≡ Menu

Hittat, länkat, kommenterat – December 23, 2011

  1. Flygtorget » Flygnyheter » Flygnyheter » Rauk Air Bromma – Bunge norra Gotland:

    Och detta är kanske dagens komedi: Kändisar med sommarstugor på Fårö skapar flygbolag som ska flyga från Fårösund-Bromma. Rauk air. Hjälp mig.

  2. Bilden av Anders Borg – Studio Ett | Sveriges Radio:

    Har ni hört diskussionen kring DN:s intervju med Anders Borg? Jag hajar den inte riktigt. Vad det stora problemet är. Jag reagerade inte som till exempel @andreasekstrom (som gick igång totalt och började köra penisliknelser…) och tycker kritiken är förstorad. Att man sedan kan elda upp varandra hitta citat, zooma in på dem och tappa kontext – det är väl ett av problemen med kritik som växer i sociala medier. Och framförallt göra att man uppfattar den “allmänna opinonen” kring den här texten som att “alla” (som @andreasektrom sa) tycker att texten är uppåt väggarna. För övrigt är ett tips att kolla twitterdiskussionen mellan just Sydsvenskankrönikören @andreasekstrom och DN:s redaktionschef @asatillberg – om just detta.

  3. KIA-index – v.50:

    Stor vecka på Kia-index. Svt sprängde för första gången 3-miljonersspärren och gick därmed också om Expressen. Och Svtplay var större än AftonbladetTV.

  4. London police name and shame rioters on Flickr | Media Culpa:

    Men, va? Polisen lägger ut namn och bild på de som fällts i domstol efter upploppen i UK. Vad är poängen?

  5. Krönika | Fredrik Backman:

    @backmanland skriver årets bästa julkrönika! Läs!

  6. ”Myterna om invandringen på nätet måste ifrågasättas” – DN.SE:

    @erikullenhag’s initiativ att skapa en sajt mot fördomar är fantastiskt. Och denna debattartikel likaså. läs hans argument mot olika integrationsfrågor här!

  7. BBC News – Twitter gets $300m Saudi cash injection:

    gött, en diktator äger twitter…

  8. Snart försvinner ”de” och ”dem”. Skönt? | Kvalitetsbloggen – Expressens kvalitetsredaktör:

    What? Vad har hänt, Svenska akademin? Ska ni vika er för lata svenskars språk?

  9. Kvinnan som tämjde Facebook – DN.SE:

    En fin bild av hur företag (och tidningar!) behöver ansvarsfördela – någon som brinner för affären, en annan som brinner för att utveckla produkten.
    Så fungerar det inte i dag.

  10. Outad som homosexuell – mot sin vilja – Nyheter – Senaste nytt | Expressen – Nyheter Sport Ekonomi Nöje:

    Det mest besvärliga med det här är väl att man inte kan göra något åt Se och hörs publicering. Ingenting kommer få dem att rätta sig, göra bättre nästa gång. De publicerar – för att det är ett rykte.

  11. Mediebruset:

    Har precis upptäckt denna sajt – som tar upp mediers felaktigheter. Intressant!

  12. As Good as it gets: När kvinnor kallar framgångsrika kvinnor för ”bråkiga”.:

    Ja, detta är mkt märkligt.

  13. Kazakhstan says it has restored order in oil town where 10 were killed in riots – The Washington Post:

    Kazakstan såg oroligheter i stad – kapade deras internet och mobiltäckning.

  14. Mediemiss: Vi glömde Googles makt – igen. – Kultur & Nöjen – Sydsvenskan – Nyheter dygnet runt:

    Hade det bara gått att kommentera hade jag gjort det – men, @andreasekstrom, jag håller med dig – men ser inte värdet av att på distans misstänkliggöra? Om du har kritiska frågor, varför ställer du inte dem?
    Vad tjänar det till att sitta på distans att misstänkliggöra? Kritiken kring att man inte rapportera största orden förstår jag inte. Det gjorde man – och den listan var så trist att ingen fästa ngt vid den.
    Jag tänker mest att det är smart PR. Som såklart också ska ställas kritiska frågor kring, men gör det hellre än att ropa på att andra ska göra det.
    Du har ju den betalda tiden till det?

