≡ Menu

Hittat, länkat, kommenterat – December 10, 2013

 1. Avkodat | Vilka är rasisterna som gömmer sig bakom Avpixlat?:

  Expressen publicerar idag ett större avslöjande där man gått igenom och avslöjat vilka det är som kommenterar på rasistsajterna Avpixlat mfl. Men bakom allt står @researchgruppen, som under en längre tid alltså kartlagt hundratals av Avpixlats mest frekventa kommenterare. Det är intressant av flera skäl. Dels för att det är en oberoende frilansgrupp som gjort grävet och nu ber om gåvor för det i olika sociala medier. Och också för att det såklart är ganska integritetskränkande att kartlägga personer på det här sättet. Samtidigt är det en avvägning. Och jag tycker Expressen, i sin publicering, gjort rätt eftersom de så tydligt gör en egen verifiering av personerna där de får bemöta sina kommentarer. Med resultatet idag då – att en ledande sverigdemokrat hoppar av.
  Uppaterat: Såhär påstås grävet ha gått till.

 2. Öppenhet är A och O för Wikipedia – Kultur & Nöjen – Sydsvenskan-Nyheter Dygnet Runt:

  bra fråga-svar av @andreasekstrom med Wikipedias grundare. Det här är verkligen viktiga frågor för vår samhällsutveckling nu. Hur ska vi handskas med en kunskapsbas som så totalt domineras av män i yngre åldrar. Och detta snack om teknikutveckling har jag hört i tre år nu – när ska man släppa en uppdatering?

 3. Intressant om svensk e-handel! Vilket enormt skifte det är till mobilen, och hur vi helt verkar släppa oron på vad som händer om jag lagrar mitt kontokortsnummer på nätet. läs hela rapporten här.

 4. di.se – Sveriges största skattebetalare:

  Minecraft-skaparen @notch tar en fjärdeplats när Sveriges meste skattebetalare listas. Galet.

 5. En sak grämer mig – Özz Nûjen:

  Jag vill verkligen inte ta någonting från Timbuktus tal (som btw Expressen verkade strunta i att närvara på? och som gjort att Aftonbladet fått ytterligare en viral), men det här var väldigt viktigt skrivet av Özz Nujen. 

 6. Marcus Birro vald till Årets förebild 2013 – Dagen:

  Det här beslutet gör mig nedstämd. Inte för att Marcus Birro är en dålig person – det tycker jag verkligen inte! Inte heller att han inte är värd att uppmärksammas – jag tror samhällsdebatten behöver motpoler för att ta sig framåt!
  Men det säger något om Dagens populism. Och om kyrkans fäbless för konverterade kändisar. 
  Nu har ju Birro varit katolik länge, men han har det senaste året öppnat upp för en frikyrkovurm som gjort honom populär på kyrkornas estrader. Han har setts som en agent utskickad från kristenheten in i det sekulära, förtappade mediesverige. Och det kanske han i någon mån är, men allra mest representerar han den onyanserade delen av kristenheten. Den måste få finnas, den måste få höras – det är bra att Birro får ta den positionen – men jag tycker det är konstigt att Dagen lyfter upp honom som Årets förebild. Finns verkligen ingen annan? Vad vill man säga? Att man sluter upp bakom honom för att han fått så mycket skit?
  Kyrklig populism, vill jag mena.

 7. Dödskrasch gav Aftonbladet historiskt rekord – Dagens Media:

  Så väldigt fascinerande att Paul Walkers död blev Aftonbladets mest lästa artikel. Det om något visar kanske hur trafiken helt omfördelas. Det är de ungas sätt att organisera sig, förflytta sig som blir dominerande. Och där sprids nyheter och länkar i sociala medier. Och framförallt: där är Aftonbladet inarbetad som förstakällan. 

 8. Det handlar om så mycket mer än avlyssning | .SE:

  Det pratas nu en del om att avslöjandet om FRA inte var så stort eller anmärkningsvärt. Varför det ändå var det är viktigt att läsa här.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.