≡ Menu

Omröstningen om upphovsrätt i Europaparlamentet kan tidigareläggas: ”Vill förekomma protester”

Uppdaterat4: Omröstningen kommer inte tidigareläggas

Upphovsrättsdirektivets avslutande omröstning i parlamentet är veckor bort. Det har preliminärt lagts under mötet i Strasbourg, 25-28 mars, men det har också sagts att det kan senareläggas.
Men nu kommer nya besked.

Jag har i flera omgångar fått tips från ledamöter om att det har pratats om att omröstningen ska tidigareläggas, men det har alltid kategoriserats som osäkert och man har backat från påståendet när jag tryckt på. Men nu går ledamoten Julia Reda (pp) ut publikt och menar att den inflytelserika ledamoten och gruppledaren för stora EPP, Manuel Weber, vill flytta fram omröstningen redan till nästa vecka.

Ett beslut om det ska tas på torsdag, denna vecka, när ledarna för de olika grupperna (kan likställas med partier i riksdagen) träffas.

Beskedet kommer just som tusentals börjar gå ut på gator och torg runt om i Europa och demonstrera mot beslutet och kritiker menar att det är just därför Weber vill ha omröstningen avklarad snabbt: Folk ska inte hinna organisera sig mer. Inte minst är det ett slag för de många protester som planerats runt om i Europa helgen innan beslutet.

Stämmer kritiken skulle det i så fall vara ett tvärt kast: Tidigare har flera ledamöter uttryckt stark skepsis mot att någon skulle ha något emot artikel 13 och 11 och att en majoritet av protesterna är ”botar” eller ”spam” som ytterst orkestrerats av Facebook och Google.

Uppdaterat: Några svenska ledamöter har kommenterat nyheten

Wikström (L)

Federley (C)

Du ser vad fler politiker svarar – om de gör det – genom att klicka upp denna tweet.

Uppdaterat2: EPP har officiellt svarat här, vilket inte motsäger några uppgifter. Julia Reda har bifogat följande bevis, vilket backas upp av den tyska socialdemokraten Tiemo Völken som också har dokument. Informellt finns källor som menar att EPP idag backat och menat att kravet var ett misstag – och att det ändå inte skulle kunna hinna ske, eftersom översättningsarbetet med direktivet inte är färdigt. På torsdag får vi se om EPP tar upp frågan – och om det kommer att tidigareläggas. Just nu ser det ändå inte särskilt sannolikt ut – inte minst på grund av det tryck som skapades efter att ledamöter gått ut publikt i frågan.

Se här vad svenska ledamöter står i frågan om upphovsrättsdirektivet.

Den här texten finansieras av en ännu aktiv insamling på Kickstarter för att bevaka upphovsrättsdirektivet under den sista omröstningen. Texten är skriven under cc-by, en licens som gör den fri att använda var du vill, så länge du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.