≡ Menu

Coronaveckan som gått, v14: Smitta hög bland barn / Pandemilag förlängs

Varje vecka sammanfattar jag det viktigaste och mest omtalade som hänt kring coronapandemin – ur ett svenskt perspektiv.
Här är vecka 14 (5 – 11 april, 2021).

13 621 har nu avlidit med covid-19 i Sverige, vilket är en ökning med 123 inrapporterade dödsfall sedan förra veckan. Och nu ökar dödstalen igen, jämfört vecka till vecka, men mer rättvist är kanske att säga att vi har hamnat på en platå i inrapporterade dödstal sett över tre veckors tid. Att dödstalen inte ökar mer – trots att smittan gör det – är en vaccineffekt, menar Anders Tegnell.

Smittan i Sverige är den senaste veckan bland de högsta i Europa (med brasklapp för att det varit påsk i hela Europa och datan kan vara fördröjd). Antalet som försökt testa sig har minskat något sedan förra veckans rekordnotering. Det går därmed se ett mönster att rekorden sker innan storhelger: Förra gången rekordmånga testade sig var veckan innan jul och den senaste rekordveckan, vecka 12, var veckan innan påsk.

Även om många säkert ville testa sig innan storhelger ska det också noteras att senaste inrapporterade helveckan, vecka 13, är den nu näst högsta noteringen hittills för tester. Och att smittan nu, till skillnad från i julas, fortsätter att öka. Totalt har smittan ökat i 9 av 21 regioner. I Kronoberg och Norrbotten ökade smittan med mer än 30 procent och i Uppsala är man på en maxnivå och uppger att allmänheten ska utgå från att alla de möter är smittade.

Det är också en rekordstor andel smittade i de yngsta åldrarna. Totalt står barn nu för 20 procent av de smittade. I de yngsta åldrarna, 5-9 och 10-14, har det de senaste veckorna noterats rekordhöga siffror. Aldrig har så många småbarn varit smittade som nu. Jag har tidigare beskrivit tendensen och att ökningen antas bero på brittiska virusmutationen som just nu nästan helt tagit över i Sverige. Ökningen ska också ses i ljuset av att allt fler testar sig, och att symptomen för de ungas smitta är väldigt mild. Det råder en konsensus kring att stängda skolor ännu är en för drastisk åtgärd. (Barn i förskoleåldrar, 0-6 år, rekommenderas än så länge inte att testa sig)

Vårdbelastningen är fortsatt extrem, vilket blir konstigt att skriva vecka efter vecka. Men ett sätt att förklara allvaret är att Sverige har lika många på sjukhus med covid-19 idag – som under första vågen. Vi har också lika många på intensivvården idag – som under andra vågen. För att ta ett axplock från sjukvårdspersonalens nödrop i veckan, så gråter IVA-personal, säger upp sig och vädjar om att allmänheten ska skärpa sig.

På grund av det tuffa smittoläget har regeringen och Folkhälsomyndigheten beslutat att förlänga en rad åtgärder: Restriktioner för serveringsställen och handel fortsätter till 2 maj, något branschen protesterar mot.
Även den kanske mer okända coronaregeln för spel om pengar, förlängs till november.
Men framför allt vill regeringen förlänga den pandemilag som möjliggör att det är i första hand regeringen, inte riksdagen, som kan styra åtgärderna. Lagen ger historiskt djupgående inskränkningar i medborgarnas rättigheter och har mest mötts med en gäspning.

Konsitutionsutskottets granskning av Sveriges coronahantering har fortsatt den här veckan. Och när socialminister Lena Hallengren pressades om strategin förklarade hon att Sverige inte har någon formell strategi utan ett ”förhållningssätt”. I klippet nedan, från riksdagens sändning av KU-granskningen, säger Hallengren ordagrant:
”Det finns alltså inte ett beslut som säger ’Här är ett underlag som är exakt Sveriges strategi’. Utan det här är förhållningssätt, det här är målområden”.
När hon ombeds förtydliga säger hon:
Nej, inget formellt beslutad, men ett mål som leder oss i detta arbetet (…) och förhållningssätt som handlar om hur vi ska förlita oss på beprövad vetenskap”.
I analyser efteråt konstateras att det därmed kommer bli svårt att beslå regeringen med några fel i strategin, eftersom sådan inte bokstavligen finns.

