≡ Menu

IVO pekade ut Habo som särskilt drabbad – men kommunen har inte ett enda dödsfall: ”Det har blivit fel helt enkelt”

Socialministern och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) presenterade 40 kommuner vars äldrevård varit särskilt utsatt för covid-19. En av dem var Habo. Men i Habo finns inga dödsfall.
– Vi har inte några konstaterade fall i Habo kommun, så det är helt fel, säger Sandra Viktorin, vård- och omsorgschef i Habo.
Nu ber IVO om ursäkt.

Under tisdagen kallade socialminister till presskonferens tillsammans med Inspektionen för vård och omsorg. En stor granskning av äldrevården skulle nu presenteras och tidigt slogs det fast att 40 kommuner står för nästan 70 procent av landets alla dödsfall på äldreboenden. Socialministern och IVO presenterade siffrorna på en powerpoint, där Habo kommun pekas ut som en av de hårdast drabbade kommunerna.

Men det är fel. Habo kommun har inte ett enda konstaterat fall av covid-19 på något äldreboende i kommunen.

– Vi tycker det är allvarligt om det här nu sprids bland allmänheten. Det är mycket olyckligt att det presenteras felaktiga uppgifter, säger Sandra Viktorin, vård- och omsorgschef i Habo.

På IVO medger man misstaget och menar att det beror på ett fel i presentationen, som nu ska göras om.

– Det verkar ha blivit nåt fel i vår powerpoint, så vi håller på att titta på alla uppgifter igen och jobbar på en ny version. Det har blivit fel helt enkelt, säger Helen Keskitalo, presskommunikatör på IVO

Kan det vara fler kommuner som blivit felaktigt utpekade?
– Det kan jag inte svara på, nu håller de på att se över allt material och vi kommer att presentera en ny presentation, säger Keskitalo.

Socialminister Lena Hallengren vill inte kommentera saken. Via sin pressekreterare säger hon: ”Det är ett tryckfel i IVO:s powerpoint, vi har ingen kommentar till det”.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.