≡ Menu

Instagram – så bra är den nya uppdateringen

Instagram är 2011:s svar på Hipstamatichajpen. Ni minns? Appen där man fotade med olika typer av gammeldagsfilter och så blev bilderna med den sopiga Iphone3g-kameran snygga.

Instagram är en vidareutveckling. Inte bara på filtrerna, utan också på hela idén på grejen med att ta snygga iphonefoton.

I sin app har de skapat en egen värld, ett slags facebook för instagrammade bilder. Jag blir vän med andra instagrammare och följer deras foton, ”gillar” dem och kan dela dem på Facebook, Twitter, Foursquare eller ladda upp dem på Flickr.

Appen är en gigantisk succé. Internationellt har den fått en rejäl skjuts när ikoner som Justin Bieber gick med. I Sverige fick den genomslag när Kenza blev Instagramberoende.

Och även jag gillar det. Det är ett fenomenalt sätt att dela sina bilder, spara dem och uppmuntras i sitt fotograferande. Det har blivit en del av min fotograferande vardag.

Idag, bara för en dryg halvtimme sedan, presenterade Instagram sin första stora uppdatering av appen för Iphone.

Den stora nyheten är att appen är snabbare. Nu tänker den inte lika mycket varje gång den byter filter för din bild. Det behövs knappt någon laddningstid alls och filtrerna rinner förbi som en vanlig skrollist. Det är såklart efterlängtat, men sättet som det är uppbyggt på nu gör det, inledingsvis, svårt att få struktur på var filtrerna är, vilket som förhandsvisas och hur jag stannar upp på ett filter.

Tiltshift har också fått ny funktion. Nu kan du inte längre välja hur snabbt ”suddet” ska fade:as ut. Vilket är obegripligt.

Fyra nya filter har också lagts till. Alla i samma, liknande Toaster, form där en cirkel i mitten får särskilt fokus.

Men sedan finns några riktigt, riktigt bra ändringar också:

Fotona kan nu sparas mer högupplöst. Tidigare har Instagram bara sparats i 612×612. När man nu går upp till vanlig Iphone-storlek försvinner sista anledningen till att undvika Instagram. Nu kan jag spara ner Instagrambilder för att skriva ut i lika högupplöst form som vanliga foton.

Rotation i appen. Så många gånger jag fotat åt ”fel håll” för att sedan gå ur Instagram, öppna en ny app, rotera bilden, spara och sedan öppna nya bilden i Instagram. Nu sköts allt det i Instagram.

Ram kan väljas bort. Ramen är den fulaste detaljen bland alla Instagramfoton. Och ÄNTLIGEN kan man välja bort den!

När vi väl vant oss vid det nya gränssnittet tror jag att vi kommer tycka uppdateringen är fantastiskt bra. Och framförallt: Så imponerande det är hur Instagram lägger vantarna på vårt iphonefotande!

Uppdaterat: Instagramnarkomanen @rockspindeln påpekar i en kommentar nedan att Instagram har missat att spara bilderna i vanliga fotorullen. Precis som @rockspindeln utgår jag från att det är ett ärligt misstag och att det kommer i en snar uppdatering. Men just nu tar det bort mycket av nytttan och glädjen med att använda Instagram som primär Iphone-kamera.

Uppdaterat2: Nu sparas även bilden i Iphone-albumet! Via Eldin fick jag tips om att kolla i Iphones inställningar. Jag var tvungen att gå in på Iphones inställningar, välja Instagram och bocka i att både originalbild och filterbild ska sparas på iphone. När jag tog en ny bild sparades nu båda! Bockade ur att originalbilden skulle sparas och testade igen – och då var allt som vanligt! Så – en enkel bugg som kunde rundas genom att påminna appen om vilka inställningar man har. Skönt!

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Helen Alfvegren september 20, 2011, 17:05

  Jag är besviken på att bilden inte sparas i kamerarullen, hur ska jag då kunna blogga mina bilder? En klar miss som de förhoppningsvis rättar till!

