≡ Menu

Efter regeringens ”ja” till artikel 13 – nu kräver näringsutskottet förklaring av justitieministern

Det har hänt mycket sedan Sveriges regering i förra veckan röstade ja till Copyrightdirektivet och artikel 13 i sin helhet, trots att Sverige under förhandlingarna motsatte sig och till och med stoppade fortsatta trilogsamtal.

Nu vill riksdagen begripa hur svängningen kunde ske. Näringsutskottet kommer under tisdagen kalla till sig justitieminister Morgan Johansson. Liberalernas Arman Teimouri uppges vara drivande bakom kallelsen och frågan är varför inte Sverige, likt flera andra länder, kunde stå fast vid sin kritik och rösta ned förslaget.

####

Andra saker som sker just nu:

Fortfarande görs väldigt lite journalistik kring Copyrightdirektivet, så jag valde att starta en Kickstarter för att finansiera min resa ner till Europaparlamentet, inför den sista och avgörande voteringen kring artikel 13. På en timme fick jag in hela den begärda summan. På ett dygn kom det in 80 000 kronor. Just nu är det över 100 000 kronor och totalt har det finansierat:

2 journalister på plats och bevakar, fotar och gör video och text om den sista votering.

1 reportageresa inför omröstningen.

Utökat antal dagar som vi är på plats.

Och når vi nästa mål, 115 000, kommer alla texter under vår vistelse översättas till engelska.

Var med och stötta!

  • Imorgon kl 15 träffas Europaparlamentets utskott, JURI, för att förbereda frågan den slutgiltiga trilogen för parlamentet. Här finns en svensk ledamot, Max Andersson (MP – men som nyligen hoppade av för ett nybildat grönt parti). Han kommer rösta mot, men tror att det kommer passera smärtfritt
  • Idag gick en sajt live, där politiker kan lova hur de tänker rösta kring Copyrightdirektivet. Bakom står ett nätverk av organisationer – som till och med förtydligat att de inte är sponsrade av Google. Hittills har bara en svensk ledamot skrivit upp sig, även om alla svenska ledamöter tidigare hintat om att de kommer att rösta mot förslaget.  
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Next post:

Previous post: