≡ Menu

Måns Zelmerlöws turisttripp till diktaturen Eritrea

Den har cirkulerat en stund på nätet, men ingen har riktigt velat tro att den var sann. Måns Zelmerlöws berättelse i Veckorevyn om sin”värsta resa”.

Måns Zelmerlöw ville åka till ett exotiskt land och hade hört att ”Eritrea hade varit riktigt najs”.

Samma Eritrea där svenske Dawit Isaak sitter fängslad utan rättegång. Samma Eritrea som är närmast avspärrat för omvärlden, där man knappt kan komma utanför huvudstaden om man väl är inne och där inga andra politiska partier tillåts utöver diktatorn.

Det var i det här landet som Måns Zelmerlöw skulle turista och såg fram emot ”riktigt fina stränder”. Det är så dumt att klockorna stannar.

Men allra värst: Det är sant.

Expressens @annikaleone bekräftar att Veckorevyn har hört av sig till dem och tipsat om artikeln.


Och jag vet inte vad jag kan säga, vad jag vill säga. Jag är totalt mållös.

Vi konstaterar bara: Ridå.

Uppdaterad: Någon påpekar att det rimligen måste ha varit en resa som skett för över tio år sedan, vilket skulle göra Dawit-kopplingen långsökt. Det stämmer säkert, men jag vet inte hur mycket bättre resan blir av det?

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Wille Wilhelmsson augusti 10, 2011, 20:17

  Om jag förstod det rätt så var han 10 år när han var där. Det kan vara värt att nämna…

  och om det stämmer så är det isf långt innan Dawit kom på tapeten.

  • Emanuel Karlsten augusti 10, 2011, 20:27

   La till en uppdatering om det nu. Även om just åldern har varit lite tveksam. Men rimligtvis måste det varit innan 2001. Men inget av detta framgår i VR:s artikel. 

   • Wille Wilhelmsson augusti 10, 2011, 20:33

    true, o det tycker jag är rätt vidrigt av VR att utelämna. Tycker varken bu eller bä om Zelmerlöv men tycker verkligen de fördummar honom om de utelämnar en sådan viktig sak.

   • Anonym augusti 15, 2011, 12:49

    Ändå kanske en liten läxa om hur lätt det är att styras av sina fördomar och anklaga någon för något denna inte är skyldig till. Heinrich Bölls bok ”Katharina Blums förlorade heder” är, tyvärr, viktigare än någonsin. Det plus en god portion källkritik, för att skicka ut något skvaller om någon och hänvisa till VR är väl ändå höjden av naivitet ;-)

 • Linn augusti 10, 2011, 22:31

  Är det hans aningslöshet eller det faktum att han rest till en diktatur som är problemet?  För aningslösheten kan man ju anta är minst 50% cynisk journalist (att döma av text och kvällspress-tipsande), och resan gjorde han som tolvåring…

  Men ja, man kan ju vara glad över att centrum för det moraliskt indignerade drevet (no offence, jag anklagar inte dig personligen för att vara ett drev!) för en gångs skull inte är en ”bloggtjej”… Omväxling förnöjer.

  Eritrea är för övrigt ett vackert land. Och jag tycker att det är jätteviktigt att folk reser till diktaturer. Helst med lite förnuft och förkunskaper förstås. Och där verkar väl Måns föräldrar ha brustit. Om man får tro Veckorevyn. :)

 • Dreadnallen augusti 11, 2011, 12:20

  Enligt @svtallsang gjorde familjen Zelmerlöw resan när Måns var 12 år gammal, dvs omkring 1998. Det pinsamma i sammanhanget är såklart inte den 12-årige Måns bristande förståelse för den politiska situationen i Eritrea, utan snarare den fundamentala okunskap han uppvisar i intervjun.

 • Ingrid Herbert augusti 11, 2011, 13:39

  Om Måns var 12 kanske inte VR skulle ha skrivit att han såg fram emot paraplydrinkar. Det låter ju som att han var betydligt äldre då.

 • Linn augusti 11, 2011, 18:37

  Men får man (jag, i alla fall) inte lite känslan att den ”fundamentala okunskapen” kanske är en aning tillspetsad av en journalist som fått nos på något snaskigt (som hen sedan är kvick att tipsa kvällspressen om)?

  Och paraplydrinkar är väl det roligaste en tolvåring vet? Jag var nyss själv tolv, och jag var och är löjligt förtjust. Allt är inte sprit som glimmar, eller hur man brukar säga. :)

 • Erik O. augusti 13, 2011, 08:32

  Jag besökte Eritrea förra året och det var fantastiskt vackert och oerhört vänliga stolta människor. De är förtryckta av sin regering, men desto viktigare med besök då tycker jag. Att raljera över att en kändis varit där för att njuta av en riktigt najs strand är så dumt så att klockorna stannar. Jag var där för historien, kulturen och människorna, men slogs av naturens skönhet också, samt den absolut bästa snorkling jag varit med om, bättre än både thailand och stora barriärrevet. Tycker du har en konstig inställning Emanuel.

 • Peter Baker augusti 16, 2011, 09:33

  men vafan åk inte på semester till USA heller då – de har ju fortfarande inte stängt Guantanamo!
  och inte UK heller – de avlyssnar ju folks mobiltelefoner!
  Definitift inte Japan där polisen får hålla dig fången i över 20 dagar utan rättegång för att förhöra dig!
  Absolut inte Australien där de skickar iväg alla asylsökande till Malaysia för att de vet hur dåligt de behandlas där!Kan ju verkligen inte åka till Italien heller – eller har du aldrig hört talas om Berlusconi??

  Eller vart tänkte du åka på semester? och därmed per definition stödja första bästa galning som sitter på makten?
  Vi borde nog sluta skicka röda korset till sådana länder också. När de betalar för sitt boende går ju pengarna direkt i fickan på närmsta diktator.

 • ng december 29, 2011, 12:02

  1998 var det krig i Eritrea. Men 2001 däremot så var det inte krig. Jag var själv där 2001 och visste absolut inte att det hade varit krig bara 3 år tidigare. Åkte dit igen år 2007 och det var underbart! Det var absolut inte ”sönderbombat”, hotellen är fina och folket är underbara. Alla  som nu tror på allt det falska som skrivs i media och av ”kändisar”, varför inte gå dit och se det med egna ögon innan ni dömmer. Sjäv tycker jag att Eritrea är det bästa landet man kan åka till. Massawa (röda havet) är varmt o skönt. Folk tycker olika men att ljuga i media är bara patetiskt. Och på bilden ser hotellet inte sönderbombat ut för mig!

 • L.Z december 29, 2011, 20:02

  Jag har varit i Eritrea och när jag var där för ett år sen var det inte bombat eller något. Vet ni vad median ljuger alla ljuger. Eritrea är det finaste landet jag har varit i så snacka inte bullshit!!! Ni är nog bara advensjuka på oss. Och plus Dawit Issak kan sitta i FÄNGELSE i 100år till för han är bara en svensk medborgarehan är faktisk ERITREAN om ni/dom inte har fattat det kolla på hans hudfärg= brun. Så sluta snacka skit om vårat vackra land Eritrea.

  • Mamma april 22, 2012, 18:52

   Vem är du att definiera människor utifrån ens hudfärg?  Om ditt land är så vackert varför åker du inte och joinar alla andra förslavade människor i den livlånga anställningen under staten, aka militären!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.