≡ Menu

Här är justitiedepartementets tolkning av ”länklicensen”

Förberedelserna inför att sjösätta Upphovsrättsdirektivet i Sverige fortsätter. Sedan tidigare har denna blogg berättat hur en referensgrupp tillsatts för att hittat sätt att implementera direktivet i svensk lag.

Idag, tisdag, träffades gruppen för tredje gången, nu med fokus bland annat på artikel 15, som också kallats ”länkskatt” eller ”länklicens”.

Flera som var närvarande har försett denna blogg med information från mötet, här är de viktigaste punkterna:

Gruppen var förstärkt – men många färre deltog. Tidigare har justitiedepartementet efterfrågat fler deltagare och fler perspektiv till gruppen, eftersom balansen varit ojämn: Långt många fler från upphovsrättssidan än från organisationer med medborgarperspektiv har varit med. Ett antal nya representanter fanns nu med i gruppen, bland annat spelhobbyförbundet Sverok och Sveriges museer. Men under mötet deltog också långt färre deltagare än under tidigare möten. Kanske var det för att den mest kontroversiella punkten, ”internetfilter”, inte avhandlades? Eller för att det är uppenbart att mötenas betydelse just nu är av informerande karaktär, input ges via skriftliga utlåtanden.

Ämnet var var artikel 13-16. Vilket i huvudsak är långt mycket mindre kontroversiella än artikel 17, internetfilter. Men här finns artikel 15, den så kallade länklicensen, vars effekt i september åkte på ett stort bakslag, när Google menade att de inte kommer att betala licenser till medieföretag mot synlighet i deras tjänster.

Promemorian innehöll få kontroversiella förslag. Det förefaller också som att de flesta som deltog på mötet inte hade hunnit läsa igenom promemorian innan mötet och därför inte hunnit ha någon kvalificerad åsikt. Promemorian är även denna gång en tjänstemannaprodukt och alltså inte ens regeringens inofficiell åsikt. Eventuella synpunkter på materialet behöver referensgruppen skicka in senast 22 november.

Här kan du läsa promemorian.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.