Den självsanerande bloggosfären – Egoina, Kissie och viktdebatten

av Emanuel Karlsten den maj 30, 2011

i Medier och internet

Min postning om Kissies ätstörningar fick mycket uppmärksamhet och väckte en bra debatt i kommentarsfältet. Min post var inte riktad till Kissie, utan till oss andra. Som läser, tittar och pratar. Vad kan man göra?

Kanske som Egoina.

Egoina är ingen Kissie. Inte heller någon Blondinbella. Men hon hör till de kanske 50 största svenska bloggarna och når 50 000 unika/veckan. Och framförallt i samma målgrupp som Kissie och gänget.

Det är därför hennes bloggposter från helgen är så viktiga.

I fredags publicerade hon ett mejl från en läsare som beklagade sig över att hennes ”lår går ihop”.


Det är ett gripande mejl och Egoina svarar genom att dela något från sitt eget liv. Om tjejkompisar som varit större än henne, lät ”magen bilda ringar” på stranden, men hur hon själv inte ens vågade ta av sig tröjan. Och så beslutar hon sig för att göra något modigt. Visa sina egna lår. Att de går ihop.

Under bloggposten skriver hundratals tjejer med tårar hur skönt och befriande det var att läsa och se Egoina. Att läsa att det var ok.

Den enorma responsen får Egoina att skriva en ny bloggpost och uppmuntra andra att skicka in lårbilder. Responsen blir omedelbar och enorm. Egoina kan publicera massor av bilder på vanliga, friska lår.

I kommentarsfältet hyllar nu tjejer Egoina för initiativet.

Jag brukar ibland prata om att nätet nästan alltid är självsanerande. Att det finns onda och goda krafter, men om man ger alla utrymme kommer det onda alltid mötas upp, neutraliseras av det goda.

Egoina är en del av den självsaneringen. Hennes beslut att själv vara en motvikt fick hundratals tjejer att själv också våga. Men framförallt fick det ytterligare tusentals att inse att en svulten kropp inte är något eftersträvansvärt.

Det gör mig varm långt in i hjärtat.

Previous post:

Next post: