≡ Menu

Tegnell: Jag tror inte coronans dödlighet skiljer sig så mycket från den årliga influensan

Coronaviruset behöver inte vara mycket värre än den årliga influensan. Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju igår.
Han säger också att delar av Sverige visar tecken på flockimmunitet.
Påståendet bekräftades under den svenska presskonferensen idag.

Så vad menar han?

Det var under en dryg timmes lång intervju med den amerikanska stiftelsen German marshall fund (GMF), som Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell berättade att han håller fast vid teorin om att coronaviruset kan likställas med den årliga influensan när det gäller dödlighet. Han berättar hur den årliga influensan varje vinter skördar mellan 1500 och 2000 liv i Sverige.

GMF:Kan man säga att coronaviruset är dödligare än influensan?
”Vi diskuterade det, särskilt i början, när jag ganska ofta jämförde coronavirus med den årliga influensan och jag sa att antalet döda kanske inte skiljer sig så mycket. Och jag tror fortfarande att det kan vara sant”.

Han fortsätter att förklara att skillnaden är att med coronaviruset blir många sjuka samtidigt, jämfört med influensan där mellan fem och sju procent av befolkningen blir smittad.

”Nu har vi mest sannolikt kanske 40-50 procent av vår befolkning som blir infekterad innan vi ser slutet på detta. Det är tio gånger mer. Och såklart, då blir även ovanliga händelser som död och annat ganska talrika. Men om det är mycket värre än den årliga influensan eller inte, det är något vi kommer att få diskutera under de kommande åren.”

Under dagens presskonferens fick jag chans att be Tegnell vidareutveckla tanken, men han menade att det inte finns mycket mer att utveckla. Det ska dock noteras att Tegnell i sitt svar skiftade begrepp och inte längre pratade om den årliga influensan, utan influensapandemier:

”Jag säger som det är, att när vi sett helheten då kan vi sätta oss ned och ta en ordentlig funderare på vilket sätt drabbade det här samhället mer än de influensapandemier vi haft de senaste hundra åren, eller hur drabbades det mindre. Jag tror vi ska vänta tills det är klart.”

Min tid för frågor avbröts innan följdfrågor kunde ställas, men en förklaring till Folkhälsomyndighetens något kyliga hållning kan möjligtvis gå att finna i att myndigheten hittills inte har konstaterat mer än lite överdödlighet i Sverige. Som denna blogg tidigare visat har det inte dött dramatiskt många fler svenskar i år, än snittet för tidigare år. Särskilt inte jämfört med 2018, då Sverige drabbades hårt av influensan.
Det skulle därför vara rimligt att anta att Tegnell ser det som att de som hade dött av en tuff influensa, nu också dör av coronaviruset.

Ytterligare en förklaring skulle kunna vara att Tegnell ser att om influensan hade haft samma spridning som coronaviruset, hade det uppnått samma dödlighet.

Myndigheten har inte återkommit med förtydligande svar vid denna artikels publicering.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.

Läs också:
Tegnell: Jag tror vi uppnår flockimmunitet innan vaccin

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Erik april 16, 2020, 16:15

  Det är ju en viktig skillnad på säsongsinfluensan som vi kan vaccinera oss mot men som ett antal människor dör av i Sverige varje år, och de (fem till antalet) influensapandemier som inträffat de senaste 140 åren. Spanska sjukan skördade upp till 100 miljoner människoliv. Vilken typ är det som avses? Ordvalet är viktigt. Säsongsinfluensa eller Spanska sjukan? Något där emellan?

 • Jonas Rosqvist april 16, 2020, 21:35

  Även om dödligheten i Sverige inte är högre än normalt är den mycket högre i Stockholm. Det kompenseras av resten av landet där uppenbarligen restriktionerna minskar dödligheten. För den är hög här i Stockholm.

 • Annika april 16, 2020, 23:08

  Överdödligheten syns faktiskt tydligt efter senaste uppdateringen hos SCB.

  https://www.scb.se/om-scb/nyheter-och-pressmeddelanden/ovanligt-manga-dog-vecka-14/

 • Nyberg april 16, 2020, 23:43

  Förra veckan nämnde Tegnell att uppskattningsvis 5-10% varit smittade i Stockholm, vilket alltså borde vara jämförbart med en säsongsinfluensa. Uppenbarligen är dödligheten vid COVID-19 betydligt högre än för en vanlig influensa, då det inte brukar krävas kylcontainrar för lik och katastrofläge på regionens samtliga sjukhus vid de årliga influensorna.

  • Sten-Erik Öhlund april 19, 2020, 20:44

   Vad jag förstod av en intervju med en begravningsentreprenör, är inte fallet att det är så många fler döda nu, utan att man väntar med att begrava. Ett alternativ hade varit att kremera och ha en urnbegravning utan kista senare men det är ännu inte så vanligt utan man man har kistbegravning av tradition och sedan kremering. Den intervjuade vädjade att inte skjuta upp begravningen utan kremera, Kanske något att ta upp i en artikel?

 • matsdlinder juni 24, 2020, 18:13

  ”Det skulle därför vara rimligt att anta att Tegnell ser det som att de som hade dött av en tuff influensa, nu också dör av coronaviruset.”

  Men det är ju en helt orimlig förklaring av skillnaden mellan Sverige och t.ex. de övriga nordiska länderna. Där skulle man förstås också ha haft en lika ”tuff influensa” som i Sverige.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.