. Christian Bale är alltid bra, men det här är hans bästa roll, och bland de bästa rolltolkningar jag sett – ever.

Best Performance by an Actress in a Supporting Role

The Fighter: Melissa Leo

Jag älskar Melissa Leo här. Även om det skulle vara kul att se Hailee Steinfeldt vinna ligger det en oerhörd precision bakom Melissa Leos skådespel här.

Best Achievement in Directing

True Grit: Ethan Coen, Joel Coen

Jag kör med en skräll här och säger bröderna Coen. Kings Speech i all ära, men det finns något mycket vackrare i regisserandet bakom True grit. En helhet som jag tycker inte riktigt hittar motsvarighet hos konkurrenterna.

Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen

Inception: Christopher Nolan

Egentligen en nobrainer. Alla snackar om den, alla analyserar den. De flesta vill gå och se den en andra gång. Varför? Inceptions manuset. Varsågod, Nolan.

Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published

The Social Network: Aaron Sorkin

Jag gillar inte Facebookfilmen särskilt. Men man får ge det till Sorkin, Han kan skriva dialog. Och The Social network bygger på just dialog. Men helst vill jag ha True Grit här.

Best Achievement in Cinematography

Det är få gånger man känner att sinnen smeks, att man liksom känner sig estetiskt smart när man ser en film. men det händer med Kings speech. De vinklar och foto som görs här är konst. På ett väldigt tillgängligt vis.

Best Achievement in Art Direction

NOMINEES

Best Achievement in Costume Design

The King’s Speech: Jenny Beavan

Nu ska sägas att jag inte sett alla filmer i kategorin. Men Kings speech kostym är något utöver det extra.

Best Achievement in Sound Mixing

Är det på grund av att den breda massan väljare i akademin har låg kunnighet som filmen med mest ljudeffekter alltid vinner den här kategorin? Hursomhelst är det trenden. Och då finns få andra att välja på.

Best Achievement in Editing

NOMINEES

Egentligen är det just redigeringen som 127 timmar lever på. En person, fast i 127 timmar. Och en film på det. You do the math.

Best Achievement in Sound Editing

Inception: Richard King

As stated before. Även om Unstoppable borde kunna utmana.

Best Achievement in Visual Effects

Ganska tveklöst, va?

Best Achievement in Makeup

The Wolfman: Rick Baker, Dave Elsey

Enligt principen ”mest smink vinner”.

Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Song

Toy Story 3: Randy Newman

– ”We Belong Together”
Mest för att jag älskar Randy!

Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score

Inception: Hans Zimmer

Har ni hört den här musiken? När han gör om Edith Piafs låt genom att bara dra ut den? Åh, det är magiskt, det är smart. Det är oscarsvinnare.

Best Short Film, Animated

The Gruffalo: Jakob Schuh, Max Lang

Fantastisk berättelse! Köp in, SVT!

Best Short Film, Live Action

ingen aning. har inte sett nån.

Best Documentary, Short Subjects

Ingen aning. Har inte sett.

Best Documentary, Features

NOMINEES

Jag tror faktiskt på Banksy här. Även om det är kontroversiellt. Eller just därför att det är kontroversiellt. Den dokumentär som levt kvar mest hos mig. Väldigt sevärd!

Best Foreign Language Film of the Year

Hämnden: Susanne Bier

– Denmark
Det är är en av årets bästa filmer för mig. Persbrand gör sitt livs filmroll (vilket inte behöver säger så väldigt mycket) och det ligger något sunt skandinaviskt i den. Det svenska dramat med ljusare klangbotten. Jag gillar. Och framförallt tror jag det slår an något bra hos akademin!

Best Animated Feature Film of the Year

Toy Story 3: Lee Unkrich

Årets lättaste kategori. Som så många gånger förr. För övrigt intressant att det här sannolikt är första gången som vi kan slå fast att en trea är bättre än originalet. Unikt, på många sätt.
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.