  Karusellen med filter är alldeles för ny för att bedöma men tre av de fyra nya filter jag kikade på fick mig att se äldre ut. Förlorar lite charmen med filter då kan man tycka – alternativt är det jag som fyller år snart som är lite känslig (27:e, råkar bara nämna det i förbigående). 

  Det blir säkert bra när man vant sig men du som inte älskat Instagram förrän Kenza började ta bilder (så får jag det sagt också) känner säkert inte samma besvikelse som jag gör – även om du skaffade konto innan mig blablabla. 

  Jag ska ge uppdateringen en chans men är lite rädd. Det här är min käraste app. Om den inte är trasig så laga den inte. Jag behöver inte kunna rotera. Jag gillar ramarna. Jag använder inte tilt-shift. Osv.

  Uppdatering jag däremot skulle vilja ha: valet att kunna ta bort de filter jag inte använder! 

  Så.

  Damn you som sitter inloggad dygnet runt och bloggar snabbare än mig! #biff

  • Emanuel Karlsten september 20, 2011, 17:13

   Men oj! Det där är ju helt sjukt! Hur kunde de missat en sådan basal sak som att lägga det i fotorullen?
   Bra tillägg i övrigt! (antecknar födelsedagen…)

   • Helen Alfvegren september 20, 2011, 17:18

    Yes!

    Jag ville använda en bild nu för att visa upp nya filtret i _mitt_ blogginlägg men det går inte!  

    Där tipsar jag om hur man kan zippa hem alla bilder till datorn för framkallning – eller för att blogga med! Hoppas på en smidigare lösning framöver! 

    http://www.helalf.se/2011/09/20/mina-tankar-om-instagrams-uppdatering/

    • Emanuel Karlsten september 20, 2011, 19:51

     Jo, men nu funkar det! Kolla uppdateringen!

     • Helen Alfvegren september 21, 2011, 07:43

      Topp! Saknar dock buggen som gjorde att bilderna man ångrade med flit sparades i fotorullen men hey, man kan inte få allt!

   • Henrik Löwenhamn september 20, 2011, 17:19

    Men inställningen där man anger att båda bilderna ska sparas i rullen finns ju kvar. Eller fungerar inte den?

    • Eldin september 20, 2011, 17:24

     Jo den fungerar fortfarande :P

    • Emanuel Karlsten september 20, 2011, 19:51

     Jo, och jag hade korrekt ifyllt där, sedan tidigare. Men det hjälpte inte. Var tvungen att fylla i båda för att det skulle funka.

  • Eldin september 20, 2011, 17:18

   Jo det går spara till din Camera Roll, precis som förr.. Gå in i Inställningar och välj Spara Original/Filtrerat.. ;)

  • Madde september 20, 2011, 17:26

   Alla mina bilder sparas i kamerarullen precis som tidigare. 
   Kolla iPhones inställningar, där kan du ställa in om du vill spara orginalbilden och/eller den med filter. 

   • Emanuel Karlsten september 20, 2011, 19:44

    JA!! Nu! Var tvungen att gå in i inställningarna, välja att spara både originalbild och filterbild. Då sparades två bilder! När jag sedan bockade ur originalbilden så funkade det som vanligt! Verkar bara varit en bugg. Skönt!

   • Emanuel Karlsten september 20, 2011, 19:45

    JA!! Nu! Var tvungen att gå in i inställningarna, välja att
    spara både originalbild och filterbild. Då sparades två bilder! När jag
    sedan bockade ur originalbilden så funkade det som vanligt! Verkar bara
    varit en bugg. Skönt!

 • Hanna Fridén september 20, 2011, 17:17

  Tycker att det låter fenomenalt! Jag har saknat möjligheten att plocka bort ramar och att bilderna blivit så lågupplösta. Om de fixar det där med kamerarullen så kommer det bli en sjuk hit hos mig. Yay!

