Sverige bygger sin strategi, beräkningar och beslut utifrån hur många bekräftade fall med covid-19 vi har. Men Sverige testar bara personer som behöver sjukvård, eller sjukvårdspersonal. Alla andra skickas hem utan tester.
Och när Sverige nu ökar antalet tester är det framför allt sjukvårdspersonal som testas.
Trots det har myndigheten ingen koll på hur stor del av de positiva svaren som kommer från personal.
Under presskonferensen idag bekräftade Folkhälsomyndigheten det. De bekräftade också att den modell, där Folkhälsomyndigheten räknat ut hur många i Stockholm som beräknas vara smittade av covid-19, bygger på siffror som inte handlar om antalet som söker sjukvård, utan också sjukvårdspersonal. Det bekräftar Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.
– Men den rapporten är från några veckor sedan, då var inte lika många sjukvårdsanställda testade.
Av de 19 000 som hittills testats positivt finns ingen särredovisning kring hur stor andel av dem som kommer från sjukvården. I modellen som användes för att konstatera att ”Stockholm har nått en peak” användes också totalt antal bekräftat smittade, inklusive sjukvårdspersonal. Det bekräftar Folkhälsomyndighetens Disa Hansson.
Riskerar det inte att bli skevt att använda den totala siffran för beräkningar?
– Jo, om siffran förändras över tid blir det skevt. I och med att vi nu börjar att provta många fler personal, när det finns bättre testkapacitet, så blir kurvorna skeva. Vi jobbar hårt på det just nu, att kunna särredovisa hur många som är testade inom den allmänna testningen i vården och hur många som är testade för att de är sjuka. Så ja, det är på gång olika spår för att ha en jämn statstik som är baserad på samma underlag, säger Anders Wallensten.
Så ni har ingen uppskattning idag på hur många som av de bekräftat sjuka kan komma från sjukvården?
– Nej, jag har inte det.
Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen.
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Cirkus Corona har med framgång lanserat människotämjaren Stigmatell. Han har även ett halsbrytande lindansarnummer på kinesisk silkestråd. Att han är svag i matematik och har en tendens att undervärdera sina medmänniskor anses inte vara belastande i statsmaktens strävan att skrämma vettet ur befolkningen – snarare tvärtom. Publikunderlaget verkar dock minska och cirkusdirektionen planerar att lansera ett nytt program före midsommar med ännu mer utmanande nummer.
Frågan är kan man lita på nån data/statistiken? För det stämmer inte alls det som FHM gör.
Provtagning på Stockholmssjukhus visade att var femte anställd hade/har Covid 19.
Grovt sett var 1 som hade symptom och 7 som saknade symptom.
Våra riskgrupper på olika boenden vårdas av personal utan skydd då symptom saknas, en killgissning är att orsaken till spridningen på våra boenden stavas personal utan skydd.
Personalen hade säkert använt skydd om det nu inte var brist pga dålig beredskap.
Blir intressant när fler provresultat redovisas och om FHM drar några slutsatser varför spridningen varit hög på landets boenden.