≡ Menu

Arbetsmiljöverket stoppar svenskar som vill hjälpa sjukvården med skyddsvisir: ”Känns helt sjukt”

Vården ropar efter skyddsutrustning och medborgare och företag har hjälpt till och skapat tusentals skyddsvisir. Men Arbetsmiljöverket vill inte godkänna utrustningen.
– Det blir väldigt svårt för en privatperson att hjälpa till med de här sakerna, säger Torben Vincentsen chef på Arbetsmiljöverket, enheten för användarregler.

Uppdaterat: Region Skåne har hittat ett kryphål ”Andra får gärna kopiera”
Uppdaterat2: Till SVT lovar Arbetsmiljöverket att de inte kommer bötfälla de som 3d-printar.

Hela Sverige rustar för sjukvårdens förväntade coronakris. Personal över hela landet varnar för bristen på sjukvårdsmaterial och därför har flera företag försökt – utan kostnad – bistå med 3d-skrivare, en slags skrivare som skapar fysiska produkter. En modell för skyddsvisir har tagits fram och filer publicerats så att även privatpersoner kan hjälpa till.

På Facebookgrupper över hela landet har nu hundratals entusiaster och privatpersoner engagerat sig och börjat skriva ut för att hjälpa vården.

Men nu är det stopp på det. Det har Arbetsmiljöverket bestämt efter en snabbutredning där de kommit fram till att materialet inte är godkänt.

– Det är en fråga om liv eller död, och sjukvården måste ha den säkraste utrustningen det går att få tag i, så det går inte att chansa med det här, säger Torben  Vincentsen på Arbetsmiljöverket.

Detta trots att EU-kommissionen nyss gått ut med en rekommendation att även utrustning utan CE-märkning ska kunna användas i det exceptionella läge som sjukvården nu befinner sig i. Men det undantaget gäller bara Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsbeskydd och beredskap (MSB). Det är dessa myndigheter som i så fall måste ta ett beslut om varje skyddsutrustnings giltighet och i sin tur distribuera ut det till sjukvården. Men dessa myndigheter får svårt att ta beslut om den utrustning som enskilda privatpersoner skapat, eftersom de inte har detaljerad insyn i hur framtagningen och testningen gått till i respektive hem.

Så alla de hundratals, kanske tusentals som nu gjort de här visiren hemma – det har varit i onödan?
– Ja, det skulle jag vilja säga.
Finns det något en privatperson med 3d-skrivare skulle kunna göra för att hjälpa sjukvården i krisen?
– Det vet jag faktiskt inte. Det blir väldigt svårt för en privatperson att hjälpa till med de här sakerna, säger Torben Vincentsen chef på Arbetsmiljöverket, enheten för användarregler.

Men på många håll i landet struntar vårdinrättningar i reglerna. Skyddsvisiren har redan printats och distribuerats till personal som är i skriande behov av i princip vad som helst som skyddar deras anställda mot viruset. Här hamnar de företag som försöker hjälpa till i en svår sits. Patrik Rosén på 3dverkstan har skapat snart 1 000 skyddsvisir – som nu bara ligger och väntar, eftersom byråkratin sätter stopp.

– Jag pratade igår med en chef för ett tjugotal vårdinrättningar i Stockholm som berättade hur de redan nu köper in material från byggmarknaden. Personen sa att de skulle behöva 300 stycken visir direkt. Och här sitter vi och håller på dem, det känns helt sjukt, säger Patrik Rosén.

Trots att han är villig att skänka utrustningen har han fått veta att han kan bli bötesskyldig om företaget distribuerar utrustningen. ”Upp till 10 procent av årsomsättningen” har han fått förklarat för sig.

– Vi kan inte göra det, flera medier har skrivit om vårt initiativ och vi har alla lampor på oss nu. Men i långa loppet måste vi ta ett beslut om hur länge vi ska sitta och vänta med det här, för det behövs nu.

Han berättar om ett samtal med en koordinator på ett äldrevårdsboende där de fått flera bekräftade fall, men där ingen i personalen har skyddsutrustning och därför inte vågar behandla de smittade äldre.

– Hon var minst sagt stressad.

En lösning hade varit att vårdinrättningarna själva hade köpt eller leasat skrivare och printat, men även en sådan lösning fastnar just nu i byråkratin.

– Det tar x antal dagar och den mängden dagar har de inte nu, säger Patrik Rosén.

Han suckar. Det känns hopplöst.

– Jag önskar att vi bara kunde skicka visiren, lägga en lapp i lådan och skriva att mottagaren får ta ansvar. Men det verkar inte gå.

