≡ Menu

Spotify hjälper oss dölja våra skämslåtar!

För några år sedan gick det ett meme i svenska bloggosfären. Dela med dig av dina värsta skämslåtar. De du aldrig skulle visa för någon att du spelade. Det var bland de mest besvärliga saker jag gjorde. Som jag skäms över viss musik jag lyssnar på. Sådant som jag, om någon skulle hitta den, skulle skratta nervöst och säga ”den där, den måste min tolvåriga syster lagt till!”.

Jag rankar fortfarande min bloggpost med mina fem skämmigaste låtar som det mest nakna och mest hemska jag skrivit.

När Spotify lanserade sitt sociala lyssnande tillsammans med nya Facebook, där man delar varje låt man lyssnar på, återaktualiserades det här. Står vi verkligen för all musik vi lyssna på? Vill vi verkligen dela allt? Facebook har en idé om att hyvla ner tröskeln här. Om alla delar allt blir saker mindre pinsamma. När alla är nakna är ingen naken, liksom.

Men tills vi är där påverkar det vårt lyssnande. Jag sa det på Nyhetsmorgon i morse när jag berättade att jag slutat lyssna på Celine Dion för att jag knappast stod för att jag lyssnade på sånt skit. Ett guilty pleasure jag knappast vill identifieras med eller av.

Spotify har lyssnat på alla de här tendenserna de senaste dagarna. Följt de noga. Det märks inte minst när själva grundaren, @eldsjal, engagerade sig i en tråd där @bisonblog förklarade att han nu valde att blocka hela Spotify från sitt flöde.

Men mest tydligt blir det såklart av den funktion de presenterade i dag:

Vi har att göra med ett skämsfilter! Och jag älskar det. Uppdatera Spotify och få ett nytt val i ”file”-menyn, ”private listening”:

Plötsligt kan du spela all skämmig musik du har utan att någon någonsin ser!

Och ja, det är ängsligt. Ja, det är fånigt att inte stå för min musik. Men det är lätt för dig som inte bor på hipster-söder och får möta föraktfulla blickar på vägen hem för att du stått i rikstv och sagt att du gillar Celine Dion.

Nu är det bara du och jag, Celine! Resten av dan!

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
  • sveguenther september 29, 2011, 19:44

    Lucky you! Tyska simfy har inte det. När jag lyssnar pa Jennifer Lopez´”let´s get loud” och dansar runt i lägenheten kan  jag bara  skylla pa ungarna. Funderar pa att göra en skämsspellista pa simfy och komma ut ur garderoben…Skönt att höra att man inte är ensam :)

  • Anonym september 30, 2011, 07:25

    Varje gång du skriver om ängsliga Stockholm blir jag så glad att jag hållt fast vid att aldrig flytta dit. Keep it coming :)

  • Alma Mater oktober 1, 2011, 07:18

    Åh vad skönt att bo i skogsbrynet i Norrbottens inland. Har aldrig reflekterat över skämslåtar ens. Och jag sjunger glatt med i Céline Dions Pour que tu m’aimes encore på högsta volym utan skammens rodnad på mina kinder .

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.