Debatten om långtidscovid fortsätter och i veckan rapporteras det om hur det bildats två läger i akademin: De som tycker att diagnosen ges för lättvindigt och de som tycker tvärtom. Samtidigt fortsätter studier om hur covid ger långvariga problem på mental hälsa och förlust av lukt och smak.

Vaccin

1 355 828 har nu fått minst en dos vaccin (16,6% av vuxna befolkningen), och 568 994 (6,9%) är fullt vaccinerade. Totalt har en 1,9 miljoner vaccinationer nu utförts i Sverige och kurvorna pekar stabilt uppåt under de senaste veckorna. Förra veckans enorma försändelse av doser vaccin har åtminstone inte ännu gjort några tydliga utslag i statistiken.

Enligt prognosen för leveranser så ska det komma ungefär en halv miljon doser i veckan under april, vilket ska öka till drygt 700 000 doser/v i maj och en miljon i juni. Den senaste veckan har 300 000 doser skjutits fram från april till maj, men i övrigt är det oförändrat. Det är framför allt Astras vaccin som är försenat igen, vilket Financial times skrivit om.

Folkhälsomyndigheten dröjer med nya riktlinjer för Astras vaccin och i veckan meddelade en expert att om det inte hade varit brist på vaccin i Sverige, hade Astras vaccin strukits. För de under 65 år som fått en första dos av Astras vaccin och väntar på en andra, kan det bli aktuellt att få två doser av något annat vaccin.
Hittills har 150 svenskar begärt ersättning för skador av covid-vaccin, anmälningarna utreds nu.

Viljan att vaccineras är fortsatt enormt stor (9 av 10 vill) och nu rapporterar allt fler om ett vaccinationsfiske – där äldre ringer runt till vårdcentraler i jakt på kortast kö, eller ett särskilt vaccin. I Stockholm har man haft stora problem att nå ut med information om vaccinationstider och har därför stått med tomma tider under påsk. Men det beror också på att bokningssystemen är för krångliga och digitala. Och när Stockholm bjöd in även 70-plussare att vaccinera sig, kraschade bokningssystemet.

”Vi ska bara ge en dos vaccin till de som har antikroppar, sa det hårt smittodrabbade Uppsala – men backade sedan. I början av veckan konstaterade regionen självsäkert att Folkhälsomyndigheten nog snart skulle följa efter. Anledningen är att studier visar att en dos räcker som skydd för den som redan haft en infektion, något som tidigare diskuterats och övervägts av Folkhälsomyndigheten. Experter gav stöd till lösningen, men Folkhälsomyndigheten drog i handbromsen och fick Uppsala att ändra sig, eftersom ”vinsterna inte anses tillräckligt stora”.
Att antikroppar inte alltid är ett bra skydd framkom av en annan nyhet från vecka: En person blev smittad av covid – två veckor efter att samma person gjort ett positivt antikroppstest.

Snart finns ett överskott av vaccindoser i Europa och därför kommer EU med start i maj börja dela med sig till länder på västra balkan. Tidigare har Sverige sagt att om vi ska skänka vaccin, kommer vi göra det inom Europa.

Vaccinationen fortsätter annars rulla på och de regioner som ligger längst fram förklarar att de i nästa fas kommer att prioritera de äldsta först. Varje region har möjlighet att göra egna prioriteringar i fas 3 och 4. Regeringen har avsatt ytterligare sju miljarder kronor för vaccinering. Och apropå regeringen har en första minister nu vaccinerats.

Hur ska de som redan vaccinerats få röra sig i samhället? Låt de få träffas fritt i stora grupper, menar en debattör, som kompensation för att de isolerats i så många månader. Exakt hur blir det blir återkommer Folkhälsomyndigheten om under nästa vecka.

Nyheter i korthet

Det var allt för den här veckan! Kommentera gärna om du saknar något.ak

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Mikael Rasmusson april 11, 2021, 22:29

  Helt klart så kommer loven som en räddning, när skolorna stänger bir det mindre drastisk smittspridning. Uppsala tänkte rätt med att ge alla en dos i första hand, det fungerar ju utmärkt i Storbritannien.

 • Jonas Svensson april 11, 2021, 23:00

  Hej Emanuel. Du skriver ” Barn i förskoleåldrar, 0-6 år, rekommenderas än så länge inte att testa sig” . Har du någon källa på det till FHM?
  Vill också tacka för du håller oss uppdaterade med covid!

 • Lisa april 12, 2021, 15:51

  Har lite svårt att förstå resonemangen kring att stänga skolor. Att barn står för ”bara” 20% av smittade kan ju fortfarande innebära att långt större andel blir smittade VIA barnen. Anekdotiskt så har de flesta vuxna runt oss just nu smittats via såväl förskole- som skolbarn. Att då stänga i 1-2 veckor, särskilt nu efter lovveckor för att stoppa nya kedjor känns inte som ett enormt ingrepp i barnens utbildning (även om jag förstår konsekvenserna för många föräldrar med samhällsviktiga yrken).

  Vi har levt i princip isolerat i över ett års tid och skolan har tidigare känts självklar att gå till trots detta men nu är känslan en helt annan. Jag är livrädd att bli smittad av våra barn såhär i slutfasen vilket skulle göra alla uppoffringar helt meningslösa.

  • Mikael Rasmusson april 12, 2021, 17:55

   Portugal fick inte kontroll på smittspridningen förrän de stängde skolorna i slutet av januari.I Spanien har det varit fysisk undervisning i lokalerna även på universitetsnivå sedan i höstas, och det går ju inte så bra där heller. Smittspridnngen kommer säkert att fortsätta under maj månad också som det gjorde förra året. Att undervisa i halvklasser eller att sprida klassen över två klassrum som man gjorde i Danmark förra våren hade varit acceptablet.

  • Emanuel Karlsten april 13, 2021, 15:46

   Det är inget förbud mot att stänga skolor, utan upp till huvudmännen. Det händer att skolor stängs en kortare tid just av det skäl du anger.

   • Lisa april 13, 2021, 15:57

    Tror dock att så länge rekommendationen är att hålla öppet så kommer det finnas ett motstånd mot detta. Men som du själv skriver i inlägget så har ju utvecklingen gått fort och det kanske är ett annat läge än tidigare.

    • Mikael Rasmusson april 13, 2021, 19:18

     Visst bilr det färre stängda skolor när det inte kommer centrala vettiga direktiv. Spridningen fortsätter att öka, och sjukvårdens vårdskuld ökar, anställda blir utbrända. Samma fenomen i skolorna, men i mindre omfattning,

     • Kristoffer april 14, 2021, 23:54

      Lätt att skylla på skolan. Tänk på att det inte är samma sak att ett barn har blivit smittat (synbart via test) som att det smittar.
      Är det inte egentligen i huvudsak så att det stora problemet är att många vuxna slappnat av för mycket?

      Utlänningar på besök var (även under vinterns mer återhållsamma beteende hos allmänheten) förvånade över hur ofta de ser vuxna arbeta nära varandra (bakom diskar och situationer när det inte är särskilt nödvändigt).
      När jag ibland är ute och handlar lunch att ta med till hemmakontoret så noterar jag (särskilt på ett av ställena) att de flesta bord är upptagna med 3-4 stycken vuxna kontorsarbetare och hur det nästan alltid står fler än de anslagna 2 personerna kring salladsbordet.
      Om en av dem bli smittad så skickas smittan vidare de andra i det lunchsällskapet och troligtvis fler kollegor som också är nära under dagen. Sen via sina respektive till andra arbetsplatser. Kanske även via någon privat träff (som tydligen är hyggligt vanliga iom att den var en stor del av de självskattade smittvägarna i Uppsala) till ännu fler.
      En slapphet hos folk som också illustrerades i att min arbetsgivare för ett tag sedan skickade ut ett allmänt e-brev om att folk behövde skärpa sig då det var allt fler på kontoret som tydligen satt nära varandra trots det relativt tomma kontoret.

      Men däremot så ser jag en poäng i att försöka bli av med att det generellt bara nämns ”barn”. Som att det är en homogen grupp. Det måste ju nämligen handla om ett spektrum av smittspridning där de vid högre ålder allt mer närmar sig hur mycket vuxna sprider smittan. Dvs att man för de högre stadierna kanske har mer behov av anpassad undervisning för att undvika smittspridning.

      • Mikael Rasmusson april 15, 2021, 13:00

       Det är en svensk hemvävd teori att barn inte smittar men kan bli smittade. En långsökt teori, och det finns ingen data som stödjer detta. Sverige har ju knappt testat yngre barn under 2020. Jag har varit vikarie på ett tiotal skolor under 2020, så jag har iaf empiriska data. Lärare på högstadie- och gymnasieskolor träffar ju ett 80-tal elever/dag men träffar bara ett tiotal vuxna, dessutom under en mycket kortare tid. Självklart är det större risk att bli smittad av elever än kollegor, även om barn skulle vara mindre smittsamma.Vissa klasser var halvtomma före julen, samma med lärarstaben, men jag vet inte hur många av eleverna som testade sig eller fick testa sig. Ngn smittspårning förekom inte på skolan.

 • Stefan april 14, 2021, 00:19

  Vet inte hur sjukvården jobbar under en pandemi med smittspårning men jag förväntar mig att en fråga som borde ställas till C-19 patienter ”Har du barn som har C19 liknande symtom som träffar andra barn/ungdomar i förskola/skola/gymnasium”?
  Med rätt faktainsamling ökar chansen till att fatta beslut/rekommendationer baserat på fakta och inte förutfattade teorier.

  Har oxå en känsla av att en del föräldrar som jobbar hemma har troligen fått det av sina barn.
  FHM har ju inte inte haft rätt till 100% i sina kategoriska svar (om jag är snäll).

  • Mikael Rasmusson april 16, 2021, 11:39

   Smittspårningen verkar ju mest skötas av individen, vet inte om det ändrats efter nyår. Jag blev uppringd av min bror en vecka efter att han testat sig (innan jul), så lång tid tog analysen av provsvaret då. Igår sade ju dessutom FHM att man rekommenderade smittspårning bland skolklasser, så det har ju inte skett innan (stämmer med min bild).

   • Kristoffer april 16, 2021, 23:36

    Vad Folkhälsomyndigheten sa var att man nu rekommenderar testning även av _symptomfria_ elever när man smittspårar i skolor. Dvs en utökning av hur mycket man ska testa under smittspårningen, inte huruvida man ska smittspåra över huvud taget.

 • Martin Kretz april 14, 2021, 22:21

  Nyheterna om att vaccinerade kan bli smittade ändå (https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/tre-vaccinerade-pa-aldreboende-fick-covid-19-och-ar-nu-doda) känns ju oroande – speciellt med många personer på samma plats – finns det fler sådana rapporter?

 • Michael Carl Fuchs april 15, 2021, 04:21

  Johan vilken expert. Vaccinerade människor är virus inkubatorer som smittar utan symtom. Hycklare bedragare tjuvar och kriminella hela bunten. Dessutom är kollektiv bestraffning straffbart.

 • Karin Maria Norlin april 18, 2021, 12:08

  Hej! Det skulle vara intressant om färjeresorna granskades som tydligen inte ryms inom långfärdsbuss och tåg och restriktioner om att bara fylla platserna till hälften. Min man kom nyss med morgonfärjan från Visby till Nynäshamn (har boende där), och kan se att raderna är fulla, rad efter rad. Endast ett säte ledigt i mitten för att dela av sällskap. Bytte plats 3 ggr under färden och hittade områden där det var mycket mycket glesare. En av 10 hade munskydd skulle han uppskatta.
  Undrar hur det kommer bli under exvis Kristi himmelsfärd?
  Dåligt av destination Gotland.
  Hälsningar Karin.

  • Mikael Rasmusson april 18, 2021, 13:25

   Det visste jag inte. På färjorna mellan Helsingborg och Helsingör är hälften av platserna borta och munskydd obligatoriskt, men där är ju förstås danskarna inblandade, annars hade det inte varit sådan ordning. Stängd bar och restaurang, men cafe öppet.

  • Emanuel Karlsten april 18, 2021, 15:32

   Hej, Destination gotland åker med endast hälften av beläggningen, med ett säte fritt mellan varje sällskap, läs mer: https://www.destinationgotland.se/sv/farja/allt-om-resan/information-coronavirus/

 • Karin Maria Norlin april 18, 2021, 16:32

  Nej, det stämmer inte, se uppdatering på destination Gotlands hemsida 210116: ”Färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet klassificeras dock inte som kollektivtrafik och omfattas därmed inte av dessa restriktioner”. Vilseledande rubrik dock.

  Det de gör är att lämna en tom stol mellan sällskap (inte en tom rad) och de anger att de inte utnyttjar fartygets maxkapacitet. Men oklart hur många procent av stolarna som de tillåter bokas upp. Vore intressant att veta.
  De borde kunna styra alla bokningar så att de sprids ut bättre över hela färjan kan man tycka. Och munskydd, det är upp till var och en eller?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.