≡ Menu

#Bostadsökes!

2011 kommer att bli året då jag tar tag i saker. I början på 2010 skrev jag en (fö opublicerad) text som legat och skavt. Det handlade om hur svårt det är för något att komma framåt om det bara väntar på att saker ska lösa sig. Hur vi kan välja att bli offer för våra omständigheter, eller försöka ta kontroll över vårt eget öde. Så tror jag alla företag behöver tänka. Inte minst när så mycket i vår nutid handlar om teknik och så mycket av vår framtid byggs av nyckfulla kulturer. Men jag tror också det kan översättas till våra vardagsliv.

Så jag har beslutat mig för att pröva den tanken på olika områden i mitt eget liv. Som med min bostad.

Den sista juni 2011 avslutas mitt lägenhetskontrakt. Det innebär att jag bott i min lägenhet i tre år. När jag flyttade in kändes det som en oändlig tid, jag skrattade åt de som ställde frågan om jag hade andrahandskontrakt. I min begreppsvärld var tre år lika med ett förstahandskontrakt. Det är också så jag ursäktat att jag inte riktigt trivts i min lägenhet. Att det var ok att den var så mörk, låg på bottenplan och var möblerad i beigt. Det var ju bara tillfälligt (och råkade vara nedsatta på Myrorna…).

Tre år senare sitter jag som ett offer för min ignorans och bekvämlighet, snart bostadslös. Vilket slöseri med liv. Vilket förakt mot min sinnesro.

Men no more! Från och med i dag och ända tills jag hittar en lägenhet ska jag ta mig i kragen, skicka all sökpapper som finns, rycka i alla trådar jag har och skriva upp mig på alla väntelistor. Och kommer att använda den här bloggen för att dokumentera allt.

Därför: Jag söker bostad! Akut. Har du en lägenhet att hyra ut till mig? Eller känner du någon som har det? Kontakta mig! Mejlen finns här uppe till höger. Mitt telnr finns på Hitta.se.

Kravspecifikation (eller önskelista) i viktighetsordning:
2 rok, centrala Stockholm (ja, det kan funka med 1rok om det är schysst).
1:a handskontrakt eller RENHÅRIGT OCH LÅNGT 2:a hand.
Balkong med kvällssol (det har varit en dröm SÅ länge)

Vad du hittar:
1 kille, 28 år, rökfri, djurfri och med goda referenser och god ekonomi.

Jag inser att det är närapå ett omöjligt uppdrag. Ett förstahandskontrakt (eller liknande) i Stockholms innerstad. Och det kanske det är. Men då kan ni hänga med en stund när jag utnyttjar all naivitet jag har i jakt på ett liv som inte tumlar vidare med hjälp av omständigheter. Nu tar jag tag i det här.

Med internet till min hjälp.

Här är mitt upplägg hittills:
Bloggen:
Jag skriver så ofta jag kan om vad som hänt, hur jag letar vidare, vilka företag jag söker på och vilka kontakter jag får. Jag använder kategorin ”Bostad sökes” för mina bloggposter. Dels för att jag hyser någon slags förhoppning om att den sidan och de orden skulle kunna börja ranka på Google om jag använder de tillräckligt smart. emanuelkarlsten.se/bostadsokes blir också själva urlen för allt jag gör med det här.
Twitter:
Jag startar taggen #bostadsökes och försöker nätverka mig till kontakter där. Jag inser att det är min största chans, att råka läsas på rätt tid och rätt tidpunkt – av någon.

Ja, det är allt jag har för nu. I sommar ska det vara klart. Du får gärna följa jakten, men ännu hellre hjälpa mig hitta en bostad i Stockholm!

Ärligt talat har jag ingen aning om var jag ska börja. Vem pratar jag med? Vilka sajter borde jag registrera mig på? Vilka chanser har jag? Har du någon idé, förslag eller vadsomhelst – tipsa mig! Mejla eller skriv en kommentar. Tack!

