≡ Menu

Mitt Almedalen 2010 i bilder

Almedalen är över sedan länge, men jag har lovat att återkomma med något mer matnyttigt om vad som händer under veckan än den paniska bloggposten om #killenmedhåret.

Här kommer därför en sammanfattning av min Almedalsvecka. Som bild och bildtext:

Första kvällen i Visby. Alla utom Niklas och David (längst till vänster) har just anlänt med färjan till Visby och fått tydliga order om att ta gruppbild. Fredrik Reinfeldts livvakt rekryteras som fotograf. Helt oduglig. Vi tar om bilden trettiosju gånger. David hela tiden noga med att han ska stå längst bak, med kroppsliga sköldar som ska dölja att han har en fläck på tröjan.

Själv tycker jag att jag lyckades se ut som en späd, kvinnlig variant av Marcus Birro (håret!).

Pressrummet. Vår arbetsplats för hela veckan. Kvavt och fullkomligt oduglig internetuppkopplig. Vi män pratade ihop oss på morgonen om att ha likadana skjortor och halsband på oss. ”Male bonding”, skrockade vi.


http://www.flickr.com/photos/bisonblog/4764951541/

Under veckan hade Expressen tre studioprogram som direktsändes på Expressen.se. ”Raka svar med Niklas”. Fantastiskt lärorikt, ganska stressande, stundtals påfrestande, men allra mest berikande. Att sända live på webb är otacksamt eftersom tittarna sällan är tablåstyrda och därför inte hänger med från början. För att stävja det började jag köra ett ”uppsnack” en kvart innan sändning. Helt enkelt hålla igång någon slags innehåll och påa, påminna och locka in webbtvpublik till det förberedda programmet som snart skulle börja.


http://www.flickr.com/photos/bisonblog/4784633618/sizes/l/in/photostream/

Så jag minglade runt och intervjuade publiken, fick lite försnack med gäster i programmet och pratade om vad som hänt i Almedalen.


http://www.flickr.com/photos/tbjorkgren/4766628177/sizes/l/

Själva studioprogrammet var manusstyrt men med gott om utrymme för flera typer av läsarinteraktion. Direkt under webbtvspelaren på Expressen.se fanns ett stort chattfönster där läsare kunde tycka till om programmet och ställa frågor direkt, precis som de kunde göra på twittertaggen #rakasvar. Under programmet försökte vi ha kontakt, men framförallt ge utrymme för läsarnas tyckanden, påpekanden eller frågor. Vi hade en idé om att kunna förändra både manus, tempo och innehåll om vi fick bra läsarkommentarer. Mer om det i en annan post.

Första programmet var Sven-Otto Littorin huvudgäst och förklarade att han älskade sitt jobb och ville fortsätta även efter valet. Ett drygt dygn senare avgick han under spektakulära former.


http://www.flickr.com/photos/doktorspinn/4768332138/sizes/l/in/photostream/

Jerry lyckades fånga mig när jag, till synes, nyss hade överdoserat valium. Och sådana smickrande bilder delar jag gärna med mig av. Fotot togs på Hästgatan 12, som var Expressen och Almegas studio under veckan.

Almega och Expressen gjorde förresten vissa delar av Almedalen i samarbete. Vilket innebar att jag även var med under ytterligare tre webbtv-sända paneldebatter i egenskap av publikredaktör. Via en hashtag samlade jag upp publik- och tittarfrågor och så programledde Thabo. Kommer ni ihåg honom? Från Svart eller vitt? Visst var han programledare där?

Pekade ut oss på bilden. Jag till vänster, Thabo till höger och Littorins kala fläck på hjässan i mitten.


http://www.flickr.com/photos/tbjorkgren/4779933044/sizes/l/

Även om det är arbete nästan hela dygnet är många moment trevliga. Som mingel. Överallt. Rosé och mingel. Och människor som det hälsas på, fotas med och skrattas med. Här på bild roliga Annika Beijbom.

Så mycket mingel och så mycket gratis rosé, mat och prylar att Expressen gjorde en ”hur mycket gratis kan man få på en dag”. Jag vet. Jag gjorde det redan med Dagen för nåt år sedan, men det var inte min idé. Inte ens min idé att jag skulle göra det. Även om jag älskade det. Trist nog fick artikeln bara plats i Stockholmsupplagan av Expressen. Och givetvis på bloggen. En kul dag!

http://www.flickr.com/photos/arkland_swe/

Under fredagen deltog jag själv som paneldeltagare i en debatt om Sociala medier. Alexander Bard som moderator. Varje fråga inleddes med ett fem minuters anförande – av honom. Det var roligt.

Jag lärde mig också något. Att alltid komma förberedd med något att säga. Som jag kan lyfta in oavsett vad frågan handlar om. En slags agenda, en punchline, en smartsak. Det är knappast första gången jag står i panel, men det rådet både värdesätter jag och tar med mig till nästa gång. Paneldebattens höjdpunkt blev nu istället min och Bads ordväxling om webbtv:

Jag fick klä skott för traditionella medier, med andra ord ondskan. Jag har inga problem med det, det behövs lite polemik (även om jag knappast är en god försvarare av gamla strukturer), men det blev direkt fånigt när Expressens tv-sändningar anklagades för att inte vara ”riktiga” eftersom vi var brydde oss om att micsladdarna låg gömd i kavajen.

Men hey, mitt eget fel. Nästa gång ska jag ha med mig en agenda! Här kan du fö se paneldebatten: http://bambuser.com/node/939371

Efter debatten gjorde Sociala medieakuten ett inslag där jag sammanfattar veckan. Jag är helt säker på att jag säger lika delar fantastiska som förvirrade saker.


http://www.flickr.com/photos/arkland_swe/4783412530/sizes/l/in/photostream/

Söndagen. Alla har åkt hem, men Sociala medieakuten var kvar. Och jag besökte och kände mig exakt lika sliten som jag såg ut.

http://www.flickr.com/photos/jocke66/4782574221/sizes/l/in/photostream/

Hela söndagseftermiddagen och kvällen tillbringades på Kallis med goda vänner, massor av debriefing och tomma, utkörda blickar över ett fantastiskt Östersjön.

Almedalen, vi ses nästa år?

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.