Uppdaterat: Region Skåne har hittat ett kryphål.
Uppdaterat2: Till SVT lovar Arbetsmiljöverket att de inte kommer bötfälla de som 3d-printar.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Daniel Juntti mars 24, 2020, 15:40

  Uppmanar till civil olydnad, sunt förnuft går före idiotisk byråkrati.

  • Stewe Jönsson mars 25, 2020, 09:25

   Lägg dom utanför dörren och behövande vårdinrättningar stjäla dom.

   • osamabinladen mars 25, 2020, 18:01

    nu läser jag att man hittat ett kryphål i byråkratin, men vill bara säga att även om man lämnade utanför dörren skulle dom säkert dömas för distribution eftersom juridiken är så tuff.
    jag kom på att inom svensk lag så räknas ”bortkastade” grejer inte som hittegods, så då får man behålla det även om det är av värde, men det måste vara bortkastat på Återvinningsstation eller liknande, får se om jag har rätt, ta hand om er.

 • Stefan Dahlén mars 24, 2020, 15:49

  Yes. Med andra ord ska man inte bry sig i onödan utan bara sköta sitt….!?

 • Kalle mars 24, 2020, 16:07

  Leverera det som något annat som går under radarn, leksak till barnavdelningen…
  Sen vad dom använder dom till är ju upp till den som saknar skydd.

 • Anders mars 24, 2020, 17:11

  Vet inte exakt hur de räknar fram årsomsättningen som eventuella böter beräknas efter. Om de bara beaktar faktisk omsättning i den juridiska personen som ger bort skydden kan en idé vara följande:
  Distribuera skydden till ett annat bolag som har låg eller ingen omsättning. Detta bolag kan sedan i sin tur skänka skydden till vården. Eftersom omsättningen är obefintlig i det nya bolaget borde även böterna bli obefintliga.
  För övrigt så har ”nöden ingen lag” och den principen kan eventuellt hävdas vid eventuellt juridiskt efterspel.

 • 3D tönt mars 24, 2020, 17:31

  Om alla köpt sin PLA I Sverige så borde det redan bra CE MÄRKT och därmed helt lagligt att det används!

  • Malu mars 24, 2020, 18:39

   Det handlar inte om materialet som masken är gjord av, utan att produkten i sin helhet faller under regelverket för medicintekniska produkter, och skall vara CE-märkt i enlighet med detta.

   Finns utförlig information hos läkemedelsverket kring hur man går till väga för att kunna CE-märka sin produkt innan den får sättas på marknaden inom EU.

 • Sunt Förnuft (Salig i åminnelse.) mars 24, 2020, 18:09

  Bara att ta följande citat:
  ”– Det är en fråga om liv eller död, och sjukvården måste ha den säkraste utrustningen det går att få tag i, så det går inte att chansa med det här, säger Torben Vincentsen på Arbetsmiljöverket.”

  Och ta emot allt med motiveringen att det var den säkraste man kunde få tag i. Vad ska Arbetsmiljöverket göra, kalla på polis?

 • Emil mars 24, 2020, 18:24

  Sossestatens utopi = Byråkratisk dårskap.

 • Stefan P mars 24, 2020, 18:51

  De kanske skulle kunna lämna dem obevakade ”ett ögonblick” så att de blir ”stulna” av någon okänd person som sen anonymt och i hemlighet distribuerar ut dem…

 • Hans mars 24, 2020, 19:27

  Men bara kör!
  Jag vill se den åklagare som vill väcka åtal. Eller den myndighet som vågar bötfälla nån i detta läge! Leverera omg!
  Arbetsmiljöverket är nog bra, men bollkänsla har de inte. Tänker också på debaclet om CE-märkning av Försvarsmaktens Skyddsmask 90. Den erkänt bästa masken som finns, men som inte är CE-märkt.
  Ibland är det rätt att göra fel!

 • Simon mars 24, 2020, 19:32

  Röda Korset i Lindesberg blev kontaktade av lasarettet och syr nu hundratals skydd av overheadplast och resårband. Ambulansen och polisen hörde ryktet och hörde av sig och ville också ha. Det går tydligen. Kanske går det lättare om man gör det via en organisation? https://www.lindenytt.com/nyheter/roda-korset-syr-500-ansiktsvisir-till-sjukvarden-behover-forstarkning/

 • Lisbeth mars 24, 2020, 20:17

  Varför tillverka visir i tusental utan att först veta att de skyddar? Det finns faktiskt många sätt att stötta sjukvården. Att skänka/sälja visir som inte är säkra ger vårdpersonalen falsk trygghet, alltså ingen hjälp.

