≡ Menu

Den självsanerande bloggosfären – Egoina, Kissie och viktdebatten

Min postning om Kissies ätstörningar fick mycket uppmärksamhet och väckte en bra debatt i kommentarsfältet. Min post var inte riktad till Kissie, utan till oss andra. Som läser, tittar och pratar. Vad kan man göra?

Kanske som Egoina.

Egoina är ingen Kissie. Inte heller någon Blondinbella. Men hon hör till de kanske 50 största svenska bloggarna och når 50 000 unika/veckan. Och framförallt i samma målgrupp som Kissie och gänget.

Det är därför hennes bloggposter från helgen är så viktiga.

I fredags publicerade hon ett mejl från en läsare som beklagade sig över att hennes ”lår går ihop”.


Det är ett gripande mejl och Egoina svarar genom att dela något från sitt eget liv. Om tjejkompisar som varit större än henne, lät ”magen bilda ringar” på stranden, men hur hon själv inte ens vågade ta av sig tröjan. Och så beslutar hon sig för att göra något modigt. Visa sina egna lår. Att de går ihop.

Under bloggposten skriver hundratals tjejer med tårar hur skönt och befriande det var att läsa och se Egoina. Att läsa att det var ok.

Den enorma responsen får Egoina att skriva en ny bloggpost och uppmuntra andra att skicka in lårbilder. Responsen blir omedelbar och enorm. Egoina kan publicera massor av bilder på vanliga, friska lår.

I kommentarsfältet hyllar nu tjejer Egoina för initiativet.

Jag brukar ibland prata om att nätet nästan alltid är självsanerande. Att det finns onda och goda krafter, men om man ger alla utrymme kommer det onda alltid mötas upp, neutraliseras av det goda.

Egoina är en del av den självsaneringen. Hennes beslut att själv vara en motvikt fick hundratals tjejer att själv också våga. Men framförallt fick det ytterligare tusentals att inse att en svulten kropp inte är något eftersträvansvärt.

Det gör mig varm långt in i hjärtat.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Helen Alfvegren maj 30, 2011, 10:55

  Underbart! Det här var riktigt fint att läsa!

 • Markus "LAKE" Berglund maj 30, 2011, 12:35

  Jag gick in och passade på att at göra lite reklam för Julia Skotts http://kroppsbild.wordpress.com/

 • Doktor Spinn maj 30, 2011, 13:56

  Fantastiskt viktig bloggpost, Emanuel och du behandlar ämnet så bra trots att det väcker så starka känslor där ute. Keep it up!

 • Ellenvingren maj 30, 2011, 14:04

  Well done

 • Cecilia maj 31, 2011, 09:42

  Men what? Håller tjejer fortfarande på med det här med utseende och ”mode” på det här besatta viset? Tjejer = endast behag, putsning av kropp, sexighet, slimmat, inte-uppröra, inte-se-grov-ut, etc. ?

  Newsflash: Tjejer är _astronauter_, _matematiker_, _helikopterpiloter_, världsberömda kockar, _professorer i hållfasthetslära_, lektorer i etologi, kärnfysiker, bagare, etc.

  Det här med slimutseende-tjejer-ihopkoppling måste läggas ner och få dö i frid. Om alla modebloggar ryker på kuppen, är det lika bra, för de föder bara mer och mer skit.

 • Anna Toss maj 31, 2011, 13:23

  Åh man blir så ledsen. Känner många vackra unga tjejer och killar som skäms för sina (i mina ögon) perfekta kroppar. Tänker på vad vi kunde åstadkomma om vi inte la ner så mycket tid på denna ångest, detta späkande.

  Nån hade redan tipsat om Julia Skotts http://kroppsbild.wordpress.com/, jag bidrar även med Illustrated BMI på Flickr: http://www.flickr.com/photos/77367764@N00/sets/72157602199008819/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.