≡ Menu

Så skickar du grupp-sms med Iphone

Jag har idag tillbringat hela förmiddagen med att försöka utreda varför det inte går att skicka grupp-sms med Iphone.

Det är min far, som precis har införskaffat en ny telefon, som tidigare använt funktionen flitigt. Men vid övergången till Iphone fanns inte funktionen ”gruppkontakter” eller ”sändlistor” med. Iphone själva tycker att det räcker att man kan lägga till flera mottagare i ett sms och sedan återvända till ”sms-tråden”. Men det är meckigt. Inte minst när man administrera stora sändlistor där man vill kunna ta bort och lägga till folk.

Lösningen är helt enkelt att skaffa en app. Det finns flera. Gratisappen Group text, till exempel.

Det här var inte den svåra delen. Det svåra var att förstå varför inga sms gick iväg när man försökte skicka till flera samtidigt. Allt såg bra ut, men skickade man till fler än 10 personer tycktes inga meddelande skickas alls.

Tydligen finns en begränsning – eller bugg – hos Apple om att man inte kan skicka till fler än tio personer. Som också slår ut de här apparna.

Men det finns ett sätt att lösa det: Genom att slå av Imessage och MMS-funktionen i inställningar->meddelande. Då fungerar allt igen!

Buggen ska vara inrapporterad till Apples utvecklingsteam och förhoppningsvis rättas det i en kommande uppdatering. Fram tills dess får man gå in och slå av mms-funktionen och Imessage varje gång man ska skicka gruppsms.

”it just works”? Knappast.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Marcus Johansson april 10, 2012, 16:17

  Ett annat tips är gratistjänsten SMSgrupp.se, finns dels som app eller bara som telefonnummer. Skapa en grupp med upp till 50 medlemmar och skicka sedan ett sms till vanlig kostnad till det gemensamma numret och alla får var sitt sms.

  • Nilsmarkuslarsson april 10, 2012, 16:22

   Jag instämmer med att detta är det bästa förslaget på att skicka sms till flera personer samtidigt. Det är framförallt plattformsöverskridande

  • Emanuel Karlsten april 10, 2012, 16:26

   Det var just begränsningen som gjorde att det gickbort. Saxat från smsgrupp.se: ”En grupp kan ha upp till 25 medlemmar”

   • Marcus Johansson april 10, 2012, 16:59

    Såg det också, frågan är vad som gäller. Saxat från lite längre ner på förstasidan på smsgrupp.se: ”No extra costs
    Creating groups is free. A group can have up to 50 members and when you send a message to the group you only pay for a single text message even though it goes out to the entire group.”
    Dock kostar det ju som ett sms till skillnad från andra appar där man betalar för alla sms. Å andra sidan har väl alla gratis sms nu för tiden ändå så det kanske är irrelevant.

    • Emanuel Karlsten april 10, 2012, 17:18

      Problemet är, oavsett det, detsamma. Att man själv vill kunna välja om man ska skicka till 2 eller 102 personer.

     • Marcus Johansson april 10, 2012, 17:25

      Jag förstår, för mig som tidigare använt SonyEricssons grupptjänst (med begränsning på 15 personer) var det det ändå ett lyft och väldigt smidigt att man inte behöver ha alla numren i sin egen adressbok, kunna administrera det via datorn etc. Men det är ju fantastiskt om apparna du nämnde inte har någon begränsning alls! Dock skulle jag aldrig orka avaktivera MMS och iMessage varje gång jag skickar gruppsms… Hellre då skicka till ett sms till tre nr om jag har 101-150 personer.

 • Martin Schöld april 13, 2012, 15:49

  Men fortfarande inga bra lösningar för MMS… Hur många som precis fått barn har inte stött på det problemet?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.