≡ Menu

Skolpersonal inte särskilt drabbade – trots öppna skolor

Debatten rasar nu världen över kring om skolor ska öppna, trots pandemin. I Sverige har skolor för de yngre åldrarna varit öppna under hela pandemin, och därför har vi en del unik data. Folkhälsomyndigheten publicerade en något bortglömd rapport om detta för några veckor sedan. Där kan man läsa vilka yrkesgrupper som varit mest utsatta. Skolpersonal finns inte ens med på topplistan, utan är generellt inte någon särskilt utsatt grupp.

Topplistan ser ut enligt följande.

Taxiförare och pizzabagare alltså i topp. Om vi istället ser det i tabellform ser det ut såhär.

En bra bit efter toppen kommer alltså skolpersonal. Men för att granska just denna bransch utsatthet finns ett särskilt stycke just kring dessa i Folhälsomyndighetens rapport. De som varit hårdast drabbade är grundskolelärare och elevassistenter, medan gymnasielärare – som haft distansundervisning mesta delen av tiden – är drabbade i mindre grad. Förskolelärare är också mindre drabbade.

Antalet fall som inkluderas i studien är 3188 och de kommer från perioden 13 mars till 27 maj. Personer med bekräftad covid-19 samkörts med register för yrkesklassificering vid SCB. Faktorer som kan ha betydelse, men som inte presenteras i rapporten, är livsvillkor, levnadsvanor och underliggande sjukdomar.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen.
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • Bengt Hansson juli 16, 2020, 19:54

    Tack för bra sammanställning. Antar du sett https://www.sciencemag.org/news/2020/05/how-sweden-wasted-rare-opportunity-study-coronavirus-schools som sågar den svenska linjen nästan lika illa som de många nyligen publicerade amerikanska rapporterna om Sverige (tex i normalt vettigt rapporterande STATnews).
    Verkar som att USA, liksom flera europeiska länder, behöver någon att klanka på och Sverige är den stora syndabocken. I tex Norge för att ta politiska poänger, men i USA…. Och ständigt denna rapportering (ffa i utländsk media) som att Sverige=Stockholmsregionen.
    Tack Tyskland och Belgien som har tagit sitt förnuft till fånga ang karantänsregler och Danmark för att man åtminstone tittar på regioner för sina. Någorlunda vetenskapliga bedmningsgrunder tillämpas där.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.