  • Emanuel Karlsten september 20, 2011, 19:50

   Och nu är kamerarullengrejen fixad också! Kolla uppdateringen i posten – verkar bara vara en bugg som man enkelt kan klättra runt.

 • Henrik Löwenhamn september 20, 2011, 17:20

  Inställningarna i allmänna Inställningar-appen alltså.

 • Beatrice Karjalainen september 20, 2011, 17:27

  Min sparade då i fotorullen när jag INTE publicerade. Har ännu inte tagit en bild jag publicerat. Menar ni att de inte sparas? Verkar helknas.

  Ogillar ny förhandsbilden för filtren. Den är så blek och intetsägande att det inte syns vad som händer. Gillade dojjorna. Trädet får mig att vilja stänga ner en av favvoapparna. Den silverfärgade listen med OK-bocken och krysset passar inte alls resten av designen. Synd med förfulningar.

 • Henrik Ismarker september 20, 2011, 20:34

  EN sak som dom fortfarande inte fixat är att om man delar bilden till Facebook så får man en jäkla LÄNK i sin feed, inte bilden så att folk kan klicka på den och få en större bild. Uselt.

  Men det går ju att lösa med instafb.com

 • Mathias Wiberg september 20, 2011, 20:36

  Tiltshift fungerar även precis som vanligt- nu är den dock live den också och du ändrar den med pintch osv (vita fade-tjofräset visar vart det blir blur typ) ;)

  • Emanuel Karlsten september 20, 2011, 20:42

   Jo, men det fanns ytterligare en funktion på förra Instagram då man kunde avgöra hur snabbt den skulle bli suddig. Du minns?

 • smäm september 21, 2011, 00:16

  Gillar nya uppdateringen. Framför allt att man kan rotera bilden. Har varit störande att inte kunna det innan. 

 • Cecilia Nagy september 23, 2011, 13:02

  Jag gjorde denna uppdatering för ett par dagar sedan, och satt igår och fotade med Instagram. Men inte en enda bild sparades i fotorullen, utan jag kan enbart se de inne på Instagramappen. Men så idag när jag satt och läste detta inlägg (super, btw) så provade jag att gå in och kolla inställningarna för att se om det var där felet låg. Men det var redan förvalt att bilderna skulle sparas i fotorullen. Så jag prövade att ta en bild och vips så låg den i kamera albumet. Men de resterande bilderna som jag tog igår förs fortfarande inte över (har fått ta screenshots på dem, men det blir ju inte alls lika bra). Men det finns ingen möjlighet att få över dessa till fotorullen såhär i efterhand? 

  • Emanuel Karlsten september 23, 2011, 14:24

   Bra att du hittade lösning! Var lättnad för mig också. Nej, det blir nog svårt att få över i efterhand, tyvärr.

   • Cecilia Nagy september 23, 2011, 15:28

    Aa okej! Ja, verkligen en lättnad. Man blev bara så snopen att bilderna helt plötsligt inte sparades i fotorullen som innan. Tur att det inte blir så i fortsättningen iallafall! =)

 • michelll februari 5, 2012, 16:17

  hur tar man bort konto från instagram?

  • Emanuel Karlsten februari 5, 2012, 16:43

   Ingen aning, tyvärr.

   Skickat från min iPhone

   5 feb 2012 kl. 16:17 skrev ”Disqus” :

 • Spelamanda mars 15, 2012, 09:50

  Vet någon hur man tar bort en kommentar till en bild som man precis har skrivit? Skulle vara tacksam för svar! :)

  • Rockspindeln mars 15, 2012, 17:20

   Du trycker Comments precis som att du skulle kommentera och kan då radera din kommentar genom att dra över den.

 • Gäst december 13, 2012, 13:05

  när man tar en bild med innerkameran vänder sig bilden numera.. vilket är något jag stör mig på! 

 • Georgiapadovan december 27, 2012, 11:36

  Hatar att mina foton vänder sig spegelvänt med nya uppdateringen… Går det att ändra???
  G

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.