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Jonas Lejon mars 6, 2011, 19:28

  Grymt, bostad i Stockholm är inte lätt! Hoppas du hittar något fint :)

 • Jonas Lejon mars 6, 2011, 19:28

  Grymt, bostad i Stockholm är inte lätt! Hoppas du hittar något fint :)

 • Gunnar R Johansson mars 6, 2011, 19:34

  http://www.aftonbladet.se/bostadinredning/article247559.ab
  Så ställer du dig i korta bostadskön – Stor guide till smygvägarna

 • Gunnar R Johansson mars 6, 2011, 19:34

  http://www.aftonbladet.se/bostadinredning/article247559.ab
  Så ställer du dig i korta bostadskön – Stor guide till smygvägarna

 • Henrik Ismarker mars 6, 2011, 20:10

  Boka ett möte med banken, gå igenom din ekonomi med banken och se vilket låneutrymme du har, skaffa lånelöfte, börja gå på visningar, köp.

  Att vara inne på bostadsmarknaden är aldrig en dum idé. Det är en god investering på lång sikt (och ibland även på kort sikt).

  • Emanuel Karlsten mars 6, 2011, 20:30

   Det är inte aktuellt att köpa. Har bestämt mig för det för ett tag sedan. Men du är sjuhundrasjuttioelfte personen som påpekar, så det är nog dags för en egen bloggpost om saken.

   • Henrik Ismarker mars 6, 2011, 20:34

    Ja, förklara gärna hur du resonerar kring det.

    Det jag kan se bland mina vänner är att de som gav sig in på bostadsrättsmarknaden tidigt efter att de flyttade till Stockholm, i dag har bättre boenden än de som valde hyresmarknaden. Markant skillnad. Med en bostadsrätt kan man byta upp sig i takt med värdeökningen.

    • Emanuel Karlsten mars 6, 2011, 20:58

     Det är något i att vara skyldig någon miljoner som jag har väldigt svårt för. Och att inte bara kunna ta sitt pick och pack och dra. Dagen jag vet att jag ska bo i Stockholm fem år eller längre (eller som du, har barn) så känns inte det som omöjligt. Men inte nu.

     • Min Sann mars 7, 2011, 11:56

      Kolla på http://www.fixakontraktet.nu. Min dotter fick en etta med kök i Hammarbyhöjden, det tog
      två dagar. Kostar runt 500:-/mån att vara med. Problemet är bara att du måste sitta vid datorn
      och passa när lägenheterna dyker upp. Lycka till!

      • Emanuel Karlsten mars 7, 2011, 12:02

       Hm, det låter ju bökigt. Hur menar du att måste sitta? kommer det via mejl, eller måste jag vara inne och kolla på sajten?

      • Min Sann mars 7, 2011, 12:43

       Gå in på sidan så ser du hur du ska gå till väga. Nu för tiden kan man få meddelande både på mailen och via SMS, så var det inte förut. Kan vara värt ett försök kanske? Som sagt, hennes
       lägenhet var jättefin OCH med balkong. Sidan avslutas med ”se” inte som jag felaktigt skrev ”nu”.

      • Emanuel Karlsten mars 7, 2011, 12:46

       Tack för tipset! Bloggade precis igen om saken.

 • Henrik Ismarker mars 6, 2011, 20:10

  Boka ett möte med banken, gå igenom din ekonomi med banken och se vilket låneutrymme du har, skaffa lånelöfte, börja gå på visningar, köp.

  Att vara inne på bostadsmarknaden är aldrig en dum idé. Det är en god investering på lång sikt (och ibland även på kort sikt).

  • Emanuel Karlsten mars 6, 2011, 20:30

   Det är inte aktuellt att köpa. Har bestämt mig för det för ett tag sedan. Men du är sjuhundrasjuttioelfte personen som påpekar, så det är nog dags för en egen bloggpost om saken.

   • Henrik Ismarker mars 6, 2011, 20:34

    Ja, förklara gärna hur du resonerar kring det.

    Det jag kan se bland mina vänner är att de som gav sig in på bostadsrättsmarknaden tidigt efter att de flyttade till Stockholm, i dag har bättre boenden än de som valde hyresmarknaden. Markant skillnad. Med en bostadsrätt kan man byta upp sig i takt med värdeökningen.

