≡ Menu

Adlibris automatiska prishöjning och krishanteringen

Igår fick jag tips om att den svenska bokjätten Adlibris höjt priset på Kristian Gidlunds bok. Detta samma dag som Kristian Gidlund gått bort och hela Sverige pratar och berättat hur de berörts av honom.


 
På länken fanns Gidlunds bok som nu kostade 330 kronor. Alltså nästan dubbelt så mycket som priset dagen innan.
Tweeten spreds och flera försökte höra av sig till Adlibris på både Facebook och Twitter.
Ingen svarade.
Några berättade till och med hur de uppmärksammat saken tidigare under dagen, varpå Adlibris raderade deras kommentarer.

Adlibris är fortfarande tysta i alla kanaler. Senare på kvällen får Aftonbladet tag i Adlibris vd som menar att allt varit ett misstag.
”Magnus Dimert förklarar att Adlibris köper boken från tre olika distributörer och att det tagit slut hos två av dem. Kvar fanns en mindre distributör av boken – med ett högre pris, enligt Magnus Dimert.
Adlibris system har då automatiskt höjt priset på boken på sin sajt.
– Det är därför det har hoppat upp till det här hutlösa priset, säger Magnus Dimert.
– Det känns jättejobbigt att det här felet har inträffat med just den här boken just nu.”

Adlibris går nu ut och pudlar på alla plattformar. Priset sänks till 20 kronor under det ursprungliga priset, marknadens lägsta.
Och där kan man väl tänka att storyn tar slut.

Men det finns flera saker som är särskilt tveksamma här. De raderade kommentarerna under dagen hintar om att Adlibris inte alls hade för avsikt att ta tag i det här. Och framförallt: VD:n förklarar själv att systemet gjorde sitt jobb. När en leverantör har slut på böcker går systemet automatiskt över till nästa leverantör och justerar prissättningen efter den.
Pudeln kom efter att media gjort en stor grej av det. Inte nödvändigtvis av att man tycker att man har gjort något fel, eller att ens system är felbyggt. Utan för att bilden av företaget blev för negativ.

Jag säger inte att jag tror att Adlibris är onda här. De ser säkert i efterhand hur illa det ser ut, men det ärliga vore att ta ansvar för sitt system, lova att det inte händer igen genom att bygga in spärrar när priset justeras upp för snabbt. Och framförallt att de medarbetare med Facebookansvar som först larmas under dagen ska känna sig så trygga i företagets policy att de vet att den dramatiska prishöjningen är fel här och direkt kunna gripa in.
Det är en fråga om trovärdighet, som Adlibris redan fått naggat i kanten.

Läs mer resonemang i Facebooktråden
Läs mer om hur Sony höjde priset på album när Whitney Houston dog.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.