≡ Menu

Hur ska jag veta vad Malou von Sivers gjort för att förtjäna Stora journalistpriset?

250px-Malou_von_SiversI torsdags delades journalistvärldens finaste pris ut, Stora journalistpriset. Och finast av de alla, hederspriset Lukas Bonniers Stora journalistpris, delades ut till Malou von Sivers.

Jag förstod inte varför. Jag skrev om det också på Twitter, att jag inte förstod. Det gjorde många andra också, med betydligt mer syrlighet i tweeten. Om reaktionerna har det därför skrivits flera krönikor. I Aftonbladet och DN, till exempel. Alla har tagit von Sivers till försvar och pekat på sexism som åtminstone delanledning till kommentarerna. Åsa Beckman tar till exempel upp hur en manlig skribent hänvisar till hennes broccoli-sång som bevis på att priset devalveras.
Det kunde lika gärna varit jag:

Men det där var inte cynism. Det var ärlighet, för jag vet inte mycket mer om von Sivers än det där halvt tramsiga förmiddagsprogrammet hon leder. Och strax innan den tweeten skrev jag också:

Malou von Sivers wikipediasida är nästan skamligt tunn. Åtminstone för att vara en – tydligen! – så anmärkningsvärd journalist. Jag säger inte att hennes journalistiska gärning är sammanfattad där, utan tvärtom!, den är inte alls sammanfattad där.
Så var ska jag få reda på mer information? Knappast i juryns motivering:
screenshot 2014-11-24 kl. 12.32.50

Åsa Beckman verkar mena att det är just ”Efter tio” som ger henne priset. Medan Kazmierska hänvisar bakåt, till en lång och gedigen karriär.
Om denna vet jag inget. Och jag får heller inte veta mer om den än några meningar hos Aftonbladet.
Man kan såklart hänvisa det här till att jag är Google-lat, men jag vill mena att det säger något om vår gemensamma kunskap. Vi förväntar oss att veta, eller att snabbt kunna ta reda på, vad någons storhet historia eller bakgrund är genom några knapptryck.
När vi inte kan det står vi handfallna och sträcker oss inte längre än till de referensramar vi själva äger.
Då blir det platt, kanske elakt, men framförallt okunnigt.

Jag väntar fortfarande på ett mer fullödigt svar. Får jag hjälp lovar jag att fylla på i von Sivers Wikipediasida.

(ps: läs gärna min kommentar om Stora journalistprisets förnyarklass, från DN i lördags)

Uppdaterat: Paulina påminner mig om att hon tipsade om podden Genier, där hon medverkar. Jag har ännu inte lyssnat på den.
Uppdaterat2: Däremot har jag nu läst detta om henne från podden. Vilket verkligen gör att jag förstår bättre hennes insats.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • David Lindén november 24, 2014, 13:23

  Hej,
  Det är intressant det här med von Sivers. Jag minns henne också för en lång och gedigen karriär där hon i trivsamma soffintervjuer kunde blanda både högt och lågt, vilket faktiskt också var vad Lukas Bonnier som priset är instiftat till ville att det skulle gå till. Han var exempelvis förbannad över att ”jävla snobbarna” inte gav det till Expressens kändiskrönikör Kid Severin utan prioriterade ”avslöjande journalistik”. Så man kan säga att ”Luke” slutligen fick lite upprättelse. Allt gott, David
  PS: Vill du läsa mer om priset och Lukas Bonnier så läs Björn af Kleens Luke & Lull.

  • Emanuel Karlsten november 24, 2014, 19:05

   Sant! Har läst Lucke och Lull och minns historien.

 • Emma november 24, 2014, 16:06

  Är man över 30 år hör det väl till allmänbildningen att minnas när von Sivers smugglade ut intervjuer med Aung San Suu Kyi från Burma. Det förvånar mig att du som kallar dig journalist inte verkar känna till hennes bakgrund och dessutom inte heller orkar göra en enkel googling bortom wikipedia utan hellre drar slutsatsen att hon fått priset för broccolidansen.

  • Emanuel Karlsten november 24, 2014, 19:04

   Jag hoppas verkligen inte du uppfattar det som att jag tror att journalsitpriset devalveras till en broccoli-dans. Visst har du högre tankar om mig än så?
   Och nej, jag känner inte till det där med intervjuerna. Jag känner inte heller till allt om Janne Josefsson om det är någon tröst.
   Förstår inte varför det är så svårt att bara hänvisa till en text om storheten i detta? Varför måste frågan alltid bemötas med drygheter och utgå från att man vill någon illa?

 • Dreadnallen november 26, 2014, 09:27

  Instämmer till fullo i att om något i sammanhanget kan sägas vara förminskande mot Malou con Sivers person, är det väl den luddiga motiveringen och bristen på referenser till hennes journalistiska gärning?

  Mitt starkaste minne av densamma är när hon tisdagen den 11 september 2001 okritiskt förmedlade uppgiften att fler människor kan ha dödats i attackerna mot World Trade Center, än i hela Vietnamkriget.

 • Kent Nyqvist augusti 27, 2015, 23:35

  En mer talanglös kvinna får man leta efter. Pris för vad? Alla är tydligen galna. Malou är inkompetent, icke-bildad, gammal rugguggla. Pk kärring

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.