≡ Menu

Så löste jag Firesheep-problemet – och fortsatte vara generös

Jag vet inte i hur många år jag har varit så löjligt snål att jag inte velat betala för mitt eget internet. Men som tur är har jag nästan alltid bott bredvid någon som har bjussat på sitt trådlösa nätverk. Därför har jag kunnat spara mina hundralappar varje månad, lägga dem på något roligare.

Men samtidigt har jag lovat mig själv att den dagen jag själv får en ordentlig lön ska jag betala tillbaka. Då ska jag köpa den starkaste routern och skicka iväg trådlösa nätverk över hela kvarteret där jag bor. En tillbakakaka, ett tack-arv för alla de åren mina grannar bjudit mig.

Därför har jag de senaste åren haft ett helt öppet, okrypterat nätverk. Jag har kallat nätverket ”Jag bjuder” och så en mejladress. Jag tänkte ofta själv att jag ville tacka den granne som bjöd mig på internet, men nätverken var alltid anonyma så jag visste inte hur. Därför la jag till en mejl med i nätverksnamnet och har då och då fått ett tackmejl som förklarar hur mycket de uppskattar generositeten.

Men i måndags föll fjäll från mina ögon. Via ett nyskapat plugin som spreds på nätet räckte det med ett knapptryck för att kunna kapa alla grannars facebook, mejl och twitterkonton. Jag testade och såg hur det regnade in konton på mitt nätverk hemma. Jag paniksläckte ner allt. Och tyckte det var synd.

Nu tror jag dock att jag har hitta en lösning för att fortsätta dela ut nätverket hemma.

Den nya pluginen fungerar bara om det är ett helt öppet trådlöst nätverk. Om jag sätter en kryptering på mitt nätverk och delar ut lösenordet till krypteringen i nätverksnamnet kan alla även i fortsättningen surfa. Då väljer de nätverket, skriver in lösenordet som anges i nätverksnamnet och ingen kommer åt oss via  Firesheep. Visst är vi fortsatt utsatta för riktade attacker av kunniga hackare, men den risken är så liten att jag är villig att ta den.

Därför ser mitt nätverk nu ut såhär:

Inte så dumt va? Eller är det dumt? Isf, kommentera och hjälp mig förstå.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Linus Anderås oktober 30, 2010, 16:46

  På de flesta lite dyrare routrarna kan man isolera användarna från varandra. Om man av misstag delar ut något…

 • Linus Anderås oktober 30, 2010, 16:46

  På de flesta lite dyrare routrarna kan man isolera användarna från varandra. Om man av misstag delar ut något…

 • Ulf Hedlund oktober 30, 2010, 21:26

  Jag skulle säga ”good enough”. Har du E. Vil Hacker som granne finns det fortfarande vissa möjligheter för honom att göra onda saker, men det kräver betydligt mer kunskap än att installera Firesheep.

 • Ulf Hedlund oktober 30, 2010, 21:26

  Jag skulle säga ”good enough”. Har du E. Vil Hacker som granne finns det fortfarande vissa möjligheter för honom att göra onda saker, men det kräver betydligt mer kunskap än att installera Firesheep.

 • Anonym oktober 31, 2010, 16:14

  Har inte så bra koll på tekniken, men jag tycker din inställning är underbar. =)

 • Anonym oktober 31, 2010, 16:14

  Har inte så bra koll på tekniken, men jag tycker din inställning är underbar. =)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.