≡ Menu

Franska medier slår tillbaka mot Google – går till domstol för att tvinga sökjätten betala

Frankrike blev det första landet i EU att göra om artikel 15, den så kallade ”länklicensen”, i upphovsrättsdirektivet till lag.
Google meddelade då att de inte kommer att betala medier för synlighet i deras sökmotor, utan istället kommer anpassa sig och ta bort det upphovsrättskyddade materialet.
Men det duger inte för franska medier, som nu drar Google till landets konkurrensmyndighet.

Denna blogg har tidigare rapporterat om turerna kring länklicensen och Frankrikes strid med Google. Den franska kulturministern har rasat och menat att Googles agerande strider mot lagen, medan en närmast enad expertkår menar att Googles agerande är i linje med gällande direktiv.

Under torsdagen gick ett dussintal franska medier ut och meddelade att de gemensamt kommer att anmäla sökjätten till konkurrensmyndigheter.

– Google erbjuder oss ett val mellan att kapa vår trafik, vilket kommer hindra läsare från att hitta oss eller komma åt våra sajter via sökmotorer, eller att kapa våra rättigheter, säger Pierre Louette, vd för PDG som bland annat äger dagstidningen Le Parisien, rapporterar Ny teknik via TT.

Google tillbakavisar de påståendena och säger i en kommentar till AFP:

”Google hjälper internetanvändare att hitta nyheter från många källor och resultatet baseras alltid på relevans, inte handelsavtal.”

Google påpekar vidare att publicister aldrig haft så många valmöjligheter kring hur deras innehåll kan synas på Google och att de inte kommer att ta bort dem från sökmotorn eller ändra dess relevans.

”Lagen kräver inte en avgift för att posta länkar och europeiska publicister får redan ett stort värde från de åtta miljarder besök de får varje månad från internetanvändare som söker genom Google”, säger en talesperson från Google till AFP.

Även den nyhetsbyrå som rapporterar ovanstående nyhet, AFP, planerar att göra en separat anmälan mot Google, och under veckan signerade över tusen journalister och upphovsrättshavare ett öppet brev, där de kräver att Google och andra nätjättar följer det nya direktivet. De har stöd från den franska regeringen som riktat stark kritik mot Google.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Läs mer:
Experter skeptiska till Frankrikes Google-hot: ”Svårt att se det bära”
Google listar medierna som kommer försvinna i sökresultatet: ”Svenska medier får mejl i dagarna”
Frankrikes kulturminister om att Google vägrar betala medier för länkar: ”Inte acceptabelt”
Dråpslag för publicister efter Upphovsrättsdirektivet – Google vägrar betala ”länklicens”

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.