Förra veckan förklarade Sveriges biträdande finansminister Per Bolund att test för covid-19 nu ska vara gratis, vilket möjliggör smittspårning. Detta skulle ”trycka tillbaka smittan fullständigt”. Men nu rättar Bolund sig.
”Att trycka tillbaka smittan fullständigt är givetvis ett mål på lång sikt, och kan till exempel inbegripa ett effektivt vaccin, men där är vi inte ännu”.
Till SVT Aktuellt sa Per Bolund förra veckan att: ”Vi ska spåra upp dem, de som faktiskt har covid-19. Och så kan vi nu se till så att man följer upp, och hittar alla dem som eventuellt kan ha smittats av dem personerna. och då kan vi också trycka tillbaka smittan fullständigt. ”
Beskedet skulle innebära en ny strategi för Sverige, en strategi som tidigare inte kommunicerats av Folkhälsomyndigheten. Under fredagens presskonferens bad jag enhetschef Sara Bylund på Folkhälsomyndigheten att kommentera Bolunds besked. Hon tror inte att det går att trycka tillbaka helt, med hjälp av smittspårning.
– Vi tror att smittspårning i det här läget av epidemin, i alla fall i vissa regioner, kan vara ett kraftfullt verktyg, för att kraftigt minska smittspridningen. Sen om det går att göra helt, det är nog väldigt olika i olika regioner, beroende på var man är och vilken spridning man har just nu, säger Sara Byfors.
Har det gått ut något nytt påbud från er till läkare, för att göra det som Per Bolund sa, att trycka tillbaka smittan helt?
– Ingenting annat än det vi har för äldreboendena. Sen kommer vi också att få ett regeringsuppdrag kring det här, och då får vi se vad det innefattar. Vanligtvis sköter regionerna det här själva.
Nu svarar också Per Bolund på vad han menade. I en skriftlig kommentar rättar han sitt tidigare uttalande och menar att det ”totala tillbakatryckandet” antagligen åtgärdas först med vaccin, inte smittspårning.
”Den övergripande strategin ligger fast. Att trycka tillbaka smittan fullständigt är givetvis ett mål på lång sikt, och kan till exempel inbegripa ett effektivt vaccin, men där är vi inte ännu. Världen kommer sannolikt att behöva leva med coronaviruset en längre tid.”
Bolund menar att det nu handlar om ytterligare insatser för smittspårning och storskalig testning, och att smittspridning ska ”dämpas”, inte tillbakatryckas.
”Dessa åtgärder är en del av regeringens strategi att dämpa smittspridningen, och nu finns det förutsättningar att trycka ner takten i utbrottet ytterligare.”
Men hur ska det gå till? För trots en ökad kapacitet för testning har läkare i regionerna ingen ny information om hur de ska smittspåra. Och den som finns är otydlig.
I förra veckan skrev jag om hur endast 5 av 21 regioner smittspårar samtliga fall, och bland de som svarat ”ja” är det inte helt tydligt om de smittspårar på det sätt Per Bolund nu hoppas. I det smittskyddsblad läkarna har tillgång till, och som är framtaget av Smittskyddsläkarföreningen, definieras smittspårning som att läkaren ska informera övriga i den smittades hushåll. Först om den smittade haft kontakt med vårdpersonal ska aktiv smittspårning påbörjas. Det är också detta blad som flera regioner hänvisar till i Folkhälsomyndighetens enkät.

I enkäten svarar till exempel Region Stockholm att de inte bedriver allmän smittspårning och tillägger: ”Å andra sidan skiljer sig inte den smittspårning som rekommenderas kring bekräftade fall från de allmänna rekommendationer som finns till alla invånare, dvs att alla ska vara uppmärksamma även vid lindriga symtom och i så fall isolera sig i hemmet eller motsvarande”
Så vad är egentligen smittspårning om den inte skiljer sig från de allmänna rekommendationerna? Under fredagens presskonferens frågade jag Sara Byfors även om det. Innefattar smittspårning isolering och testning?
– Det behöver inte innefatta testning, men om du har ett fall och kartlägger vilka kontakter den personen haft, kan den personen själv kan ta kontakt med de som de varit nära. Eller så behöver man hjälp med det, om man varit i ett sammanhang med människor man inte känner. Så det är att uppmärksamma andra lite särskilt på att man ska vara extra vaksam.
Vilket alltså inte är särskilt annorlunda än det generella rådet Sverige redan ger – att stanna hemma om man har symptom.
– Nu har vi det här generella rådet, att har man symptom ska man verkligen inte vara ute och röra sig, utan då ska man stanna hemma. Det blir egentligen den åtgärd man har att ta till. Men i en testning så kan man utesluta vissa individer som inte har blivit smittade, säger Sara Byfors.
Den här artikeln är gratis och tillgänglig med hjälp av personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistik ska vara öppen.
Du kan också bidra, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.
Hör hela svaret från Byfors här (29:01 in):