≡ Menu

Vaccinexperten i medier också anställd på Folkhälsomyndigheten: ”Kände inte till det”

Ali Mirazimi har de senaste månaderna varit flitigt citerad som vaccinexpert, men nästan aldrig nämns att han också är anställd på deltid hos Folkhälsomyndigheten. En rundringning visar att medier inte kände till anställningen – och att flera nu ser över sina rutiner.
– Vi kände inte till att han också jobbade för Folkhälsomyndigheten, säger Sveriges radio Ekot utgivare, Klas Wolf-Watz.

758 gånger har Ali Mirazimi omnämnts i svenska medier sedan årskiftet. Som vaccinforskare vid Karolinska institutet har hans insikter och synpunkter varit hett eftertraktade under vaccineringens olika faser. Allt mer ju längre vaccinering pågått. Bara under mars månad har han synts vid 316 tillfällen. Men mediernas publik får nästan aldrig reda på att Ali Mirazimi också är anställd på deltid hos Folkhälsomyndigheten – även om hans anställning där handlar om andra saker än vaccin.

Folkhälsomyndighetens hemsida står han listad som en av medarbetarna med pressbild.

Ali Mirazimi har ett uppdrag som utredare och sakkunnig inom hemorragiska febrar på Folkhälsomyndigheten. Han själv menar att han inte kan uttala sig för Folkhälsomyndigheten om vaccin.
– När jag framträder i media i samband med covid-19 så representerar jag bara min roll som forskare och expert vid Karolinska institutet. I och med att jag inte är involverad i Folkhälsomyndighetens arbete kring covid-19 kan jag inte uttala mig för dem, säger Ali Mirazimi.

Finns det ändå skäl för läsaren att känna till kopplingen till Folkhälsomyndigheten? Ja, tycker Vetenskapsradion, den redaktionen i landet med kanske störst vana av vetenskapsjournalistik. Redaktionen har ofta nämnt hans anställning, men har ibland också missat.
– Vi borde publicera det varje gång, viktigt!, tycker ansvarig utgivare, Alisa Bosnic.

Vetenskapsradion ska nu korrigera sina inslag och redaktionschef Ulrika Björkstén förklarar att deras regel är att alltid fråga om varifrån en forskare får lön. I fallet Mirazimi borde det också ha redovisats för lyssnarna, tycker Björkstén.
– Även om vi pratar med honom om frågor som inte direkt har att göra med Folkhälsomyndigheten så är det här en fråga som jag tror är så pass viktig att lyssnarna ska få känna till det. Oavsett om man jobbar specifikt med den frågan.
Utgivaren Alisa Bosnic håller med.
– Det har blivit allt viktigare med den utveckling som nu sker. Då är det viktigt att alltid veta var en forskares lojalitet ligger.

SVT nyheter håller med. För dem är Mirazimis anställning en nyhet. De poängterar att de inte använt honom som expert på vaccinstrategier, men att de ändå kommer göra annorlunda nu.
– Framöver kommer vi dock att nämna att han även har en tjänst på Folkhälsomyndigheten som forskare och sakkunnig på hemorragiska febrar, för transparensens skull, säger Charlotta Friborg, programchef SVT nyheter.

Inte heller Sveriges radio Ekot kände till anställningen.
– Vi får gå igenom dom tidigare publiceringarna och lägga till den informationen där den behövs, säger Klas Wolf-Watz, ansvarig utgivare på Ekot.

Flera andra redaktioner uppger att de känt till Mirazimis koppling, men att de inte alltid tycker att den är relevant att berätta. Så svarar bland annat Aftonbladet, Expressen och Svenska dagbladet.
– Det är känt på redaktionen att Ali Mirazimi har denna roll, och vår inställning är att det bör finnas med i de fall det kan vara relevant för läsarna att få informationen, säger Anna Careborg, chefredaktör på Svenska dagbladet.

Läs också: Johan Giesecke framträdde som expert i medier – fakturerade Folkhälsomyndigheten (maj 2020)

Den här artikeln är kostnadsfri tack vare personer som varje månad bidrar ekonomiskt för att journalistiken ska vara tillgänglig. 
Du kan också bidra, från 20 kr i månaden, genom tjänsten Patreon.
Artikeln är skriven under licensen CC-BY, fri att dela och återpublicera om du hänvisar tillbaka hit.

Få ett gratis mejl när det finns en ny artikel

* indicates required
Här ansvarar den som skriver kommentarer för sitt eget innehåll
 • Sanna april 9, 2021, 03:19

  Mycket lurt gömt i det där..
  Ytterst pinsamt att ”ingen vet”…

  Hur skulle det vara att faktiskt göra sitt jobb, researche’a och ta åt dig om du gjort fel…
  Men idag verkar det vara allmän sanning att ingen vet något om något, så länge ingen kan stå till svars…

  Der är absolut inte ett nytt problem.. Men ett stort problem none the less

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.