≡ Menu

Hittat, länkat, kommenterat – August 31, 2011

Jag har beslutat att inte skriva mer om kommentarsfältsbesluten. Det är såklart delikat när jag har arbetat eller varit involverad i varje mediehus som nu har tagit nytt beslut. Jag gissar att det också är därför varje branschtidning har hört av sig i dagarna och även BBC world ringde i går. Jag satte mig i går och försökte formulera mig, men ibland får man inse sin begränsning. I mitt fall handlar det om att jag är för insyltad. Att det inte skulle bli rättvist. Kanske kan jag skriva senare, när jag får lite distans till det.
Och allra viktigast: En av anledningarna att jag sa upp mig för att satsa på eget företagande var just att jag trodde att mediehus och journalistiken påverkas bättre utifrån än inifrån. Jag tänker inte längre sitta och vänta på att andra gör, strukturbeslut fattas. Jag vill testa mig fram, vara med i processer som går före och visar hur man kan gör.
Jag vill misslyckas och lyckas.
Och snart lovar jag att släppa ett projekt som kommer visa exakt hur det ska gå till. Mer om det senare. #dendärnyagrejen
Här kommer i alla fall en drös bra länkar – och även några andra som skrivit bra och intressant om kommentarer.

 1. Ted Valentin: 24 Hour Business Camp 2011 – anmälan öppen!
 2. – Äntligen är en av de mest spännande entreprenörsdygnen tillbaka! Skapa en nätaffär på under 24h. Jag vet inte hur många av projekten som skapats här faktiskt har blivit lönsamma storprojekt. Kundo tror jag är ett av dem, tex? Jag ska försöka vara med i år. Du också?

 3. Wetterstrand fick jobb – tack vare Twitter – Nyheter – Senaste nytt | Expressen – Nyheter Sport Ekonomi Nöje
 4. – Det här tycker jag är kul! Innan @m_wetterstrand slutade som språkrör och började twittra hade jag en helt annan bild av henne. Men på Twitter har hon kommit nära, blommat ut, vågat tramsa och visat en sida som gör att jag kommer längta till hennes första kolumn! Smart och vaket värvat av DI! Och KUL att se en annan sida av Wetterstrand!

 5. HnhgK.jpg (JPEG-bild, 1408×1388 pixlar) – Skalad (51%)
 6. – Hur man ”trollar” Fox news. I och med jordbävningen i USA var alla nyhetsbyråer på jakt efter bilder som beskrev det som hände. Nån snubbe bildgooglade på jordbävning, kopierade den första bild han såg och skickade in den som ”sitt” bidrag. Fox news tog in den utan att blinka. Det är svårt att värja sig mot, men likväl…ett problem. Vad skulle andra medier gjort? Googlat det innan? Kollat bildinfodatan?

 7. Hallå Google och Facebook, var är ni? – rapport | svt.se
 8. – Och så kom veckans mest intressant artikel – på fredag. Om varför Facebook och Google är omöjliga att nå. Det här citatet om var Facebook finns i Sverige är ju fantastiskt. Fastighetsansvarige: ”De har en egen vakt och de är hemliga och ingen får veta var de finns. Jag kan inte ens själv kontakta dem, jag har inget telefonnummer eller så, inga kontaktuppgifter alls till någon av dem”

 9. Resumé: Expressen nominerar sig själva
 10. – Det bästa här hade väl varit att tillsätta en extern nomineringsgrupp?

 11. Centerpartiet: Karriär på andras bekostnad – DN.SE
 12. – Det här borde skrikas från varenda löpsedel och tvsändning. Och som @owenil sa: Hanne Kjöller gör det jobb varje murvel borde gjort.
  Här svarar Hatt själv på kritiken: http://annakarinhatt.se/blogg/apropa-dagens-nyheter/ (och det tydliggör väl också varför det egentligen hade varit att föredra om en murvel hade ringt AK Hatt och fått med hennes svar direkt i första artikeln. Med det sagt – all heder åt Kjöller!)

 13. Avskedade och uppsagda även polisanmälda
 14. – Personal på ålderdomshem slog vad en tia om när sjuk kvinna skulle dö.

 15. Hatet i SD blev för mycket
 16. – Bra text om hur Sverigedemokraterna bygger mycket av sin kultur likt sekter gör.

 17. Lämnade SD efter besök på Rosengård – Malmö – Sydsvenskan – Nyheter dygnet runt
 18. – Blir det inte allt fler sådana här artiklar nu? Och liknar det inte allt mer samma upplägg som folk som lämnat sekter?

