≡ Menu

SD-politiker sa att muslimer inte var människor – men det spektakulära är att ingen reagerade

Det finns en slags självklarhet i hur Sverigedemokraterna nu hanterar sin politiska skandal. Men också något som skaver.  Vad som hänt är alltså att den nybakade SD-politikern (hans första landsmöte) yttrade det vidriga omdömet om muslimer, och aktivistsajten ”Inte rasist, men” publicerade utdraget i flera sociala kanaler. Det är värt att se i sin helhet:

Efter den publiceringen och efter att traditionella medier gjort en ansvarsutkrävning, reagerar SD kraftfullt. Politikern, som heter Martin Strid, skickas hem från Sverigedemokraternas landsdagar och partiet aviserar att han ska snabbutredas för uteslutning. Det är ett tydligt avståndstagande i vad som ser ut att bli en kännbar kris för partiet. Bra hanterat, såklart. Men också bara ett spel för gallerierna?

För det mest spektakulära är inte en nybakad SD-politikers kränkande utspel, utan att gräddan av Sverigedemokraternas politiker sitter och lyssnar – och inte reagerar. Inte höjer på ögonbrynen, Inte begär replik.
Tvärtom.

Går man igenom sändningen ser man istället hur näste talare, vice partiledare och SD-veteranen Jonas Åkerlund, direkt efter Martin Strid får ordet. Inte med ett ord nämner Åkerlund vad han nyss hört.
Under samma sekvens, alltså en minut efter Strid lämnat podiet, zoomar kameran in på Sverigedemorkaternas absoluta toppolitiker, gruppledare Mattias Karlsson och partisekreterare Richard Jomshof. Alla andäktigt lyssnande, ingen särskilt upprörd över att någon nyss sagt att muslimer – inte ens ex-muslimer! – fullt ut är människor. (Senare ska han säga att han förberedde sig, ”tänkte på andra saker just då”)

Näste talare, Göran Eklund, Blekinge, hyllar istället ”det mesta som sagts härinne” och är ”stolt över att tillhöra ett så bra gäng”.

Samtidigt sveper SVT:s kamera mot den kulturpolitiske talespersonen, Aron Emilsson som är föredragande från partiet. Han kommer senare säga till Sydsvenskan att han inte ”hörde hela inlägget”. Det kanske stämmer, men här, två minuter efter Strids inlägg, lyssnar han uppmärksamt. Faktum är att han efter näste talare, Robert Håkansson och sedan igen efter Fredrik Lindahls inlägg, snabbt väljer att gå in och ge replik på vad de båda sagt, för att förtydliga eller kommentera. Men någon minut tidigare, efter att Strid kommenterat muslimers mänskliga värde? Tystnad.

Det är viktigt att ha med sig den här bilden. Att när någon talar om att muslimer inte är människor är det inte en spektakulär sak för partiet. Inte ens när det sägs i partiets heligaste rum framför partiets dignitärer. Först när det lyfts upp, pekas ut agerar partiet och försöker ta så mycket avstånd man kan.

För den som ser hela det efterföljande videoklippet är det dock svårt att se det som något annat än att attityden och åsikten inte är särskilt avvikande eller spektakulär i det Sverigedemokratiska partiet.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Zudden november 26, 2017, 18:53

  Om han utesluts är det inte för de här åsikternas skull, för de är helt
  okej inom SD. Då är det i så fall för att han uttryckte dem offentligt.

 • Nowis november 27, 2017, 00:02

  Men Karlsten. Är något av det han säger felaktigt? Är det inte dödsstraff på att lämna Islam, kritisera Islam och skämta om Islam? Ja eller Nej?

  Vad kallar vi sektmedlemmar av den här typen? Visst är de människor, men också i behov av räddning för att kunna fungera i något slags civiliserat samhälle.

  Eller?

  Försvarar du dödssekter Emanuel Karlsten??

  • Anders Jackson november 27, 2017, 07:54

   För det första, nej. Det är inte alls sant. Kristendomen är isf mer en dödssekt som ber till en zombie.

   Resten av ditt inlägg är samma trams, och inte värt att kommentera.

   Sedan så har alla människor lika värde. Det sägs i grundlagen och de mänskliga rättigheterns. Men uppenbarligen är det inte så i SD.

   Slutligen, när folk och media uppmärksammar SD om detta, och det blir polisanmälan. Först då reagerar partiet och tar avstånd från det han, och du, säger. Och han hots med uteslutning.

   Så Nowis, om du är medlem i sekten SD, så förstår jag att du inte törs framträda med ditt namn. Eftersom du då kommer att uteslutas. För du är väl inte med i den innersta, ”untouchble” kretsen runt Åkesson? Är du inte det, så är du förbrukningsbar, som Strid är…

   • Vandraren november 27, 2017, 15:44

    Så Anders, islamister som våldtar, halshugger och bränner m.m kvinnor och barn ingår i människors lika värde? Det faktum att du tycker kristendomen är mer likt en dödssekt för att tillbedja en zombie är otroligt korkat. Och du anklagar Nowis för att framföra ett tramsinlägg.

    • Anders Jackson december 6, 2017, 18:19

     Vandraren, brukar du gå in på websiters kommentarsfält och svamla om vad andra tycker?

     Ja, alla människor, oavsett vad de gjort, har samma värde.
     Alla människor skall även står för sina handlingar och BARA dömmas för det de gjort.

     Du har väl läst mänskliga rättigheterna för Europa och FN? Där framgår detta rätt bra.

     Men för att följa din retorik. Du tycker väl inte att mänskliga rättigheterna är något bra. Att alla länder, som exempelvis Sverige, inte skall behöva följa dem?
     Du tycker väl även att man inte skall behöva följa sveriges grundlagar?

     Oavsett vilken bakgrund våltäktsmän har, de flesta i Sverige är svenskar, vilket du borde förstått av uppståndelsen nu när kvinnor äntligen vågar berätta.

     Kristendomen tillbedjer en människa som gått upp ur sin grav. Låter mycket Zombie för mig. Mohammed är död, och är en människa.

     Och ja, Bibeln är mycket mer fördömmande än Koranen. Och koranen är mycket mer förlåtanden än Bibeln, även om vi räknar bort gamla testamentet. Det är fakta.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.