≡ Menu

Hur en gammal artikel sätter nytt perspektiv på Patrik Sjöberg, Viljo Nousiainen och Yannick Tregaro

Kvällens stora nyhet är den bok Patrik Sjöberg har skrivit, ”Det du inte såg”. Det handlar om hur han blivit sexuellt utnyttjad av den sedan 11 år avlidne tränare Viljo Nousiainen. SR verkar vara den som publicerat mest om det just nu. Mer kommer säkert. Men redan nu har den unge stjärntränaren Yannick Tregaro bekräftat uppgifterna och berättat att han till och med känt sig lättad när Viljo dött 1999. Det säger såklart något om hur allvarligt det är, vilket psykologiskt grepp och övertag Viljo haft på honom.

Både Sjöberg och Tregaro kommer från en trasslig bakgrund. Viljo blev som far för de båda – för Sjöberg till och med bokstavligt talat då hans mor hade ett förhållande med honom. Men Viljo missbrukade förtroendet. En av friidrottsveriges största får nu sitt namn, rykte och sina världsrekord fläckade av anklagelserna.

Fler vittnesmål kommer säkert att komma från boken. Och det är svårt att inte känna medlidande med Sjöberg och Tregaro.

Inte minst efter att ha läst gamla artiklar där Viljo kommenteras av sina adepter. Som den här artikeln från 1999 (bild höger).

Patrik Sjöberg visste redan då. Han var arg på sin tränare och styvfar, tog avstånd från honom. I och med det hade Tregaro fått större plats. Det var också Tregaro som var den som fann Viljo död i hemmet. Och det är närmast hjärtskärande att läsa hans citat i artikeln:

Halva min kropp är borta. Viljo har varit min pappa i nio år.

– När jag kom till Viljo var mitt liv i upplösning, mina föräldrar hade problem och jag behövde trygghet. Han blev som en pappa, som lärde mig allt om livet, berättar Yannick.
Yannick träffade Viljo Nousiainen varje dag, de pratade i telefon varje morgon och kväll. Det hände ofta att han sov över hos sin tränare.
– Det var meningen att jag skulle göra det i natt också, säger Yannick.
Det blev det inte så.

Jag älskade honom, det gjorde alla.

Samma person som alltså i dag erkänner vilken lättnad han kände då, för elva år sedan.

Hjärtskärande.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • ingen maj 25, 2023, 17:01

    ”– Jag är chockad, minst sagt. Det kom helt oväntat, säger Patrik Sjöberg till TT.
    – Det är mycket som man skulle ha velat tala om ifall man hade vetat vad som skulle hända.”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.