≡ Menu

Så blev Emmy en bricka i Brasilianska parlamentets spel – för att hon liknar Greta Thunberg

Vid första anblick ser Emmy Slinge inte alls ut som Greta Thunberg. Men i vissa vinklar. Det har hennes kompisar uppmärksammat och skojat om flera gånger. Och visst, ibland, går det att se likheterna.

Men vad som varit oskyldigt, internt skämt fick plötsligt oanade konsekvenser.

Slinge, som är intresserad av vapen, var ute och träningssköt med sin AR15. Hon filmade och publicerade på Twitter. Och just i den vinkeln, blev likheten med Greta Thunberg extra stor. Trots att åldersskillnaden är nästan 15 år.

Några kompisar retweetade och skrev en skämtsam bildtext, ”När Greta ser dig ta sugrör på Mcdonalds”.

Samtidigt hade Brasiliens president Bolsonaro gått ut och kallat Greta Thunberg ”snorunge”. Detta efter att Thunberg kritiserat landets skövling av regnskogen. I den kontexten letade landets politiker efter något att angripa Thunberg med.

Då hittade Leticia Aguiar tweeten. Hon är motsvarande riksdagsledamot i Brasiliens Deputeradekammare. Hon laddar ner Emmys video, lägger på en egen politisk logga, och skriver syrligt om hur videon visar hur Greta Thunberg skjuter och förstör miljön.

Plötsligt exploderar det. Videon laddades ner och spreds av tusentals över hela världen, helt utan källkritik. Själv menar Emmy att hon fick ta emot mentions på 20 olika språk. Hon försökte genast kontakta Twitter för att få hjälp att ta ner tweeten.

– Jag fick panik för hon (Leticia Aguiar, reds anm) verkade helt spritt språngande, så jag kontaktade twitter och nu syns den inte mer, säger Emmy Slinge.

Franska, portugisiska och turkiska journalister försökte viralgranska och förklara att det inte handlade om Greta, men för den som letade bevis på Gretas hyckleri var det redan för sent. Bilden spridd, och budskapet cementerat.

Själv är Emmy Slinge skakad.

– Det har varit de tre konstigaste dagarna i mitt liv.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.