  15. Svenskar ska göra kontokorten till historia – IDG.se:

    Ni minns Izettle? Där butiker kan ta kortbetalningar från kunder via en app i telefonen. Seamless ska göra bättre – hoppa över korten och skapa en app som har direktkontakt med din bank. Därmed slipper företagare de höga avgifter de betalar till VISA och Mastercard.
    Men roligast är kanske hur självsäkra och kaxiga de är:
    “Inget ont om killarna men Izettle är ett idiotföretag med en skitprodukt. Det kan du citera mig på. De tar tre procent i avgift, vilket är total stöld. Vi kommer skjuta dem ur vattnet på en sekund, säger Peter Fredell.”

  16. Mediekompaniet lanserar kontextuella annonser – Dagens Media:

    Snacka om möjlighet att krishantera. Annonsörer får möjlighet att annonsera kontextuellt – i de sammanhang de nämns i en redaktionell text tex.
    Men känns det inte lite tveksamt? Att Carema tex skulle kunna dyka upp bredvid varje artikel Dagens nyheter skrev om dem?

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Andreas Ekström december 23, 2011, 07:55

    Godmorgon! 

    På fråga ett svarar jag: Nej, ”alla” borde jag verkligen inte ha sagt, men när jag tittade runt på Twitter och i bloggosfären och hörde med folk jag träffar i verkligheten så rådde en mycket stor enighet om publiceringens märklighet – för att inte tala om hur reportern objektifierade finansministern med kommentarer om hans kropp. Man kan ju fundera på hur det hade låtit i sociala medier om en manlig reporter hade kommenterat hur, säg, Annie Lööf tar sig ut i en tajt tröja. (Det finns även en rätt stark sådan opinion internt på DN.) Hade redaktionschefen nu velat försvara publiceringen kunde hon ha testat att säga så här: ”Intervjun som sådan var inte kritisk i sitt upplägg, men det var heller inte meningen, och den som läser DN regelbundet får alldeles garanterat en allsidig bild av finansministern och hans politik – och därför känner jag mig helt trygg med den här publiceringen”. Ingen hade invänt mot det. Nu valde hon att angripa mig för min visserligen plumpa satir i stället. Ett klassiskt spinndoktorgrepp, som också många av mina följare reagerade starkt på.

    På fråga två svarar jag: Jag är lite ”körd” som nyhetsreporter i Google-sammanhang. Jag är mer åt kommentator/analytiker-hållet, och då är det bättre att någon annan är på presskonferenser och skriver nyheter. I det här fallet var jag mer sugen på att titta på hur medierna förhåller sig till Google än att citera något säkert ganska ihåligt om vad Google vill dela med sig av eller inte – för jag har ju ställt frågor om allt möjligt till Google i en så stor omfattning att jag till slut skrev en bok. Nu ville jag helst av allt visa användare och journalistkolleger på möjliga frågeingångar. Nästa år provar jag ett annat grepp.

    God jul!

  • Malinka december 23, 2011, 11:30

    Jag vill bara påpeka att Tomas Riad inte säger att det är bra eller ens eftersträvansvärt att skillnaden mellan ’de’ och ’dem’ försvinner. Han säger att det kommer att bli så, underförstått: oavsett vad vi tycker om det, eftersom distinktionen inte finns i talspråket. Han är språkvetare, inte språkvårdare (en skillnad som också är bra att hålla reda på), och ägnar sig inte åt att föreskriva hur svenska ska användas – han beskriver den. Och se där, ytterligare en viktig distinktion: den preskriptiva (föreskrivande) respektive deskriptiva (beskrivande) synen på språket!

    Sedan håller jag inte med honom: att skillnaden i inte finns i talspråket är ingen anledning till att den inte ska gå att uppehållas i skriftspråket. Det var ju ett bra tag sedan ’dom’ ersatte både ’de’ och ’dem’ i riksvenskt talspråk, och vi är flera generationer som faktiskt lyckats skilja dem åt ändå. Dessutom glömmer Tomas Riad bort att det finns en hel dialekter som fortfarande använder sig av ’de’ och ’dem’.

    Så, månadens språkvetarutbrott!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.