≡ Menu

Du får värma plast i micron, du behöver inte koka nappar, barn får äta salt – och andra myter

Det är märkligt hur många myter man går på när man är pappaledig. Alltså även den typen av myter som man vet inte är sanna, men som ligger som en moralreflex i en. Vi valde att ställa alla våra frågor till Agnes Wold som forskar på bakterier, baciller och som tillsammans med barnläkaren Cecilia Chrapkowska skrivit boken Praktikan om alla dessa myter – och vad sanningen istället är.

Är det farligt att värma hårdplast i micron?

Nej. Det finns inga farliga kemikalier som kan simma ut i plasten. Det är helt ok att värma upp vatten, välling eller mat i en hårdplastflaska, bytta eller vad det kan vara. Det är inte skadligt för en människa eller ett spädbarn.

Måste man koka nappar och nappflaskor?

Nej, det finns inga sådana baciller eller bakterier som försvinner av sådan kokning. Vill du sterilisera en nappflaska eller napp – låt dem torka. Baciller eller bakterier överlever inte i torkan.

Det är viktigt att sprita händerna när man tar i nyfödda barn?

Nej. Att ha handsprit är helt meningslöst utanför sjukhus. Det hjälper inte någonting varken för nyfödda barn eller för äldre barn. Det är bara att slänga den handsprit ni har hemma – det fyller noll funktion.

Städning är viktigt för ens barns hälsa?

Nej, och det förhindra inte heller allergier, det kan till och med vara tvärtom.

Barn under ett år får inte äta salt?

Det är en myt som har funnits länge, men spädbarn klarar av vanligt saltad mat. Du kan sluta med att köpa osaltad barnmat i burkar.

Vill du veta mer? Lyssna på podden Faderskapstestet som i mer detalj går igenom dessa och många fler myter kring föräldraskap.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Samuel Varg december 16, 2017, 21:57

  Hear, hear!

 • farmorgun december 18, 2017, 14:39

  Ni båda har verkligen tagit er an en viktig uppgift – att försöka vaccinera småbarnsföräldrar mot dem som försöker utnyttja deras kärlek och omsorg om sina barn. Delar gärna.

  • Henrik december 19, 2017, 23:34

   ???

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Next post:

Previous post: