≡ Menu

Coronaveckan som gått, v17

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 17, 19-26 april, 2020.

Det är nu 2194 som har avlidit i Sverige med covid-19 (inte nödvändigtvis av). Det är en ökning med 654 döda sedan förra veckan.

Det är en stor eftersläpning i rapportering kring antalet döda. Det blir särskilt tydligt i ekonomen Adam Altmejds diagram här nedan. De blå staplarna visar hur antalet döda fyllts på 7-30 dagar senare. De ljusgrå staplarna visar hur det antagligen kommer se ut framåt.

Sveriges radio gjorde i veckan en uppmärksammad genomgång som visade att Tegnell vid minst tre tillfällen tagit upp att läget med antal döda stabiliserats på 60 fall per dag. Senare har det visat sig att dödstalen ligger på 90 per dag.

Överdödligheten i Sverige är också påtaglig nu. Varje måndag uppdaterar denna blogg siffrorna över antal döda i år, jämfört med en femårsperiod bakåt, och där är det nu tydligt att covid-19 nu slår hårt mot Sverige och inte kan förklaras med att de som hade dött av andra sjukdomar nu dör av covid-19. Samtidigt visar en internationell jämförelse att Sverige överrapporterar dödsfall i betydligt högre utsträckning.

I veckan publicerades också flera studier som indikerade att Stockholm är på väg mot flockimmunitet. Matematikern Tom Britton var först och menade att en tredjedel av stockholmarna var smittade och att hälften skulle vara det i mitten på maj. Karolinska institutet slöt upp i SVT Aktuellt med blodprover som visade att 11 procent av stockholmarna visade antikroppar – en studie de drog tillbaka dagen efter.

Värst miss gjorde i veckan Folkhälsomyndigheten, som under en presskonferens sa att på varje bekräftat fall med covid-19 i Stockholm, finns 999 obekräftade. Just då fanns över 6 000 bekräftade fall, vilket skulle innebära att det fanns 6 miljoner smittade i Stockholm. Hur går det ihop, frågade undertecknad på presskonferensen, men fick inget bra svar. Några minuter senare fick jag tag på analyschefen som menade att ”det blev alldeles galet” – siffrorna var fel. Nyheten fick stor spridning, även internationellt, där bland annat BBC kallade det en ”embarrassment”. Rapporten drogs tillbaka och två dagar senare publicerades den igen. Nu gick det ett bekräftat fall på 75 obekräftade, istället och Folkhälsomyndigheten förklarade att de nu trodde att 26 procent av Stockholm kommer att ha varit smittade med covid-19 den 1 maj.

Beskedet om att Stockholm närmar sig flockimmunitet verkar ha fått uteserveringar att fyllas, något som gjorde att inrikesministern röt ifrån och uppmanade medborgare att anmäla restauranger med trånga uteserveringar. Inspektioner har också utförts och på söndagen stängdes fem restauranger i Stockholm för att de inte följt regelverket. Men de skarpa varningarna struntar studenter i Stockholm i.

Någon annan som bröt mot reglerna var partiledaren Jimmie Åkesson. I veckan avslöjades det att han och hans före detta sambo Louise Erixon tagit beslutet att låta sonen, som har astma, stanna hemma, trots skolplikt. Han är åter i skolan sedan det slagits fast att astmatiker inte är riskgrupp.

Även lokalpolitikern Urban Persson har hamnat i blåsväder sedan han reste till Stockholm för att försöka smittas av corona. Han slickade bland annat på ett trappräcke. När han sedan, på grund av smittorisk, inte släpptes in på budgetsamtal i hemkommunen Storfors anmälde han dem till JO. Senare ångrade Persson hela tilltaget, även om det var ”mest på skoj”.

Mest på skoj, sa USA:s president Donald Trump att hans uttalande om att injicera desinfektionsmedel också var. Eller att det var ”sarkasm”, rättare sagt. Vilket är logiskt sett till uttalandet, men uppenbart falskt om man hör honom tala om det. I veckan fick det stor uppmärksamhet, inte minst kameravinkeln som avslöjade hur läkaren i hans team reagerade:

Under veckan har också flera från sjukvården gått ut och berättat om sina upplevelser inifrån IVA. Läkaren Amelie Frie berättar om hur otroligt fysiskt påfrestande IVA är och varför det inte är möjligt att ta in vem som helst dit. Även Stephanie Tigerschiöld berättade om sin patient. I veckan fick vi också det första svenska dödsfallet bland sjukvårdspersonalen, sjuksköterskan Marielle Debruhl.