 19. Mijailovic talar ut: Det är dags att sanningen kommer fram – Expressen avslöjar – Senaste nytt | Expressen – Nyheter Sport Ekonomi Nöje
 20. – Det här tycker jag är väldigt fascinerande. Expressen har ett jätteavslöjande om Mijailovics motiv till mordet på Anna Lindh. En stor sak som tidningen såklart hoppas (och kommer) sälja tidningar på. Men i sociala medier är det en död fisk. Knappt 70 delningar på Facebook trots att det toppat en hel dag. Det har inte ens nått upp på bloggportalerna och på twitter är det bara enstaka tweets. Jag kan inte låta bli att fundera på om det är en del av en vändning vi ser. Att vi tycker det är besvärande att skicka vidare information/artiklar från avsändare vi inte gillar. Jag kopplar det gärna till att både Expressen och Aftonbladet tex har under 30 000 gillare på Facebook – trots att de är två av Sveriges största sajter. Mer om det en annan gång.

 21. Levé Relations – 10 Questions? – Axel Andén | 10 Questions: 002
 22. – @AxelAnden, chefredaktör för @medievarlden, är en av de finaste killarna i hela branschen. Här kan du läsa och förstå varför.

 23. Hurricane Irene Hype: How the Media Went Overboard – The Daily Beast
 24. – I Sverige har orkanen, som sedan nedgraderades till storm, inte blivit så stor. Men läs den här texten om mediers hajp. En slags tv:s klicklogig som gör volt och biter sig i svansen.

 25. Köttlobby ligger bakom dieter – Ekot | Sveriges Radio
 26. – LCHF – sponsrat av köttindustrin? Ja, till viss del i alla fall.

 27. An australian love story. | Nöjesguiden
 28. – Det här får mig att gråta.

 29. Några funderingar om drömjobbet | Söta saker
 30. – Favorit i repris. @teaerneborg skriver om hur klumpiga PR-byråer misstar bloggare för nyttiga idioter. Det är såklart inte unikt för matbloggsbranschen, men den är särskilt ung, vilket gör det särskilt känsligt. Och cyniskt av PR-byråer att på ett så klumpigt sätt anta att de blonda tjejer som hoppar jämfota för ”bara få vara med”.

 31. Så kan Facebook stoppa näthatet | Kingmaker Global
 32. – Även om inte jag skriver mer om kommentarsfält finns många andra som gör det bra. Här är ytterligare några:
  Fokus: http://www.fokus.se/2011/08/kulturrevolution-efterlyses/
  Och Axel: http://www.medievarlden.se/blogg/axel-anden/2011/08/sa-raddar-vi-kommentarerna
  VK: http://blogg.vk.se/ingvarnaslund/2011/08/30/vk-och-artikelkommentarer-249822

 33. Välkomna till en ny säsong – och en helt ny sajt – Uppdrag Granskning | SVT.se
 34. – Det här tycker jag är roligt – Uppdrag granskning gör Sveriges mest fräscha sajt, med responsiv design. Testa att klicka! Wow-känsla! Sedan är det också mycket kvar att skruva på. Fortfarande mer bloggkänsla – vilket är ok, om man använt samma tonalitet i text som en blogg bör ha.

 35. Bloggare fejkade cancersjukdom – fick 353 000 – Nyheter – Senaste nytt | Expressen – Nyheter Sport Ekonomi Nöje
 36. – men jeeeez

 37. Resumé: Skriver thriller – får hjälp på Twitter
 38. – Det här är både kul och bra grej av @niklassvensson, men framförallt väldigt smart. Niklas är antagligen den journalist på de stora drakarna som bäst förstår och lyckas använda sociala medier. Som vet värdet i att följa tillbaka på twitter (för att kunna få direktmeddelanden måste man följa varandra) och att ha så många politikervänner som möjligt på facebook, för att få fler tips. Heja!

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Kristian_gronqvist augusti 31, 2011, 10:38

  10. Michailovic. Att inget händer beror på att alla för länge sedan fattat detta. Jag kommenterar samma sak under rubriken En DN-krönika om trams. Det finns många som verkligen mår dåligt. mycket sämre än journalister.
  Kanaliserar man inte illamåendet eller ännu värre struntar i det likt nuvarande regering och media, så tippar individer över på de mest halsbrytande vis.
  Man måste se att det även finns ett system som framkallar illamående hos fler och fler människor. Felaktig hantering, ignorans, hjälplöshet, kränkning på riktigt, empatilöshet.

  Ignorans av den egna befolkningens problem, skapar främlingsfientlighet, ignorans av den invandrades, alienation. Att påstå att allt är OK, när alla vet att det inte är det, försvårar proiblematiken…

  Konstigt nog har vi facit från en hel del länder, men folk tycks tro att facit inte gäller… 

  • Emanuel Karlsten augusti 31, 2011, 12:34

   Svarade på din förra kommentar i den andra tråden, låter den gälla här också.

 • Micael Östlund augusti 31, 2011, 18:28

  Jag är ganska säker på att när man kommer att skriva 2010-talets svenska historia, så figurerar en viss Emanuel Karlsten i dessa texter. Att öppna ett samhälle – oavsett om det är i Libyen eller Sverige – är nämligen att skriva historia.

 • Emil Stenström augusti 31, 2011, 21:57

  Hej! Jag ville bara helt kort bekräfta att kundo är ett företag från det första 24hbc, som försörjer två personer på heltid. Bra idé + 24hbc + persistence verka vara det son gäller…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.