    • Emanuel Karlsten mars 6, 2011, 20:58

     Det är något i att vara skyldig någon miljoner som jag har väldigt svårt för. Och att inte bara kunna ta sitt pick och pack och dra. Dagen jag vet att jag ska bo i Stockholm fem år eller längre (eller som du, har barn) så känns inte det som omöjligt. Men inte nu.

     • Min Sann mars 7, 2011, 11:56

      Kolla på http://www.fixakontraktet.nu. Min dotter fick en etta med kök i Hammarbyhöjden, det tog
      två dagar. Kostar runt 500:-/mån att vara med. Problemet är bara att du måste sitta vid datorn
      och passa när lägenheterna dyker upp. Lycka till!

      • Emanuel Karlsten mars 7, 2011, 12:02

       Hm, det låter ju bökigt. Hur menar du att måste sitta? kommer det via mejl, eller måste jag vara inne och kolla på sajten?

      • Min Sann mars 7, 2011, 12:43

       Gå in på sidan så ser du hur du ska gå till väga. Nu för tiden kan man få meddelande både på mailen och via SMS, så var det inte förut. Kan vara värt ett försök kanske? Som sagt, hennes
       lägenhet var jättefin OCH med balkong. Sidan avslutas med ”se” inte som jag felaktigt skrev ”nu”.

      • Emanuel Karlsten mars 7, 2011, 12:46

       Tack för tipset! Bloggade precis igen om saken.

 • Emeliekarlsten mars 6, 2011, 20:56

  Ola säger att du kan flytta in hos honom. Men jag är negativ till idén…. ;) Kram sis

  • Emanuel Karlsten mars 6, 2011, 20:57

   Han har ju balkong! Men jag skulle kanske tagit med på kravlistan: Att lägenheten inte är bebodd.

 • Emeliekarlsten mars 6, 2011, 20:56

  Ola säger att du kan flytta in hos honom. Men jag är negativ till idén…. ;) Kram sis

  • Emanuel Karlsten mars 6, 2011, 20:57

   Han har ju balkong! Men jag skulle kanske tagit med på kravlistan: Att lägenheten inte är bebodd.

 • Simon Olsson mars 7, 2011, 08:43

  Om du ändå ska utveckla kan du ju ta med något om vad som är så lockande med innerstan. Varför är det ett måste och har högsta prioritet?
  Visst är det journalistklyschigt att bo i Hägersten, Bromma eller Årsta men det har sina fördelar.

  Men visst. Jag har under sju år aldrig bott innanför tullarna (kan inte säga att jag har saknat det), så jag har väl svårt att relatera.

  • Emanuel Karlsten mars 7, 2011, 09:12

   Närheten. Till allt. Och att det är skönt. Som en balkong med solläge.

   Den 7 mars 2011 09:49 skrev Disqus :

   • Simon Olsson mars 7, 2011, 09:23

    Lycka till!
    Fast närhet till ”allt” håller jag inte med om. Få boendemöjligheter i innerstan ligger 5 min från ett naturreservat och en obevakad konstgräsplan.
    Så jag ska inte säga att jag förstår varför det måste ha högsta prioritet. Men smaken är ju delad osv.

    • Emanuel Karlsten mars 7, 2011, 12:05

     Ja, egentligen är min högsta prioritet balkong, men det känns ännu mer skruvet att skriva ut. Kan bo med balkong i solläge och kök. Det räcker.

     • Simon Olsson mars 7, 2011, 12:26

      Balkong är oerhört viktigt. Jag kompromissade med det när jag flyttade i höstas och lär få ångra det så fort våren kommer.

 • Simon Olsson mars 7, 2011, 08:43

  Om du ändå ska utveckla kan du ju ta med något om vad som är så lockande med innerstan. Varför är det ett måste och har högsta prioritet?
  Visst är det journalistklyschigt att bo i Hägersten, Bromma eller Årsta men det har sina fördelar.

