≡ Menu

Efter Arbetsmiljöverkets stopp för skyddsvisir – Region Skåne hittar kryphål: ”Andra regioner får gärna kopiera oss”

Vårdens behov av skyddsmaterial är skriande, men Arbetsmiljöverkets regler sätter stopp för privatpersoner och företag som vill donera, avslöjade denna blogg igår.
Men nu har region Skåne hittat ett kryphål: Regionen tar själva producentansvar för medborgarnas 3d-printade skyddsvisir.

Uppdaterat: Efter denna bloggs granskning har Arbetsmiljöverket nu sagt att de inte kommer bötfälla de som till exempel 3d-printar.

Vården går just nu på knä och bara i Malmö och Lund behöver sjukvårdspersonal tusen skyddsvisir om dagen – betydligt mer än vad marknaden just nu kan erbjuda. Trots det stoppar alltså regelverket sjukvården att ta emot donationer från företag som vill hjälpa till.

Men nu har Region Skåne övermannat byråkratin – med byråkrati.

Det är två lagstiftningar som sjukvården behöver ta hänsyn till. Den ena gäller kravet på CE-märkning för medicinutrustning. Här finns ett undantag om sjukvården själv är producent. Undantaget gäller endast för produkter som inte går att hitta på den kommersiella marknaden.

– Och där anser vi att vi är nu, vi får inte tag på material nu och det är nu som vi har problemet, säger Einar Heiberg, forskare klinisk fysiologi vid Skåne universitetssjukhus och den som tagit ett särskilt ansvar att reda ut möjligheterna för regionen.

Därför kommer Heiberg och regionen stå som formella tillverkare.

–  Vad Region Skåne har gjort är att, tillsammans
med personer och företag som engagerat sig, införa en
kvalitetskontroll där vi dokumenterar tillverkningen och där montering sker hos oss, på ett centralt ställe. Då blir Region Skåne den formella tillverkaren, säger Heiberg.

Den andra lagstifningen är arbetsmiljölagstiftningen. Det är den som Arbetsmiljöverket behandlade i sin snabbutredning, som landade i att privatpersoner eller företag inte kunde hjälpa till. Men här finns också ett arbetsgivaransvar.

– Arbetsmiljöverket kan vid inspektion sätta skyddsstopp om vi använder den här utrustningen, men det kan den lokalt ansvarige också göra, om vi inte har någon utrustning alls.

Det är alltså upp till den ansvarige på respektive arbetsplats att ta ett beslut mellan att ha skyddsvisir som vid inspektion skulle kunna leda till skyddsstopp, eller att inte bära skydd alls. Med den utgångspunkten tycker regionen att beslutet är enkelt.

– Det kommer vara upp till varje verksamhetschef, på respektive avdelning att sedan avgöra hur de vill göra. Men de kan luta sig på att vi har gjort en riskanalys och vi har följt regelverket på tillverkningssidan. Sedan får de ta en arbetsmiljöbedömning, säger Heiberg. 

Och behovet är enormt.
– Just nu finns önskemål från region skåne om tusen skyddsvisir om dagen, betydligt fler än vad vi kan producera. Och det är nog bara i Lund och Malmö.

Så privatpersoner kan nu skicka in de skyddsvisir de printat med 3d-skrivare, till er?
– Ja, om vi kan få bekräftelse på att de följer våra föreskifter. Sedan kommer vi att sätta ihop dem på ett centralt ställe. De får gärna ta kontakt med oss.

Gäller det bara Region Skåne?
– Ja, men om andra regioner vill får de gärna kopiera oss, men de måste skapa ett eget system med kontroll, de måste stå som sin egen tillverkare.

Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen. 
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Billy mars 25, 2020, 15:12

  Arbetsgivare som använder skyddsutrustning som inte är CE-märkt riskerar inte få sanktionsavgifter. Arbetsgivaren ska dock säkerställa att den skyddsutrustning som används inom hälso- och sjukvården ska vara säker och ge ett ändamålsenligt skydd. På grund av rådande läge snabbutreder Arbetsmiljöverket nu möjligheten att tillfälligt godkänna icke CE-märkt skyddsutrustning.

  https://www.av.se/nyheter/2020/inga-sanktionsavgifter-pa-grund-av-skyddsutrustning/

 • Malu mars 25, 2020, 16:17
 • Lars Eyrich mars 25, 2020, 16:39

  Ser en skämtbild på person som sitter bredvid sin hund med dess skyddstrut i plast som används efter operation – med texten ”du måste sluta röra vid ditt ansikte”. Men då vårdare oftast står över patienten skulle denna strut kunna vara mer effektiv än vanlig pannkakorna. Finns på alla hundbutiker. CE-märkt.

 • Lars Eyrich mars 25, 2020, 16:41

  Pannskydd. Inte pannkakor.

  • gåaftån mars 25, 2020, 18:21

   Haha, vah? Stog det så?

 • Mathias Heinel mars 25, 2020, 21:07

  Här är den.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.