≡ Menu

Minister i samarbete med mode-influencer: ”Vill informera så mycket som möjligt”

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi har kontaktat influencern Angelica Blick och bett henne intervjua honom.
– De mejlade och frågade om jag ville intervjua honom, säger Angelica Blick, som har 1,1 miljon följare på Instagram.

Det var under söndagskvällen som Angelica Blick gick ut till sina 1,1 miljoner följare på Instagram och berättade att hon blivit kontaktad av ”Sveriges regering”, som bett henne göra en intervju. Hon bad då sina följare att skicka in frågor.

Från Angelica Blicks Instagram

Bakom inbjudan står socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, som vill försöka nå ut på olika sätt.
– Vi har tittat på olika personer som når ut till grupper som vi inte når via traditionella medier, i det här fallet Instagram.

För Angelica Blick kom inbjudan som en överraskning. Hennes konto är fokuserat kring skönhet, mode och livsstil. En stor majoritet av hennes följare bor utanför Sverige och hon publicerar sig framför allt på engelska.

Angelica Blicks Instagram

Det här blir första gången på länge hon gör något på svenska och framför allt första gången hon gör en intervju med en minister. Intervjun spelades in under måndagen, via videosamtal, och kommer att publiceras för hennes 76 000 prenumeranter på Youtube (”40 procent är svenska där”).

– Det här inte det jag brukar lägga upp, men jag tycker man har ett ansvar som offentlig person och kan man hjälpa till att sprida saker som är viktiga, så tycker jag man ska göra det.

I intervjun fick ett urval av de inskickade frågorna (”för många för att ens kunna räkna”) plats och ställdes till socialförsäkringsministern.

Fick du betalt?
– Inte enda krona. Jag skulle inte kunna ta betalt för en sådan grej, det här är en så allvarlig sak och kan jag hjälpa till i mina kanaler så vill jag gärna göra det. Så jag tar inte betalt, det har inte kommit på tal från deras eller min sida, säger Angelica Blick.

För två veckor sedan fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) 75 miljoner kronor av regeringen för att sprida information till allmänheten med anledning av corona-pandemin. Men den pengen har inte använts i det här fallet. Inte heller har detta initiativ, att bjuda influencers på intervjuer, koordinerats av regeringen, utan är ett eget initiativ av socialförsäkringsministern.
MSB säger i en kommentar att de ”inte utesluter att använda sig av influencers i framtiden, men att det inte är aktuellt i nuläget”.

Ardalan Shekarabi vill inte utvärdera den strategin, men tycker att det är viktigt att söka sig till fler mediekanaler för att få igång samtal.

– Jag tycker vi borde hitta tillbaka till folkörelsetraditionen i vårt land där den breda massan kan vara inblandad i samtal om hur vi hanterar coronapandemin framnåt.

Så kommer det skickas fler inbjudningar till influencers nu?
– Ja, vi tittar på fler, säger Ardalan Shekarabi.

För en större genomgång av hur influencers hanterat informationsspridning under corona-pandemin, lyssna på Mediepodden.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.