  Men visst. Jag har under sju år aldrig bott innanför tullarna (kan inte säga att jag har saknat det), så jag har väl svårt att relatera.

  • Emanuel Karlsten mars 7, 2011, 09:12

   Närheten. Till allt. Och att det är skönt. Som en balkong med solläge.

   • Simon Olsson mars 7, 2011, 09:23

    Lycka till!
    Fast närhet till ”allt” håller jag inte med om. Få boendemöjligheter i innerstan ligger 5 min från ett naturreservat och en obevakad konstgräsplan.
    Så jag ska inte säga att jag förstår varför det måste ha högsta prioritet. Men smaken är ju delad osv.

    • Emanuel Karlsten mars 7, 2011, 12:05

     Ja, egentligen är min högsta prioritet balkong, men det känns ännu mer skruvet att skriva ut. Kan bo med balkong i solläge och kök. Det räcker.

     • Simon Olsson mars 7, 2011, 12:26

      Balkong är oerhört viktigt. Jag kompromissade med det när jag flyttade i höstas och lär få ångra det så fort våren kommer.

 • Anonym mars 7, 2011, 09:27

  Jag förstår precis hur du känner det inför att sätta dig i en miljonskuld för en bostad. Jag flyttade runt i fem år i Stockholm tills jag fick drömjobbet (nästan) nära min hemstad 2003. Där kostade en snygg tvåa 180 000, månadskostnad drygt 2000. Då var det ok att låna. Det fanns inte någon balkong förstås. Men det kostade på att lämna Stockholm och det är väl inte aktuellt i ditt fall. Under de här åtta åren har jag konstaterat att miljonstäder inte är någon människovärdig plats att bo på. Här räknas t ex fyra bilar som en bilkö och sju som en trafikstockning, man kan stanna kommunalrådet inne på Hemköp och framföra sina åsikter och det finns fortfarande gratis parkeringsplatser i centrum.

  Hur jag fick mina lägenheter i Stockholm? Jag var med ÖVERALLT där man kunde anmäla sig och det fanns inte en person som jag pratade med som jag inte frågade om de kände till någon som kunde hyra ut i andra hand. Det var genom egna kontakter som jag fick alla mina bostäder. Jag tror att det blev sju på fem år.

 • Anonym mars 7, 2011, 09:27

  Jag förstår precis hur du känner det inför att sätta dig i en miljonskuld för en bostad. Jag flyttade runt i fem år i Stockholm tills jag fick drömjobbet (nästan) nära min hemstad 2003. Där kostade en snygg tvåa 180 000, månadskostnad drygt 2000. Då var det ok att låna. Det fanns inte någon balkong förstås. Men det kostade på att lämna Stockholm och det är väl inte aktuellt i ditt fall. Under de här åtta åren har jag konstaterat att miljonstäder inte är någon människovärdig plats att bo på. Här räknas t ex fyra bilar som en bilkö och sju som en trafikstockning, man kan stanna kommunalrådet inne på Hemköp och framföra sina åsikter och det finns fortfarande gratis parkeringsplatser i centrum.

  Hur jag fick mina lägenheter i Stockholm? Jag var med ÖVERALLT där man kunde anmäla sig och det fanns inte en person som jag pratade med som jag inte frågade om de kände till någon som kunde hyra ut i andra hand. Det var genom egna kontakter som jag fick alla mina bostäder. Jag tror att det blev sju på fem år.

 • Anna Toss mars 7, 2011, 09:29

  Har tre kids som också behöver eget boende :/ Men du kan nog betala mer än de kan, så hittar jag nåt dyrt säger jag till!

  • Emanuel Karlsten mars 7, 2011, 12:04

   Deal! Och hittar jag nåt som jag inte vill ha så säger jag till!

 • Anna Toss mars 7, 2011, 09:29

  Har tre kids som också behöver eget boende :/ Men du kan nog betala mer än de kan, så hittar jag nåt dyrt säger jag till!

  • Emanuel Karlsten mars 7, 2011, 12:04

   Deal! Och hittar jag nåt som jag inte vill ha så säger jag till!

