Så vill de svenska ledamöterna rösta angående artikel 13, 11 och hela Copyrightdirektivet

av Emanuel Karlsten den mars 2, 2019

i Mellansnack

Det blir, som bekant, en sista, avgörande omröstning i Europaparlamentet om Copyrightdirektivet innan det blir svensk lag. Då ska 751 ledamöter rösta om artikel 13, ”internetfilter” och artikel 11, ”länklicens” innan det blir lag i Sverige. Alla andra instanser har sagt ja, inklusive Sveriges regering genom Ministerrådet.

Även Europaparlamentet har sagt ja till en tidigare version, när de röstade under sensommaren 2018. Hela direktivet röstades då igenom till trilogsamtal med en förkrossande majoritetöver 200 rösters marginal. Men när det skulle röstas specifikt om artikel 13 skilde bara knappt 40 röster. Därför skulle det räcka med att bara 40 ledamöter har bytt uppfattning för att artikel 13 skulle ombearbetas – eller falla.

Då, i den senaste parlamentsomröstningen, röstade alla partier emot direktivet i och de nämnda artiklarna – förutom Feministiskt initiativ och Socialdemokraterna.

Frågan är därför hur de svenska parlamentarikerna står nu i frågan?

Här är vad vi vet just nu:

Socialdemokraterna – 5 ledamöter

Det kanske viktigaste beskedet – eftersom Socialdemokraterna röstade för hela direktivet, även om de röstade emot artikel 11 och 13 i september. I mitten på februari uttalade sig ledamoten Jytte Guteland starkt kritiskt mot direktivet, men till denna sajt säger partiets pressekreterare att de ännu inte har bestämt sig.

”Våra ledamöter har bestämt att de vill ha en gemensam diskussion innan de tar ställnng till hur de röstar när ärendet kommer upp i plenum /…/ Innan de har hunnit prata igenom det med varandra avböjer de att kommentera.”

Ett eventuellt besked från partiet kan komma i början på mars. Saken är också känslig, eftersom att den S-ledda regeringen har röstat slutgiltigt ja till direktivet, trots att den tidigare arbetat hårt för att stoppa det.

Uppdaterat 23/3: Anna Hedh skriver under ett ändringsförslag att stryka hela artikel 13, ”internetfilter”.

Miljöpartiet – 3 ledamöter

Som representanter för regeringen har även Miljöpartiet, genom Ministerrådet, röstat ja till direktivet. Men ledamöterna i parlamentet kommer hålla samma linje som i september – de röstar nej.

”Vi kommer rösta nej till artikel 11, artikel 13 och direktivet som helhet”, hälsar ledamöterna genom sin presstalesman.

Moderaterna – 3 ledamöter

Tomas Tobé kandiderar till parlamentet, men är också rättspolitisk talesperson för Moderaterna i riksdagen. Han menar att moderaterna kommer att rösta nej till direktivet som helhet – och artikel 11 och 13.

Liberalerna – 2 ledamöter

De svenska ledamöterna för Liberalerna har varit kritiska utåt och röstade nej senast i parlamentet, men har inte återkommit för ett tydligt svar angående hur de skulle rösta. En presstalesperson meddelar följande via sms:

”De har tydligen precis fått handlingarna med de nya skrivningarna, och har inte hunnit titta närmare på dem. Får be att återkomma närmare inpå omröstningen.”

Sverigedemokraterna – 2 ledamöter

Vänsterpartiet – 1 ledamot

Centerpartiet – 1 ledamot

Centerpartiet röstar mot artikel 11 och 13, men kan tänka sig att med förändringar rösta igenom ett omarbetat direktiv.

Kristdemokraterna – 1 ledamot

Feministiskt initiativ – 1 ledamot

Vändpunkt – 1 ledamot

Ett lite speciellt parti, eftersom det grundades i februari och miljöpartisten och parlamentsledamoten Max Andersson då valde att lämna sitt parti för att ansluta sig till Vändpunkt.

Previous post:

Next post: