≡ Menu

Anmälde TV4:s präst i ”Halvvägs till himlen” – fick svar av Domkapitlet

screenshot 2013-11-27 kl. 23.28.32

Hittade ett brev på Facebook idag som jag måste få dela med mig av lite snabbt. TV4 har under en tid haft en humorserie, Halvvägs till himlen, om några präster i Svenska kyrkan med bland annat Johan Glans i huvudrollen. Någon skickade då in en anmälan till Domkapitlet om saken, eftersom de menade att ”dokumentären” Halvvägs till himlen pekade ut präster som ”skadat kyrkans anseende”. Vilket ju är roligt.

Och ännu roligare att Domkapitlet vid ett möte, efter ”ingående samtal” konstaterat fram till att programmet inte är en dokumentär. Svaret i sin helhet:
screenshot 2013-11-27 kl. 23.14.30

Jag hittade brevet på Facebook och gissar att det kommer först från Norrbyhus Facebooksida.
Efter att ha läst på lite om det blir det ännu bättre.

För anmälaren, Elof Sundin, finns inte. Utan är någons lags påhittad legend som spritts bland studenterna. Allt började på 60-talet, enligt den mycket detaljerade wikipedia-sidan.
”Sundins närvaro började ta sin form på teologiska institutionen under 1960-talets senare del. I undervisningen i Gamla testamentets exegetik skedde i en kurs namnupprop, varvid läraren genom felläsning ropade upp namnet ”Elof Sundin”. Ingen svarade. När saken upprepades vid ytterligare en och två lektioner började någon svara ”ja”. Saken fortsatte. Elof Sundins förmenta existens tog allt fastare former och hans namn började antecknas på olika närvarolistor och skrivningar inlämnades i hans namn och det antecknades också på olika namnlistor när tillfälle gavs. Sundin-legenden gör gällande att skrivningar i hans namn inlämnats i samtliga ämnen och att han faktiskt avlagt teol.kand.-examen.”

Ja sedär, då lärde man sig något nytt.

Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Olov november 28, 2013, 00:01

  nu står det ju inte att de ”kommit fram till” att det inte är en dokumentär, utan att de ”konstaterat” det. dvs det ingående samtalet föranleddes sannolikt inte av någon ovisshet om vad det var som gällde.

  • Emanuel Karlsten november 28, 2013, 00:03

   nu satte jag ju inte ”kommit fram till” som ett citat, men jag ändrar ändå så att missförstånd ska undvikas. tack för att du sa till!

 • Andreas Engström november 28, 2013, 00:51

  Man kan ju undra vem som orkade skriva en hel c-uppsats och lämna in den i ett annat namn än sitt eget. Undrar om det finns någon sanningshalt i legenden rörande hans förmenta examen.

  • Magnus november 28, 2013, 11:14

   Team effort kanske?! :)

   • Andreas Engström november 28, 2013, 22:29

    Låter ju som en rimlig hypotes. :)

    • Avdpos november 28, 2013, 22:40

     med tanke på att flera teologer senare blivit professorer kanske de är i var i ”komplott” med yngre studenter, till allas förtjusning? En inte orimlig tanke för mig. Han har ju doktorerat på det sättet..

 • Elof Sundin november 28, 2013, 06:33

  Och nu väntar vi bara på att någon begär ut min skrivelse. Den är rätt rivig den också.

  bästa hälsningar
  Elof Sundin

 • Pnilla november 28, 2013, 10:58

  Haha… Fick oss ett gott skratt när vi såg brevet… Mvh några av personalen på Arken bokhandel i Lund

 • Marta Axner november 28, 2013, 13:34

  Elof har inte bara en kandidatexamen utan är till och med teologie doktor. Hans doktorsdiplom hänger inramat i salongen på Norrbyhus, och hans avhandling i kyrkohistoria som behandlade stuteriverksamheten vid de svenska biskopsgårdarna fanns i kartoteket så länge universitetsbibliotekets katalog var manuell. Den ska dock ha försvunnit när katalogen digitaliserades…

 • Tina Linde november 28, 2013, 13:51

  Jag har läst boken Elof Sundins dröm och använt på andakter :)
  Hittade den här nu: http://www.duvan.se/prod/Elof-Sundins-drom_944382/ReligionLivsaskadning_88005/SWE/SEK

 • Kjell Blomberg november 28, 2013, 18:24

  Noterar formuleringen att domkapitlet ”med beaktande och glädje” lagt brevet till handlingarna… Har nån sett den förut?

  • Avdpos november 28, 2013, 22:27

   slå upp elof sundin (anmälaren) på wikipedia så förstår du varfår

 • Elof Sundin november 30, 2013, 14:01

  Här följer en avskrift av min anmälan:

  Uppsala tjugoandra söndagen efter Trefaldighet

  i Nådens år 2013

  Högt vördade domkapitel i Lunds stift!

  Undertecknad har i flera veckors tid följt dokumentären ”Halvvägs till Himlen”, som bit för bit har sänts i TV4, och önskar att i det fall förhållandena i församlingen gått högvördiga domkapitlet förbi, göra högvördiga domkapitlet uppmärksamt på nämnda förhållanden.

  Östra Nöbberups församling torde överhuvudtaget vara i behov av högvördiga domkapitlets omedelbara tillsyn, då gudstjänstlivet alldeles stagnerat, styrning och ledning inte verkar fungera och då dokumentären synliggör flera frågetecken kring processen vid vilken den nuvarande kyrkoherden tillsattes.

  Akutast torde frågan om nämnda kyrkoherde vara. Inte nog med att han uppenbarligen går ovarsamt fram med den hjord han är satt att vårda, i den senaste delen (sänd den 23:e dennes) av dokumentären framgick tydligt att kyrkoherden är en uppenbar syndare som obotfärdligen bryter och ringaktar Guds sjätte bud. Förhållandet framstår som särskilt svårt då han brutit en församlingsbos äktenskap, samtidigt som han i församlingens familjerådgivning haft att värna samma äktenskap och skydda dess helgd.

  Jag önskar därför att högvördiga domkapitlet i Lunds stift prövar om kyrkoherden Albin Olsson på grund av sitt levnadssätt eller på annat sätt i avsevärd mån har skadat det anseende en präst bör ha (KO kap 31, §12:4)

  dag som ovan

  Elof Sundin, TD

  Sankt Johannesgatan 16

  753 12 Uppsala

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.