 • Ingrid Herbert mars 9, 2011, 16:41

  Mitt andrahandskontrakt i Stockholm går ut samma dag som ditt, så jag börjar också bli stressad och nervös… Ska dock prata med hyresvärden eftersom förstahandsinnehavaren ska säga upp det, så förhoppningsvis kan lyan bli min!

  Men jag ska också kolla fixakontraktet.se som jag hört gott om. Problemet som jag ser det är dock; när bör man registrera sig där så man får en lägenhet samtidigt som man förlorar den man har? Jag har ingen lust att betala 300 nu för att bara kunna anmäla mig till lägenheter med inflyttning i maj, och alltså behöva betala flera månaders abonnemang. Vad säger du? Ska man registrera sig där bums eller hålla huvudet kallt tills…när?

  • Emanuel Karlsten mars 9, 2011, 16:46

   Regga bums! Många lägenheter har inflyttning om tre månader, så det kan tajma perfekt. Dessutom är det ju bättre att hitta en lägenhet nu och isf hyra ut din nuvarande eller din blivande i andra hand de månaderna du har dubbel lägenhet. Sånt går såklart alltid att lösa. Tänker jag.

 • Ingrid Herbert mars 9, 2011, 16:41

  Mitt andrahandskontrakt i Stockholm går ut samma dag som ditt, så jag börjar också bli stressad och nervös… Ska dock prata med hyresvärden eftersom förstahandsinnehavaren ska säga upp det, så förhoppningsvis kan lyan bli min!

  Men jag ska också kolla fixakontraktet.se som jag hört gott om. Problemet som jag ser det är dock; när bör man registrera sig där så man får en lägenhet samtidigt som man förlorar den man har? Jag har ingen lust att betala 300 nu för att bara kunna anmäla mig till lägenheter med inflyttning i maj, och alltså behöva betala flera månaders abonnemang. Vad säger du? Ska man registrera sig där bums eller hålla huvudet kallt tills…när?

  • Emanuel Karlsten mars 9, 2011, 16:46

   Regga bums! Många lägenheter har inflyttning om tre månader, så det kan tajma perfekt. Dessutom är det ju bättre att hitta en lägenhet nu och isf hyra ut din nuvarande eller din blivande i andra hand de månaderna du har dubbel lägenhet. Sånt går såklart alltid att lösa. Tänker jag.

 • Ingrid Herbert mars 9, 2011, 16:49

  Tack, gör det bums! Ja du har rätt, antingen löser det sig eller så får jag betala dubbel hyra. Det finns värre saker trots allt.

 • Ingrid Herbert mars 9, 2011, 16:49

  Tack, gör det bums! Ja du har rätt, antingen löser det sig eller så får jag betala dubbel hyra. Det finns värre saker trots allt.

 • Cissi Wallin mars 15, 2011, 17:10

  Skäms nästan över att jag bor i en nyrenoverad hyrestvåa i Sofo, förstahand. Med tanke på hur jävla skitig bostadsmarknaden i den här stan blivit menar jag. För vi hade bara tur, ren jävla tur med ett byte. Det är roulette över alltihop. Men ska verkligen hålla ögon och öron vidöppna åt dig!

  • Emanuel Karlsten mars 15, 2011, 17:30

   Tack! Och skäms inte! Det skulle ju innebära att jag också måste skämmas –
   när jag bor i min hyrestvåa med BALKONG!

 • Cissi Wallin mars 15, 2011, 17:10

  Skäms nästan över att jag bor i en nyrenoverad hyrestvåa i Sofo, förstahand. Med tanke på hur jävla skitig bostadsmarknaden i den här stan blivit menar jag. För vi hade bara tur, ren jävla tur med ett byte. Det är roulette över alltihop. Men ska verkligen hålla ögon och öron vidöppna åt dig!

  • Emanuel Karlsten mars 15, 2011, 17:30

   Tack! Och skäms inte! Det skulle ju innebära att jag också måste skämmas –
   när jag bor i min hyrestvåa med BALKONG!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Next post:

Previous post: