≡ Menu

Newsmill, spökskrivande och en ursäkt

Har ni hängt med i det här Stieg Larsson-bråket? Newsmill körde en beställningsprovokationstext  av Linde Skugge på det där för att spinna vidare lite på det. I hennes text, där hon menar att spökskriveri inte är några konstigheter, smiter sig ett lika delar pinsamt som oförståeligt faktafel in i texten. Sånt händer, hon tänkte fel, skrev fel eller vad det nu var. Men när Newsmill sedan ber om ursäkt ber man också Linda Skugge om ursäkt:
”Dessutom ber jag Linda Skugge om ursäkt för att vi inte faktakollat och korrekturläst hennes text ordentligt.”
Linda skriver pinsamt faktafel, och Newsmill ber henne om ursäkt för att de publicerade det? Newsmill får så klart stå ansvarig inför läsarna, men varför känner de sig skyldiga Linda en ursäkt?
Hans_G gav spinn till tankarna, men hjälp mig här att förstå. Är det en pik? Är det nån metagrej med spökskriverier? Att Newsmill spökskrivit en spökskrivartext i Lindas namn?
Jag fattar inte…
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Malin Crona januari 24, 2010, 15:42

  Jag tycker nog inte att det är så konstigt. Jag känner i alla fall att jag som redaktör har ett ansvar för att granska att de texter jag fattar beslut om att publicera och att en del i redaktörens uppdrag är att också hjälpa den som skriver en text med att korrekturläsa texten. Det hade varit skillnad om Linda Skugge skrev helt på eget bevåg, i sin egen blogg.
  Så tycker jag, eller så är det en personlighetssak att vissa människor tar på sig stort ansvar medan andra inte gör det och jag hör till de förstnämnda.

 • Staffan Dopping januari 24, 2010, 15:44

  Nä det är gåtfullt. Och illustrerar en problematik kring snabbhetscredot i vår nya digitala värld. Finns det ett krav på rimligt noggrann faktakontroll och var finns i så fall det ansvaret?
  Nog har skribenten själv ett ansvar, tycker jag, men vad jag har förstått så anser Linda Skugge själv att hennes felaktiga utgångspunkt i Newsmillartikeln var en futilitet. Det vill säga antingen struntar hon i att hon sprider felaktig information eller så anser hon att det är andras sak att kolla och eventuellt rätta. Puh…. sådant agerande bygger inte förtroende i mina ögon.

 • Malin Crona januari 24, 2010, 16:42

  Jag tycker nog inte att det är så konstigt. Jag känner i alla fall att jag som redaktör har ett ansvar för att granska att de texter jag fattar beslut om att publicera och att en del i redaktörens uppdrag är att också hjälpa den som skriver en text med att korrekturläsa texten. Det hade varit skillnad om Linda Skugge skrev helt på eget bevåg, i sin egen blogg.
  Så tycker jag, eller så är det en personlighetssak att vissa människor tar på sig stort ansvar medan andra inte gör det och jag hör till de förstnämnda.

 • Staffan Dopping januari 24, 2010, 16:44

  Nä det är gåtfullt. Och illustrerar en problematik kring snabbhetscredot i vår nya digitala värld. Finns det ett krav på rimligt noggrann faktakontroll och var finns i så fall det ansvaret?
  Nog har skribenten själv ett ansvar, tycker jag, men vad jag har förstått så anser Linda Skugge själv att hennes felaktiga utgångspunkt i Newsmillartikeln var en futilitet. Det vill säga antingen struntar hon i att hon sprider felaktig information eller så anser hon att det är andras sak att kolla och eventuellt rätta. Puh…. sådant agerande bygger inte förtroende i mina ögon.

 • Emanuel Karlsten januari 25, 2010, 15:46

  Intressant att läsa era olika synpunkter!

 • Emanuel Karlsten januari 25, 2010, 16:46

  Intressant att läsa era olika synpunkter!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.