På Instagram hamnade medieprofilen Calle Schulman i blåsväder efter att ha uttryckt sig kränkande mot sjukvårdspersonal, vilket väckte stor uppmärksamhet. Han bad senare om ursäkt.

Calles bror, Alex, blev slagträ när en av de 22 forskarna som kritiserat Folkhälsomyndigheten skrev ett ”J’accuse” i Aftonbladet debatt, och önskade upprättelse, både för sig själv och debatten.

Kärleken till Tegnell verkar dock inte avta i Sverige, en svensk ska tatuera in Tegnells ansikte, vilket Tegnell fick reagera på:

Ute i världen fortsätter naturen må bättre av covid-19. I flera länder lättar avgaser och fog som annars legat tät. Ekot visar bilder:

Och till sist: Dagny Carlsson, 107, är inte rädd för corona:

Det var allt för den här veckan, skriv i kommentarerna om det är något du saknar från veckan som gått!

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Jolin april 26, 2020, 22:11

  Tack för dina utmärkta sammanfattningar!

  • Hanna april 26, 2020, 23:55

   Någon som vet om FHM planerar att bekräfta sin analys o modell på antalet smittade i Stockholm med ett statistiskt säkerställt urval o antikroppstest?
   Vore intressant då jag uppfattat att modellen bygger på flera antagande som ännu inte kunnat verifieras.

  • Bertil Karlsson april 27, 2020, 09:46

   Skulle det inte vara möjligt att ändra texten på det första diagrammet så att det står t ex ”Swedish Covid-19-reported mortality”. Varför skall det vara så svårt att rapportera sakligt.
   (De gråa staplarna kan helt utgå)

 • Helen april 26, 2020, 22:55

  Jättebra sammanfattning! Och snyggt med länkarna!

 • Ellen april 27, 2020, 00:14

  Detta var din bästa sammanfattning hittills! Bra att du lyckas vara objektiv och lyfta flera olika röster.

  Det enda som jag är fundersam över är att Tegnell med fler verkar säkra på att teorin om flockimmunitet när WHO går ut med att det är osäkert. Dels är det osäkert hur många som faktiskt blir immuna efter att ha drabbats av Covid-19. Sen är det osäkert hur länge en är immun. En månad? Ett halvår? Ett år? Om immuniteten endast ”räcker” en kortare tid är Sveriges strategi moraliskt tveksam. Enligt mig.

 • Michael Werner april 27, 2020, 09:39

  otroligt bra att du uppmärksammade felräkningen. Det visar hur viktigt det är att bevakningen inte bara tar emot informationen och skickar den vidare utan även gör en analys av siffror och annan fakta.
  Nu när hälften av journalisterna är permitterade och inte får jobba är det ännu viktigare med både instinkt och initiativ som ditt. Kör så det ryker. Du kommer ha en unik position när det här är över

 • Janne Pehrson april 27, 2020, 10:51

  Håller med flera av tidigare kommentarer.
  Delar ditt inlägg så fler kan ta del av viktig infiormation.
  Trist läge för alla men vi får stå ut. Jag tror att Sverige har ett bättre läge än många andra länder när det vänder.

 • Oscar april 27, 2020, 21:11

  Tack för din bra sammanfattningar! Kan tipsa om denna mycket välskrivna brittiska artikel: https://unherd.com/2020/04/which-epidemiologist-do-you-believe/ Den är en slags uppföljning på intervjun med Johan Giesecke som du länkade förra veckan.

  Funderar även lite på att det alltid snackas om att Stockholm kommer uppnå flockimmunitet först i Sverige, men om man tittar på antal smittade per 100 000 invånare borde det väl rimligtvis vara Sörmland som når dit först? Även Östergötand och Örebro borde väl inte vara speciellt långt efter Stockholm om man går efter dessa siffror? Tänker jag fel eller är det bara så att alla ser detta som självklart?

 • Christina maj 3, 2021, 09:02

  Hej, men visst är siffran för antalet avlidna med covid felskriven i början? Förra veckan var det 13 923 och 2194 verkar lite otippat efter ett tillägg på över 600. Annars som vanligt en jättebra sammanställning!

  • Christina maj 3, 2021, 09:07

   Äsch hamnade ju på fel år, förlåt!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.