  • Tom mars 24, 2020, 21:10

   Visir stoppar droppar från att nå ansiktet på bäraren, det är inte mycket att bevisa där.
   Samt så görs detta i samarbete med sjukhusen som får testa produkterna först.
   Med det sagt, så jo det är till enorm hjälp. Det är oändligt mycket bättre än att gå in där utan ansiktsvisir och få duschen rakt i nyllet, visst???

  • Mikrili mars 24, 2020, 21:14

   fast alternativet verkar just nu vara att personalen på sjukhusen själva sitter och tillverkar. det blir nog mindre säkert det:
   https://www.sodersjukhuset.se/press/nyheter/sos-innovation-delar-hur-man-kan-gora-egna-visir/?fbclid=IwAR387nl1apP96sMaJ1XkGdtl3Ze3tnxmazScOw_8KTsbehmvEAtQ_REuMR8

   • Malu mars 25, 2020, 07:27

    Faktum är att sjukvårdsinstitutioner faktiskt får göra detta – går generellt under begreppet egentillverkning, och innebär att dessa får tillverka och använda en icke CE-märkt produkt inom den egna verksamheten. Dock skall det vara ett undantag som tas till när det inte finns en produkt att köpa motsvarar kraven – detta anser jag dock är uppfyllt då det inte går att möta behovet av skyddsutrustning.

    Dock är kraven på processen i praktiken samma som för en CE-märkt produkt, så jag betvivlar att SöS har gjort alla riskanalyser et cetera som egentligen krävs.

    Notera – jag vill inte att vården skall stå utan skydd, jag försöker bara förklara regelverket bakom. Jag tycker IVO (som hanterar egentillverkade produkter) borde gå ut med ett undantag för att låta samtliga regioner egentillverka skyddsprodukter utifrån en snabbt granskad instruktion.

 • Gunilla Nalen mars 24, 2020, 22:43

  så det är bättre att gå helt oskyddad? Släng er i väggen, paragrafryttare. kom och byt av personalen en timme som pottkuskar.. det går SÅÅ bra utan skyddsutrustning!
  Idioter!

 • Stefan mars 24, 2020, 23:48

  Hade det funnits skyddsvisir att få tag på så hade jag förstått Arbetsmiljöverket men nu är deras reaktion totalt obegriplig. Jag har en dotter som jobbar i åldringsvården och tillhör själv en riskgrupp. De har tillsammans med en bekant som har en 3-D printer tillverkat skyddsvisir åt kommunen som de nu inte kommer att få använda. Då det inte kommer några leveranser på ny utrustning blir kontentan att många i personalen troligtvis inte vågar utföra sitt arbete. Och om de ändå gör det så löper de större risk att själva bli smittade. Så effekten av Miljöverkets agerande kan i slutändan bli att vi riskerar livet på de åldringar som inte får vård. Som skyddsombud skäms jag å Miljöverkets vägnar över att det inte går att vara mer pragmatisk. Det är en krissituation och vi måste agera efter det.

 • Sina mars 25, 2020, 01:53

  Varför är det så få som nämner Kemikalieinspektionen? De har spottat ur sig dispenser sen i fredags för att göra det lättare för företag att producera etanol, väteperoxid och klor, för att användas som handsprit och ytdesinfektion. Tillsammans med snabba beslut från Folkhälsomyndigheten och Skatteverket så kommer Lantmännen, SEKAB och The Absolut Company tillsammans att producera minst 800 000 liter etanol som råvara för att tillverka handsprit och ytdesinfektion.

  https://novum.se/2020/03/25/myndigheter-lattar-pa-regler-for-tillverkning-av-handsprit/

  ”– Det är en fråga om liv eller död, och sjukvården måste ha den säkraste utrustningen det går att få tag i, så det går inte att chansa med det här, säger Torben Vincentsen på Arbetsmiljöverket.”

  Fast, med kemikalieverkets cirka 5 dispenser så kommer det tillverkas handsprit och ytdesinfektion som inte är den absolut säkraste som går att få tag på i normala omständigheter. Är DET ok för Arbetsmiljöverket? Och varför är då handsprit ok men inte visir? Handsprit och ytdesinfektion kan också handla om liv eller död.

