≡ Menu

Absolut vodka skulle skatta 600 kr/liter för handspriten – nu lättar Skatteverket på reglerna

Absolut vodka ställde om produktionen för att göra etanol som skulle möta vårdens enorma behov av handsprit. Men då skulle de plötsligt betala miljoner i skatt.
Nu lättar Skatteverket på reglerna.
– De har sitt godkännande imorgon, uppger Skattemyndigheten.

Turerna kring vårdens behov av handsprit har varit många. Redan för två veckor sedan larmades det om brist på etanol, grunden för handsprit, varför Absolut vodka erbjöd sina tjänster. Men då kom smällen: Företaget skulle betala 600 kronor per producerad liter.

De kontaktade Skatteverket som menade att det gick att komma runt, om de skickade in rätt blankett. Men det skulle ta en till två veckor.

– Då blåste topplocket, säger Olof Holmer, vd på Kosmetik- och hygienföretagen. (Kohf)

KOHF sökte berörda myndigheter och försökte sätta tryck i frågan. Enligt källor till denna blogg behandlades frågan hela vägen upp i regeringskansliet. Och därefter fick det effekt. För nu har Skatteverket skapat ett snabbspår, även om de är noga med att det inte handlar om dispens, utan om ett godkännande som nu bara går snabbare.
– En till två dagar ska det nu ta att få sitt godkännande, säger Titti Campalto, enhetschef på Skatteverket.
Kan alla nya etanolproducenter räkna med det?
– Har man redan ett godkännande för att tillverka alkohol, så ska det här inte vara ett problem. Då kan du hantera det på ett sådant sätt att skatteskyldigheten inte inträder i det här fallet, säger Campalto.

Det innebär att svenska myndigheter har underlättat i snart tre steg i en akut situation. Den första var kemikalieinspektionen, som behövde ge ett förgodkännande för produkterna.
– Det gick snabbt som rackarn, säger Olof Holmer.

Det andra var Skatteverket, som nu skyndat på. Och det tredje är denatureringsreglerna. Det vill säga det medel som måste blandas ned i spriten, för att göra den odrickbar. Vanligtvis blandar handsprittillverkarna ner propanol, men även det är en bristvara. Men det finns fler andra alternativ och Folkhälsomyndigheten har snabbutrett en lösning som släpptes under onsdagkvällen.

Olof Holmer

Det innebär att producenterna kan börja göra handsprit ikväll?
– Ja, ikväll eller imorgon.

Finns det en affär i det här för företagen som producerar etanol?
– Jag kan inte svara för alla, men åtminstone Absolut vodka skänker detta, och då kan man fundera på varför, men det skadar dem såklart inte att de får en massa positiv PR.

Vad kommer detta innebära för tillgången av handsprit för sjukvården?
– Det jag kan säga är att vi nu har tillsett att hela kedjan fungerar, från framställning till produktion, så att vi i varje läge inte längre ska lida brist på handsprit, säger Olof Holmer, på Kosmetik- och hygienföretagen.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Peo Lindén mars 26, 2020, 13:19

  Denaturerad etanol har aldrig varit skattepliktig.
  Pernod flyttar över skatteansvaret på (handsprits)tillverkaren som sedan i sin tur meddelar SKV att etanolen är denaturerad.
  Förstår inte problemet, det är ju en daglig rutin för ett företag som handlar med etanol, eller?

  • Emanuel Karlsten mars 26, 2020, 13:24

   Absolut vodka denatuerar inte, det gör producenten. Absolut producerar och levererar etanolen.

   • Peo Lindén mars 26, 2020, 13:42

    Ja, det var ju precis det jag skrev…
    Förutsätter att (handsprits)producenten har skatteupplag, precis som alla andra i branschen som pysslar med etanol.
    Pernod flyttar över skatteansvaret till producenten som sedan meddelar SKV att den är denaturerad och därmed inte skattepliktig (för alkoholskatt) längre.
    Det är inte en krona alkoholskatt så länge det inte går utanför skatteupplagen, det är ansvaret som flyttas inte pengarna.
    Finns ingen alkoholskatt som betalas in mellan producenter, det sköts vanligtvis via EMCS.

 • Mac mars 26, 2020, 17:50

  Är väl bra om de kan göra riktig handsprit istället för att folk tror det räcker med vodka, som inte fungerar, för det måste vara minst 60%.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.