Det blir, som bekant, en sista, avgörande omröstning i Europaparlamentet om Copyrightdirektivet innan det blir svensk lag. Då ska 751 ledamöter rösta om artikel 13, ”internetfilter” och artikel 11, ”länklicens” innan det blir lag i Sverige. Alla andra instanser har sagt ja, inklusive Sveriges regering genom Ministerrådet.
Även Europaparlamentet har sagt ja till en tidigare version, när de röstade under sensommaren 2018. Hela direktivet röstades då igenom till trilogsamtal med en förkrossande majoritet – över 200 rösters marginal. Men när det skulle röstas specifikt om artikel 13 skilde bara knappt 40 röster. Därför skulle det räcka med att bara 40 ledamöter har bytt uppfattning för att artikel 13 skulle ombearbetas – eller falla.
Då, i den senaste parlamentsomröstningen, röstade alla partier emot direktivet i och de nämnda artiklarna – förutom Feministiskt initiativ och Socialdemokraterna.
Frågan är därför hur de svenska parlamentarikerna står nu i frågan?
Här är vad vi vet just nu:
Socialdemokraterna – 5 ledamöter
Det kanske viktigaste beskedet – eftersom Socialdemokraterna röstade för hela direktivet, även om de röstade emot artikel 11 och 13 i september. I mitten på februari uttalade sig ledamoten Jytte Guteland starkt kritiskt mot direktivet.
Frågan är också känslig, eftersom att den S-ledda regeringen har röstat slutgiltigt ja till direktivet, trots att den tidigare arbetat hårt för att stoppa det.
Uppdaterat 23/3: Anna Hedh skriver under ett ändringsförslag att stryka hela artikel 13, ”internetfilter”.
Uppdaterat 25/3: Två socialdemokrater röstar för direktivet
Miljöpartiet – 3 ledamöter
Som representanter för regeringen har även Miljöpartiet, genom Ministerrådet, röstat ja till direktivet. Men ledamöterna i parlamentet kommer hålla samma linje som i september – de röstar nej.
”Vi kommer rösta nej till artikel 11, artikel 13 och direktivet som helhet”, hälsar ledamöterna genom sin presstalesman.
Moderaterna – 3 ledamöter
Tomas Tobé kandiderar till parlamentet, men är också rättspolitisk talesperson för Moderaterna i riksdagen. Han menar att moderaterna kommer att rösta nej till direktivet som helhet – och artikel 11 och 13.
Liberalerna – 2 ledamöter
Båda kommer att rösta nej till helheten, utifrån hur artikel 11 och 13 ser ut idag. Jasenko Selimovic skrev om sin hållning i en debattartikel i Computer Sweden. Wikström har också lovat:
Sverigedemokraterna – 2 ledamöter
Vänsterpartiet – 1 ledamot
Centerpartiet – 1 ledamot
Centerpartiet röstar mot artikel 11 och 13, men kan tänka sig att med förändringar rösta igenom ett omarbetat direktiv.
Kristdemokraterna – 1 ledamot
Feministiskt initiativ – 1 ledamot
Vändpunkt – 1 ledamot
Ett lite speciellt parti, eftersom det grundades i februari och miljöpartisten och parlamentsledamoten Max Andersson då valde att lämna sitt parti för att ansluta sig till Vändpunkt.