 • Niklas mars 25, 2020, 08:56

  Skicka dom till mig. Jag är oerhört slarvig och dom skulle kunna hamna på villovägar lätt…
  Vill en åklagare väcka åtal så får väl hen göra det (med risk för att bli lynchad av hela befolkningen)

 • Aleksander Wistrand mars 25, 2020, 08:58

  ”BUHUU DET ÄR INTE TILLVERKAT I CERTIFICERAD FABRIK OCH SAKNAR CE-MÄRKNING, PRECIS SOM DE OHYGGLIGT FARLIGA SKYDDSMASK-90 VI TVINGAT ALLA ATT SLÄNGA” -Arbetsmiljöverket

  Detta land slutar aldrig att förvåna mig. Ett stänkskydd är ett stänkskydd, om materialet är kontaktirriterande, för fram krav på att det sätts på kompresser/annat material på ytor som har kontakt med hud då; HUR SVÅRT KAN DET VARA?!

 • Lennart Johansson mars 25, 2020, 08:58

  Oerhört tråkigt att du går in i detta!
  Du har hittills varit någon sorts sansad röst på internet, som kunnat peka ut hysteri och brist på konsekvenstänk i debatter på nätet. Och så går du på detta…

  Det finns gott om orsaker till att 3d printade visir inte får användas hur som helst. Och om du tänker efter så ser du det nog själv. Bara en sån sak som ansvarsfrågan… Vem tar ansvar när en produkt som tillverkats i en okontrollerade miljö av okontrollerat material, i okända maskiner och av människor med okänd kunskap…

  Vem garanterar smittad/avliden/sjuk personal ersättning om de inte använt godkänd utrustning? Vem tar ansvar för skador som uppstår av brister i det tillverkade?

  För övrigt så finns det både snabbare och effektivare sätt att ta fram visir, som varje sjukhus kan kontrollera och ta ansvar för hela processen.

  Jag har ett företag som arbetar med 3d-printing, Jag har jobbat med att få in 3d-printade hjälpmedel av olika slag i vård och omsorg och har stött på många problem som jag så klart tycker är tråkigt. Jag tror på mina produkter och att jag kan tillverka dem på ett säkert och hållbart sätt, men jag inser också att vi har de olika märkningarna och reglerna av en orsak.

  • Kruselu mars 25, 2020, 09:04

   Ser du hellre att de går utan skyddsvisir överhuvudtaget? Det är nämligen alternativet. Det här är ingen normal situation och dina tidigare erfarenheter är helt irrelevanta i sammanhanget.

   • Lennart Johansson mars 25, 2020, 12:39

    Inte alls.
    Jag skrev att det finns snabbare och enklare sätt, som dessutom kan kontrolleras av respektive sjukhus.

    • Kruselu mars 25, 2020, 13:01

     Sluta svamla. Du riskerar hela ditt bolags framtid med dessa kommentarer. Tror du det kommer gå obemärkt förbi?

    • Ann-Sofie Wijnvoord mars 25, 2020, 18:48

     Vilka snabba enkla sätt är det? Skulle behöva veta som anställd i en region och vi funderar på om vi skulle kunna påbörja tillverkning på arbetsplatsen. Tacksam för all information jag kan få.

     Vänliga hälsningar

  • Emanuel Karlsten mars 25, 2020, 09:09

   ”Går in i detta”? Jag följer en utveckling och rapporterar om händelser, texten ovan är inget ställningstagande?

   • Lennart Johansson mars 25, 2020, 12:44

    Nja.
    Du väljer inte att förklara och undersöka på ett sansat sätt som du brukar. Snarare tvärt om.

    Det är flera som rapporterar om att 3d-printade visir inte tas emot och som får klick och skapar starka känslor med det.

    Att förklara varför det kanske inte är en så bra idé och visa på bättre alternativ vore mer ärligt och mer likt dig.

   • Sten Magnusson mars 26, 2020, 07:57

    Till de som klagar på Emanuels Carlstens artiklar om Arbetsmiljöverket ber jag er notera att informationen är uppdaterad.

 • Peter mars 25, 2020, 10:43

  På Twitter meddelar Arbetsmiljöverket att de i alla fall inte stoppar någon från att använda egentillverkade skydd
  https://twitter.com/Arbetsmiljo/status/1242494815348183041

 • Johan mars 25, 2020, 11:24

  Kanske bara bäst att ställa ut dem på bakgården, ingen verkar ju vilja dem. Att de sen försvinner därifrån. Ja det kan ju inte vara verksamhetens fel. Och Robin Hood kanske leverarar dem, vem vet..

 • Sven mars 26, 2020, 18:08

  Skicka printade visir hem till våra hjältar- personalen i sjukvården.
  Man kan anta att anställda får använda
  egna visir utan att bli fällda i högsta domstolen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.